Stemmestyret julelys hitter

Næste års julelys bliver app- og stemmestyret, lyder det fra XL-Byg, hvor lyskæder været en af de varegrupper, der har været i suverænt størst vækst gennem de seneste fire år.

Stemmestyret julelys hitter, spår XL-Byg. Foto: PR.
Stemmestyret julelys hitter, spår XL-Byg. Foto: PR.

Tænding af julelys ved Hotel d’Angleterre på Kongens Nytorv og Salling på gågaden i Aarhus har i årevis været et stort tilløbsstykke, der for mange markerede starten på julemånederne. Begejstringen for de varme lys i den kolde tid kommer også til udtryk i de danske haver, hvor ophængning af lyskæder ser ud til at være en mere og mere etableret tradition. Den udvikling understreges af den store stigning i salget af lyskæder, som XL-Byg oplever. Her venter man, at app- og stemmestyret lys vil hitte næste år.

– Ud af alle vores varekategorier er julebelysning en af de kategorier, der vokser mest år efter år i XL-Byg. I 2016 lå salget på indeks 150. Efterfølgende har det hvert år ligget på indeks 120. Det er en meget iøjnefaldende udvikling, siger Martin Varberg Lüchtemeier, der er produktchef hos XL-Byg.

Ifølge Palle Thomsen, administrerende direktør ved Brancheforeningen Danske Byggecentre, er det ikke unormalt for branchen, at et produkt bliver revet ned fra hylderne i en sæson eller to for derefter at vende tilbage til et normalt salg.

– Det særlige ved julebelysningen er, at den markante vækst bliver ved, og efter al sandsynlighed nu for femte år i træk. Det sker stort set kun for de varegrupper, der indgår i internationale trends. Og ser man på, hvor udbredt julebelysning er i de lande, der normalt definerer vores forbrugertrends, så tyder det på, at der venter endnu mere inspiration til os i fremtiden, tilføjer Palle Thomsen, administrerende direktør ved Brancheforeningen Danske Byggecentre.

Sideløbende med den stigende efterspørgsel har XL-Byg også udviklet deres sortiment. Lyskæder med de klimabelastende glødepærer er erstattet af et stort udvalg af lyskæder med de mere klimavenlige LED-pærer.

Stemmestyret julelys

Udviklingen i lyskæder ser ikke ud til at have toppet endnu. Det vurderer Martin Varberg Lüchtemeier, blandt andet på baggrund af et besøg i lyskædernes mekka, Las Vegas. I tråd med XL-Bygs fokus på Smart Home, hvor du kan styre flere funktioner i huset med din telefon, bliver det nu også muligt at styre julelyset via app. XL-Byg har i år mærket Twinkly i sortimentet, der kan styres med smart devices – og med stemmen.

– Du kan designe dit eget lysshow og vælge farver og lysets bevægelser sammen med familien. Der kan være festligt lys, som bølger eller blinker i takt med musikken til julefrokosten eller hyggeligt lys, når familien samles om eftermiddagen. Har dustemmestyring i dit hjem med for eksempel Google Home, så kan duogså styre julelyset med stemmen, fortæller Martin Varberg Lüchtemeier.

Selvom brugen af LED-pærer i Twinkly allerede sikrer, at lyskæderne hverken sætter et stort aftryk på klimaet eller elregningen, så kan styring med smart devices sikre yderligere besparelser. Det er nemlig muligt at indstille stemmestyret julelys til at slukke og tænde automatisk og dermed kun i de tidsrum, det passer dig.

Julelys i 40 år

Kædernes forventede levetid er cirka 30.000 timer svarende til mere end 40 julesæsoner. Efterspørgslen efter de nye smarte lyskæder er allerede stor, selv om de mange funktioner og den lange levetid betyder, at kæderne er dyrere end de almindelige LED-lyskæder.

– Vi går normalt konservativt til værks, når der skal laves nye satsninger. Med denne vare kan vi dog allerede se, at det er nødvendigt at lave nye ordrer, selvom opsætning af julelys først for alvor begynder i november, siger Martin Varberg Lüchtemeier.