Stråtag vinder frem i nybyggeri

I takt med øget fokus på bæredygtigt byggeri får flere og flere øjnene op for de fordele og muligheder, der er i stråtag i nybyggeri.

Stråtag står foran et gennembrud som klimarigtigt tag på nybyggeri. Typehusfirmaet Trelleborg Huse oplever en stigende efterspørgsel efter stråtag på deres huse og har lige nu fem huse under projektering og yderligere tre undervejs – alle med tækket tag.

I Holland er der de seneste 20 år opført mellem 2.000 og 3.000 nybygninger med strå på enten tag, facader eller både tag og facader. De første huse med tækkede facader har set dagens lys i Danmark, og nu tyder det på, at stråtaget vinder fodfæste i nybyggeri herhjemme.

– Et stigende antal af vores kunder ønsker stråtag, og det er nyt, siger Casper Clorius fra Trelleborg Huse.

– Vi tror, at den stigende efterspørgsel først og fremmest skyldes, at nogle ønsker et hus med et andet udtryk, visuelt. For nogle handler det om at fravælge det typiske typehus. De fleste vælger os pga. det lave energiforbrug, men én af årsagerne til, at flere nu ønsker stråtag på huset, er også økonomi, for stråtage er blevet billigere, og relativt små beløb kan samlet set afgøre, om en byggesag bliver til noget, siger Trelleborg Huses direktør.

På den jyske vestkyst har det længe været en kendt sag, at sommerhuse med strå på taget er lettere at leje ud og samtidig indbringer en højere lejepris. Derfor skyder flere og flere tækkede sommerhuse og små ferieparker med stråtag op. Men på helårshuse har interessen for stråtaget været beskeden, men det ser ud til, at det ændrer sig nu. Én af grundene er en øget fokus på klimavenligt byggeri.

– Vi har en mindre gruppe kunder, der direkte efterspørger bæredygtigt byggeri med lav CO2-belastning, og der er en vis interessere for den livscyklus-beregning, vi har fået lavet af vores ”0-energi-hus”. Vi har en klar forventning om, at der vil være et stigende antal kunder, for hvem CO2 og klima betyder meget, siger Casper Clorius, Trelleborg.