Renovering af campingvogne til luksus på hjul

Et par fra Vejle købte en træt og slidt campingvogn, som de på tre måneder gav et ansigtsløft. Efter det projekt fik de blod på tanden, og nu har de renoveret i alt fire campingvogne. Den seneste "make over" brugte de kun fem dage på. Nu kan du gøre dem kunsten efter.

Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.
Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.

Hvis du bare kan holde dig selv vågen og slæbe dig nogenlunde gennem hverdagen, er du en helt. Sådan betragter mange livet med to små børn og fuldtidsjobs. Men 31-årige Sofie Dalby og Morten har sat baren endnu højere.

LÆS OGSÅ: Billig indretning med genbrug i Humlebæk

LÆS OGSÅ: Wittrup Motel genskaber amerikansk stil fra 1950’erne

Ved siden af deres hverdagsliv, renoverer de nemlig campingvogne. Eller det vil sige: Planen var egentlig bare at sætte én i stand. Nu har projektet grebet om sig, for Vejle-parret har krudt i rumpetten og en kreativ iværksætterhjerne. Det skriver DBA Guide.

På ganske få dage kan de rutinerede mestre forvandle en gammel campingvogn til et luksuriøst sommerhus på hjul. Hvordan de griber projekterne an, kan du blive klogere på her.

Det begyndte med én campingvogn, men…

Nogle mennesker har svært ved at lade malerpenslen og boremaskinen ligge i værktøjskassen, og præcis sådan er det for Sofie Dalby og manden Morten, der gerne tager en DIY-udfordring op. Der må endelig ikke blive for stille, og efter totalrenoveringen af villaen i Vejle fra 1932, savnede de lyden af brummende værktøj. Det lavede en tilfældig søgning på DBA hurtigt om på, og snart kunne parret igen lytte til den søde musik fra værktøj i brug:

Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.
Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.

– Jeg havde set et filmklip med en familie, der på tre måneder havde renoveret en skolebus, de kørte gennem USA i. Bussen var så fed, og jeg tænkte, kan de gøre det med en bus, kan vi også gøre det med en campingvogn her i Danmark, fortæller Sofie til DBA Guide og fortsætter:

– Så timingen var faktisk helt perfekt, da vi tilfældigt så en rigtig gammel campingvogn fra 1977 på DBA. Det gav os idéen til at gøre det samme med den, som det vi lige havde gjort med vores hus.

Uden at have prøvet kræfter med campinglivet før købte parret vognen til 4.000 kroner – kun for at renovere den. Imidlertid blev resultatet så godt, at de hægtede vognen bag på bilen og kørte ud i det blå:

Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.
Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.

– Vi blev ret vilde med at campere og fik et par sæsoner i vognen, før vi købte en anden, som vi selvfølgelig også satte i stand, fortæller Sofie til DBA Guide.

– Den blev en kæmpe attraktion på messen “Ferie for alle” i Herning i 2018, så vi blev hooked… Ja, så derefter købte vi endnu en campingvogn, som vi lige er blevet færdige med at renovere, og nu skal vi i gang med nummer fire. Det er blevet en konkurrence om at overgå sig selv i design hver gang, fortæller Sofie begejstret til DBA Guide.

Sådan kunne parret renovere campingvognen på kun fem dage

Det tog ikke mere end fem dage for parret at renovere den seneste campingvogn. Sammenlagt har de brugt tre aftener og to hele arbejdsdage på projektet, vurderer Sofie, som hurtigt tilføjer, at alting har været nøje planlagt med to små børn, som en del af familien:

– Første gang vi renoverede en vogn tog det tre måneder, anden gang tog det en måned og nu under en uge, så vi bliver hurtigere for hver gang. Vi er blevet gode til at vide, hvad processen kræver, og det giver os mulighed for at tage nogle forholdsregler, fortæller hun til DBA Guide.

Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.
Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.

Hemmeligheden bag en hurtig renovering ligger nemlig i planlægningen. Et grundigt forarbejde er altafgørende, og derfor havde Sofie tegnet alt ned til mindste detalje, målt op og købt alle materialer på forhånd. Derfor vidste parret præcis, hvordan de skulle gribe projektet an:

– Vi havde alle materialer klar fra gulv til lameller og maling, og vi var meget målrettede og effektive i vores arbejde. Min mand er tømrer, så han ved, hvordan man bruger værktøj, og jeg er efterhånden hurtig til at male, siger Sofie til DBA Guide.

Her er Sofies tre bedste tips til renovering af campingvogn

Det er ikke kun planlægningen, der er afgørende, når du skal istandsætte en campingvogn. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr affære at komme helt i mål, hvis campingvognen har for mange skavanker, og derfor skal der grundige overvejelser til før et køb:

– Det vigtigste er at finde en campingvogn, der ikke har for meget fugt i bunden. Plader og sider kan forholdsvist let skiftes, men man skal være håndværker for at skifte hele bunden, for det er svært, råder Sofie til DBA Guide og fortsætter:

– Vinduer, varmeovn og WC skal også fungere. Varmeovnen er næsten altid en udfordring i ældre vogne, så det er vigtigt, den virker, når man køber en brugt vogn. Det samme gælder vinduerne, for det kan ikke betale sig at skifte dem ud. Jeg vil gætte på, at en udskiftning af vinduerne hurtigt løber op i 3.000-8.000 kroner, fortæller hun til DBA Guide.

WC’et er også en af de dyre poster, som Sofie forklarer, at det sjældent kan forsvare sig at renovere. Derfor skal det også være intakt, når du kigger efter en ældre campingvogn. I det hele taget er det vigtigt, teknikken fungerer, for det er dyrt at udskifte.

– Mange smådele kan ikke fås længere, fordi vognene er gamle, og delene er udgåede, og finder man dem endelig, koster de en formue. Inventaret må gerne være slidt, for det skal jo ud, men teknikken skal virke, guider Sofie til DBA Guide.

Det sidste råd, Sofie giver, er at koordinere omfanget af opgaven, inden du går i gang. Gennemtænk processen og find ud af i hvilken rækkefølge, tingene skal gøres, og hvad du skal bruge. Planlægger du inden, du går i gang, går det nemlig stærkt.

– En renovering kan hurtigt trække i langdrag, så man skal aldrig undervurdere opgaven, fortæller Sofie rutineret til DBA Guide. 

Så billigt kan det gøres

De fleste, der har stået med hænderne godt begravet i murstøv og malerbøtter, ved, at en renovering hurtigt kan sluge mange kroner. Gælder det også, når man renoverer en campingvogn?

– Et nyt fortelt koster som regel lige så meget som vognen, når man taler gamle campingvogne, så derfor var det vigtigt for os at købe en vogn, hvor det var med. Inventaret skal jo alligevel ud, så det havde mindre betydning for os. Vi gav 18.000 for den seneste campingvogn, og jeg vurderer, at du kan få en fin vogn fra starten af 1990’erne til 15.000-20.000 kroner inklusiv et funktionelt fortelt, fortæller Sofie til DBA Guide.

Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.
Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.

En ting er prisen på vognen, men prisen på materialerne tæller jo også med i de samlede udgifter. Parret fra Vejle brugte omkring 14.000 kroner på istandsættelsen, men de er heller ikke gået på kompromis med kvaliteten:

– Vi har købt alting fra ny, og jeg bestilte møbelstof til at betrække inventaret med. Til gengæld købte vi et udstillingskøkken, som vi sparede penge på, men faktisk har vi i langt højere grad tænkt på at vælge lette materier. Vognen må ikke blive for tung, så derfor har vi brugt materialer, der ikke vejer meget, uanset om det var bordpladen eller vasken, vi kiggede efter, forklarer Sofie til DBA Guide.

Nu bliver deres hårde arbejde præmieret

Favoritrummet er stuen, hvor den okkerfarvede loungesofa står, for her er der god plads omkring bordet, fortæller Sofie.

– For mig handler det om at skabe meget plads på lidt plads, og et kompakt rum kan nemt åbnes med få virkemidler. Nogle gange skal der ikke mere end lidt maling til, konstaterer hun til DBA Guide.

Sofie hader at male, men efter tre campingvognsrenoveringer er hun efterhånden hurtig med en pensel. Hun underkender derfor heller ikke, at maling er den nemmeste måde at give en gammel campingvogn et nyt udtryk på.

– Er man ikke den store tømrer, og har man ikke mod på de store, omfattende renoveringer, så mal, anbefaler Sofie til DBA Guide.

– Man kan virkelig gøre meget med hvid maling, og på ingen tid kan man forvandle en cigaræske til et lyst og lækkert rum, der minder om et lille hus.

Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.
Renovering af campingvogne til luksus på hjul. Foto: PR.

Et lille hus. Præcis det er nøgleordet for Sofie og manden, som netop har indgået et samarbejde med Danmarks eneste seksstjernede campingplads “Hvidbjerg Strand Feriepark” i Blåvand. For det er ikke helt almindelige campingvogne, parret bygger, men derimod luksuriøse designervogne:

– Det er sommerhuse på hjul, vi bygger, og der er mange lækre detaljer i vognene. De skal jo matche campingpladsens kvalitet. Derfor kan vores vogne også rumme en familie med mindst tre børn, uden at pladsen føles trang, siger Sofie afslutningsvist til DBA Guide.

Har du lyst til at holde ferie i Sofie og Mortens luksusvogne, kan du gøre det på “Hvidbjerg Strand Feriepark”, men du skal være hurtig, for vognene er super populære. Heldigvis har parret planer om at renovere flere campingvogne i fremtiden.

Fakta

  • Tre ud af ti har lavet gør-det-selv-projekter under lock-down.
  • 35 procent har købt brugt i forbindelse med deres gør det selv projekter.
  • Sønderjyderne handler mest med genbrug. 83 procent af sønderjyderne svarer nemlig, at de inden for de senest 12 måneder har købt eller solgt én eller flere brugte ting.
  • De dårligste til at handle med genbrug er vestjyderne, hvor kun 68 procent har solgt eller købt én eller flere brugte ting inden for de seneste 12 måneder.

Kilde: DBAs Genbrugsindeks.