Program med talere til Antikmässan er klar

I maj samles Sveriges førende antikvitetshandlere inden for kunst og design på Antikmässan. I fire dage er udstillingshallen fyldt med designobjekter.

I maj samles Sveriges førende antikvitetshandlere inden for kunst og design på Antikmässan. Foto: PR.
I maj samles Sveriges førende antikvitetshandlere inden for kunst og design på Antikmässan. Foto: PR.

Den 19.-22. maj samles svenske antikvitetshandlere inden for kunst og design på Antikmässan. Udstillingshallen fyldes med eftertragtede antikviteter, retro-gadgets og kunst. Alt er til salg. Et af højdepunkterne er taleprogrammet, som i år indeholder foredrag om mode, vintage og svensk design fra folkhemstiden tid.

– Antik- og retrobranchen har medvind. Køb af genbrug, alt fra klassiske antikviteter til moderne loppemarkedsfund, er oppe i tiden, og interessen er stor fra både udstillere og besøgende. Den store miljøbevidsthed har øget interessen for antikviteter og vintage, siger Victor Ackerheim, projektleder Antikmässan.

Scenen på den store svenske antikmesse besøges af forfattere og eksperter. Forelæsningerne er altid velbesøgte.

Mode og vintage

Flere talere fremhæver interessante historiske og modehistoriske personer og beklædningsgenstande. Kostumehistorikeren og forfatteren Tonie Lewenhaupt tager udgangspunkt i en grevindes rejsefrakke og en brudekjole, når hun tager lytteren med på en rejse gennem stil- og modehistorien.

Forfatteren Ingela Bendt og den vintagekyndige Minna Mattson står sammen på scenen og fortæller om designhistorien med udgangspunkt i en unik garderobe. Det handler om en kollektion af kjoler og tilbehør fra det 20. århundrede, der er samlet i den nyligt udgivne bog “Ruths garderob En modehistoria”.

Modeekspert Malin Sveholm fortæller om de mange vintageskatte, der er tilbage fra de farverige 1920’ere. Malin Sveholm byder på en hurtig tur i Art Décons fodspor og fortæller om ikoner, snit og detaljer fra en af ​​de mest interessante perioder i modehistorien.

Folkhemmets møbler og keramik

Det svenske folkhemmet er bygget efter krigen og meget af det, der blev skabt dengang, har høj kvalitet i både form og materiale. Journalisten Brita-Lena Ekström fortæller om manden bag Lamino, Yngve Ekström, om sit liv og virke, om møbelskabelsen i den smålandske muld og iværksætterlivets vilkår i 1950’erne og 60’erne. En rejse gennem en dynamisk æra i svensk designhistorie og i møbelindustrien.

Lisa Larsons keramik er elsket af mange. Forfatteren Märta Holker fortæller om, hvordan hun blev kendt i folkhemmet, og hvordan hendes værker efter 60 år stadig er nogle af de mest efterspurgte, både på auktioner og i nyproducerede udgaver i butikker. I dag er interessen for Lisa Larson stor selv langt uden for Sverige, især i Japan.

Gemla Fabriker i Smålands Diö er Sveriges ældste møbelfabrik. Administrerende direktør Benny Hermansson, fortæller historien om virksomheden og de klassiske møbler og deres designere, fra midten af ​​1800-tallet til i dag. Gemla arbejder med succes med bæredygtighed og sælger både nyfremstillede produkter og har sin egen genbrugshandel.

Hele taleprogrammet er her.