Palmer i Danmark – de bedste hørpalmer til haven

Kan palmer i Danmark overleve i haven? Og hvilke hørpalmer egner sig bedst til de danske haver og vores klima? Få et overblik her.

Det kan lade sig gøre at udplante palmer i Danmark. Her ses en hørpalme af arten Trachycarpus Fortunei i en dansk have.

Det er gennem de seneste årtier blevet stadigt mere almindeligt med palmer i Danmark. Særligt enkelte hørpalmer kan således udplantes i danske haver og snildt overleve milde vintre, mens der typisk skal beskyttelse til, når en hård vinter indtræder.

Her er det værd at være opmærksom på, at der klimatiske forskelle på tværs af Danmark. Forskellene er små, men ikke nødvendigvis uden betydning, når det kommer til mulighed for at have palmer i Danmark.

Her er de seks bedste palmer til haven i Danmark

Trachycarpus fortunei. Foto: Wikipedia.
Trachycarpus fortunei. Foto: Wikipedia.

Trachycarpus wagnerianus

Trachycarpus wagnerianus er en hørpalme, der i kortere perioder tåler ned til omkring -17 grader celcius. Palmen stammer formentlig oprindeligt fra Japan.

Bladene på hørpalmens viftegrene kan forholdsvist nemt knække, og det er derfor en god idé at udplante den et sted, hvor der er læ for den værste vind.

Små palmer kan have brug for vinterbeskyttelse, og de mest hårde perioder. Efterhånden som palmen vokser sig større bliver den mere hårdfør, og den kan modstå milde vintre uden beskyttelse.

Palmens rødder kan beskyttes ved at lægge et lag grangrene eller et tykt lag halm på jorden omkring palmen. Stammen kan dækkes af eksempelvis flis, mens der aldrig skal bruges plastik.Palmen skal kun gødes moderat, og om vinteren skal den slet ikke gødes eller vandes. Hørpalmerne skal helst plantes i veldrænet jord. Det kan være almindeligt havejord blandet med grus. De tåler nemlig ikke, at stå i for vådt jord. Vådt jord er desuden typisk koldere end varmt jord.

Trachycarpus fortunei. Foto: Wikipedia.
Trachycarpus fortunei. Foto: Wikipedia.

Hørpalmen Trachycarpus fortunei

Trachycarpus fortunei stammer oprindeligt fra Kina og er ligeledes en hørpalme. Den opfattes som den mest kuldehårdføre palme, der findes.

Det er nok den mest kendte og mest udbredte hørpalme i danske haver. En veludviklet palme tåler ned til -20 grader celcius, mens mindre palmer bukker under ved omkring -8 grader celcius. Palmens vifter er en smule større end vifterne på Trachycarpus Wagnerianus, og de er derfor lidt mere sårbare over for hård vind.

Palmen kan købes i mange danske byggecentre og på planteskoler. Der findes også forhandlere, der har specialiseret sig i at udvikle hårdføre, eksotiske planter som hørpalmen.

Hørpalmerne kan også stå ude i krukker, men her skal man være opmærksom på, at det ofte vil være en god idé at pakke krukkerne ind om vinteren.

Rhapidophyllum hystrix. Foto: Wikipedia.
Rhapidophyllum hystrix. Foto: Wikipedia.

Rhapidophyllum hystrix

Nålepalmen Rhapidophyllum hystrix tåler ned til -20 grader celcius er og dermed blandt de mest hårdføre og kuldetolerante palmer overhovedet.

I Danmark tåler den dog ikke at blive udplantet, og den tåler ikke frost i sine første tre leveår.

Den kan eventuelt plantes i en krukke og placeres i en uopvarmet udestue om vinteren. Her kan den overleve, hvis den ikke udsættes for længerevarende frost.

Jubaea chilensis udplantet i Leverkusen i Tyskland. Foto: Wikipedia.
Jubaea chilensis udplantet i Leverkusen i Tyskland. Foto: Wikipedia.

Jubaea chilensis

Jubaea Chilensis er blandt de mest kuldehårdføre fjerpalmer.

Som navnet antyder stammer palmen fra det centrale Chile.

Palmen tåler kortvarigt temperaturer ned til -10-11 grader celcius.

Palmen kendes også som honningpalmen og er nok den fjerpalme, der bedst egner sig til det danske klima.

Brahea armata

Brahea armata. Foto: Wikipedia.
Brahea armata. Foto: Wikipedia.

Brahea armata stammer oprindeligt fra Mexico.

Den skal plantes solrigt i veldrænet jord.

Palmen tåler ned til omkring -12 grader celcius.

Den har dog behov for vinterbeskyttelse med eksempelvis flis. Til gengæld tåler den megen tørke.

Chamaerops Humilis

Chamaerops humilis. Foto: Wikipedia.
Chamaerops humilis. Foto: Wikipedia.

Dværgpalmen er den eneste palme, som vokser naturligt i det kontinentale Europa, og den går således også under navnet Europæisk viftepalme. Den vokser dog primært i det sydvestlige Europa og nordvestlige Afrika.

Den kan eftersigende tåle ned til -10 grader celcius, men den skal have masser og lys og samtidig beskyttes mod vind og nedbør. Den behøver ikke meget vand.

Stammen på palmen vokser langsomt, men den kan under ideelle betingelser blive to-fem meter høj.

Klimaforandringer giver palmer i Danmark bedre betingelser

Ifølge DMI har middeltemperaturen i Danmark taget et gevaldigt hop gennem de seneste årtier. i Perioden fra 1961-1990 lå den årlige middeltemperatur i Danmark således på 7,7 grader celcius, mens den i perioden 1981-2010 lå på 8,3 grader celcius. Kigger man alene på perioden 2006-2015 lå middeltemperaturen på 8,8 grader celcius. Der er altså tale om en stigning på 1,1 grader celcius, hvis man sammenholder perioden 2006-2015 med perioden 1961-1990. Særligt væsentligt er det, at middeltemperaturen i februar, som er årets koldeste måned, er steget fra 0 grader celcius i 1961-1990 til 1,1 grader celcius i 2006-2015.

Samtidig er der visse regionale forskelle. Ifølge Berlingske (bemærk at artiklen er fra 2008) har et bælte fra det nordøstlige Djursland ned over Kattegat, gennem Storebælt til Sydfyn, Langeland og det vestlige Lolland højere middeltemperaturer, flere solskinstimer og mindre nedbør end landsgennemsnittet. Desuden er det værd at bemærke, at der i visse midtjyske byer som Holstebro og Viborg er forholdsvis store udsving, således at somrene typisk er forholdsvis varme, mens vintrene er tilsvarende kolde. De kolde vintre kan selvsagt være problematiske, hvis man ønsker at udplante palmer i Danmark.

Omvendt nyder blandt andet københavnerne og fynboerne godt af et forholdsvist mildt klima. Generelt er nattefrostrisikoen lavest i det sydøstlige dele af Danmark, og den er særligt lav i det sydfynske øhav, hvilket giver forholdsvis gode betingelser for de mest hårdføre palmer samt andre eksotiske planter.Temperaturmæssigt findes det mildeste klima i Danmark typisk i kystnære områder samt på de små øer. På den jyske vestkyst er vintertemperaturen eksempelvis forholdsvis milde, men her kan vind og blæst være et problem. Skal man plante palmer i nærheden af Vesterhavet vil det derfor være en god idé at lede efter en plet med læ for vinden.

Bevæger man sig længere ind i landet, falder middeltemperaturen, og risikoen for hård frost stiger. Det gælder både i Jylland samt på Fyn og Sjælland. Westergaards Planteskole har udarbejdet et kort, der viser, hvor risikoen for hård frost er størst.

Uanset hvor i landet man bor, kan man dog hjælpe sine udplantede palmer på vej ved at skabe et godt mikroklima. Hørpalmer trives bedst, når der ikke er for meget blæst, som kan knække bladene, og med den rette placering og de rette materialer i mørke farver kan man også hjælpe temperaturen godt på vej – særligt i de måneder, hvor solen er meget fremme og derfor kan varme elementerne op.