Råt og industrielt design præger ny arkitektskole

Direktør i Novavent, Brian Neve (til venstre) sammen med Claus Kristiansen, salgsingeniør hos Lindab. Foto: PR.
Direktør i Novavent, Brian Neve (til venstre) sammen med Claus Kristiansen, salgsingeniør hos Lindab. Foto: PR.

Arkitektstuderende i Aarhus er nu flyttet ind i Danmarks første nyopførte arkitektskole. Et råt og industrielt design præger bygningen, der er opført i en enkel stil med synlige installationer, kanaler og ventilationsarmaturer. Udover rum til undervisning huser bygningens knap 10.000 kvadratmeter blandt andet et højteknologisk tømrerværksted og et bibliotek i hele bygningens højde. For at imødekomme bygningens særlige krav til ventilationen faldt valget derfor på en komplet ventilationsløsning fra Lindab.

LÆS OGSÅ: Boligindretning i New Yorker-stil – nybyggeri på Manhattan

New Aarch, som skolen hedder, er designet som en stor åben undervisningsbygning med højt til loftet, synlige installationer og rå beton. Her er både gulvtæpper og maling valgt fra, og den specielle, robuste æstetik kræver en ekstra indsats af såvel leverandører som håndværkere.

Synlige ventilationsrør giver råt og industrielt design

Novavent vandt tilbage i sommeren 2019 entreprisen på ventilation til uddannelsesinstitutionen.

Råt og industrielt design præger ny arkitektskole. Foto: PR.
Cirkulære ventilationskanaler med lyddæmpere og UltraLink-enheder med mulighed for nem indstilling med bluetooth-teknologi. Foto: PR.

– Logistikken skal være helt på plads, for synlige ventilationsrør må ikke ligge og vente i regn og blæst på byggepladsen. Heldigvis var Lindab gearet til fleksibel levering, når vi havde brug for det. Alle detaljer skulle spille sammen, for at vi kunne aflevere et flot resultat, og derfor er jeg også utrolig stolt over den store ros, vi har fået for de markante ventilationsrør, der synligt snor sig gennem alle skolens rum, siger direktør Brian Neve fra Novavent.

Arkitektur med særlige krav

Bygningen indeholder et væld af forskellige rum og miljøer, lige fra et højteknologisk tømrerværksted til foredragssale, undervisningsområder og kontormiljøer. Og som noget helt særligt et bibliotek bygget i træ i hele husets etagehøjde.

Råt og industrielt design præger ny arkitektskole. Foto: PR.
Rotationsarmaturer er velegnede til arkitektskolens mange højloftede rum.. Foto: PR.

– Med så mange forskellige miljøer, der alle har højt til loftet, faldt valget helt oplagt på Ultralink fra Lindab. Muligheden for bluetooth tilkobling til justering og service kommer virkelig til sin ret. Det er et unikt produkt, der matcher de specifikke krav, som skolens specielle arkitektur stiller, forklarer Brian Neve.

Råt og industrielt design præger ny arkitektskole. Foto: PR.
Den robuste æstetik med rå beton og synlige ventilationsarmaturer og kanaler skaber rammen om auditoriets enkle træstole. Foto: PR.

UltraLink er en enhed til luftregulering, der giver stor målenøjagtighed og mulighed for indstilling og kontrol via bluetooth teknologi.

Bidrager til læring

Brian Neve glæder sig over, at bygningens brugere er studerende, der arbejder inden for byggeriet.

Råt og industrielt design præger ny arkitektskole. Foto: PR.
Ventilationskanaler med dyser, der giver en lang kastelængde og fordeler luften i rummet. Foto: PR.

– Jeg synes næsten, at huset bidrager til læring i sig selv, fordi alt er åbent og synligt. De studerende kan se, hvilken plads de funktionelle elementer som ventilationskanaler, skakte og teknikprodukter, der skal kunne serviceres, kræver i et byggeri. Her er intet pakket ind, og det er genialt, slutter Brian Neve.