Pris på digital håndbruser fra Oras tjent ind på et år

En digital håndbruser fra Oras kan være en rigtig god investering. Den sælges nemlig til en pris, hvor den på blot et år tjener sig selv ind igen.

Pris på digital håndbruser fra Oras tjent ind på et år. Foto: PR.

I april 2021 lancerede Oras en digital håndbruser, der giver feedback i realtid til brugeren om deres vand- og energiforbrug. Den digitale håndbruser kan producere sin egen energi fra vand. Den er nem at installere, og batterier og elektricitet er ikke nødvendig. Og så sælges den digitale håndbruser til en pris, hvor den hurtigt tjener sig selv ind igen.

LÆS OGSÅ: Prisregn over digital håndbruser fra Oras

LÆS OGSÅ: Oras armaturer fås nu i mat sort

Den digitale håndbruser er baseret på langsigtet forskning og produktudvikling.

– Dataene overføres fra bruseren til en app via Bluetooth. Dette giver øjeblikkelig information om hver persons vand- og energiforbrug sammenlignet med kontrolgruppen, siger Juhani Lempinen, der er Product Category Manager i Oras Groups SMART og digitale forretning.

Pris på digital håndbruser fra Oras tjent ind på et år. Foto: PR.
Pris på digital håndbruser fra Oras tjent ind på et år. Foto: PR.

– Flow- og temperatursensorerne i håndbruseren måler forbruget. Den digitale håndbruser informerer dig straks om vand- og energiforbruget under hvert brusebad. Dette gør det muligt at påvirke forbrugernes adfærd, fortsætter Lempinen.

Prisen på en digital håndbruser er omkring 1.335 kroner, men en familie på tre vil spare vand svarende til håndbruserens pris på omkring et år, fortæller Lempinen. Ud af de 1.335 kroner er det kun mellem 150-225 kroner der dækker selve vandforbruget, den sidste andel går til energien der opvarmer vandet.

– Der er ingen vandmangel i Danmark, men vi forsøger at advare forbrugerne især om varmtvandsforbruget. Opvarmning af vand kræver meget energi, og den energi løber direkte ned i afløbet, siger Lempinen.

Pris på digital håndbruser fra Oras tjent ind på et år. Foto: PR.
Pris på digital håndbruser fra Oras tjent ind på et år. Foto: PR.

“Vi skal også” virker ikke – øjeblikkelig feedback virker

Under produktudviklingen undersøger Oras Group forbrugeradfærden i detaljer. Lempinen fortæller os, hvordan forbrugervaner og brugsadfærd blev ændret uden strenge foranstaltninger.

– Vi ønsker ikke at blive tvunget til at spare på vandet. Oras muliggør besparelser og tilbyder værktøjerne til det, men hver person beslutter selv, om de skal bruges. Et sports ur er en lignende slags værktøj, siger Oras Groups CTO Janne Rautavuori.

– Der ville helt sikkert være besparelser, hvis vi fjernede vandrørene og erstattede dem med zink baljer. Det er tydeligvis ikke, hvad vi ønsker. Den bedste måde er at reducere spild og dermed skabe besparelser. Dermed vil vi optimalt nå vores mål for bæredygtig udvikling, forklarer Rautavuori.

Et produkt, som forbrugerne ønskede, blev produceret med omfattende samarbejds- og udviklingsindsats.

– Folk ønsker at sætte mål for sig selv. Hvis jeg brugte 2 kWh i brusebadet i dag, vil jeg kun bruge 1,8 kilowatt i morgen.

Oras Group har undersøgt forbrugsadfærd. Besparelserne blev ikke opnået med tvang, i det mindste ikke i det lange løb. I stedet giver en digital håndbruser resultater.

– Den digitale håndbruser giver brugerne øjeblikkelig feedback om, hvor meget vand og energi de har brugt under brusebadet, siger Rautavuori.

– Når resultatet kan ses med det samme, begynder vi automatisk at spare på vand og energi. En digital håndbruser kan spare op til 30 procent, men mere end 20 procent er almindeligt.

Oras forbedrer vandhaner og brusere med teknologi, der mest effektivt fremmer bæredygtig udvikling. Virksomhedens produktudvikling sigter mod vand- og energibesparelser samt brugervenlige produkter.

LÆS OGSÅ: Armatur i moderne design fra Grohe

LÆS OGSÅ: Luksuriøse detaljer på badeværelser på Hotel Villa Copenhagen

I dag er digitaliseringen blevet udvidet til også at omfatte forbrugerelektronik. Elektriske tandbørster begynder at blinke, når brugeren har børstet tænder i to minutter. Sportsure og skridtmålere angiver, hvornår 10.000 skridt er nået.

Oras arbejder for at støtte bæredygtig udvikling og ansvarlighed på tre måder

1. Produkternes CO2-aftryk skal reduceres i hele deres livscyklus

Produkterne skal være miljøvenlige for at forbruge et minimum af vand og energi i løbet af deres livscyklus. Dette opnås for eksempel med digitalisering eller forskellige cloud-tjenester. CO2-aftrykket fra produktionen er kun omkring 10 procent i hele produktets livscyklus. De resterende 90 procent af CO2-aftrykket skabes, når vandhanen anvendes.

2. Det skal gøres nemt at spare energi og vand

Forbrugerne er opmærksomme på deres vand- og energiforbrug og CO2-aftryk, men de mangler viljen til at forbruge mindre. Desuden skal vand- og energibesparelser “sælges og markedsføres” korrekt til forbrugerne. Oras ønsker at tilskynde forbrugerne til en bæredygtig livsstil og forpligte dem til det ved at tilbyde avancerede produkter og tjenester. Ansvar og bæredygtig udvikling skal være målet i alle underområder og daglige aktiviteter.

Den nye digitale håndbruser er et eksempel på praktiske værktøjer, der påvirker vandforbruget og CO2-aftrykket.

3. Bæredygtige materialer

Materialerne skal være sikre, genanvendelige og miljøvenlige. Urenheder må ikke opløses i vandet fra vandhanens materialer. Oras påtager sig ansvaret for produktet i hele dets livscyklus, startende med ideer, design, implementering og brug.

Brugen af materialer, energi og vand minimeres således. Det drejer sig ikke kun om selve produkterne, men også om emballagen.

Ekspertisen inden for bæredygtig udvikling hos Oras Group er blandt de bedste i verden. Besparelse af vand og energi har været i virksomhedens DNA siden 1980’erne. Vandhaner med en vandbesparende knap blev bragt på markedet i løbet af dette årti. Senere lancerede virksomheden berøringsfri vandhaner, der sparer vand og energi.

Foto: PR.
Foto: PR.

Forskning og produktudvikling blev fremskyndet med et opkøb, da Oras Group købte den schweiziske opstartsvirksomhed Amphiro for omkring tre år siden.