P.S. Krøyer-maleri af Henny Brodersen på auktion hos Bruun Rasmussen

Et meget personligt maleri af skagensmaleren P.S. Krøyer, hvor Henny Brodersen reder sit hår, udbydes på auktion hos Bruun Rasmussen.

Da Marie forlod P.S. Krøyer, kastede han sin kærlighed på Henny Brodersen. Hun blev hans muse, soul-mate, sidste kærlighed og store inspirationskilde. Et af hans nok mest personlige malerier af Henny Brodersen udbydes den 8. marts 2021 på auktion hos Bruun Rasmussen med en vurdering på 600.000-800.000 kroner.

I værket ”Ved kaminilden” fra 1906 skildres en fortrolig scene, hvor Henny sidder og reder sit udslåede hår foran kaminilden i Krøyers hus. Ildens skær reflekteres i guldsmykket på Hennys arm og i de forskellige billeder og genstande i rummet. Endnu en interessant detalje finder man i baggrunden ved siden af kaminen, hvor man kan ane et lille portræt med silhuetten af Krøyer – et vidnesbyrd om de to menneskers samhørighed.

– Det er et yderst interessant maleri, fordi det afspejler et meget roligt og intimt øjeblik i Krøyers sene liv, der ellers bar præg af fest og farver og hans maniske sind, som gjorde sig stærkt gældende i hans sidste år. Det at Henny sidder i Krøyers stue iført en form for slåbrok og i færd med at rede sit lange udslåede hår, afslører den nære relation, Krøyer har haft til hende, fortæller Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre malerier hos Bruun Rasmussen.

– Dedikationen på maleriet ”Til Henny fra Søren” fortæller desuden, at maleriet har været en personlig gave fra ham til hende.

Henny Brodersen var P.S. Krøyers sidste muse og store kærlighed

Krøyers store fascination og betagelse af Henny Brodersen holdt han ikke tilbage. Tværtimod præsenterede han på en enkelt udstilling intet mindre end femten portrætter af hende. Henny optræder desuden i hans berømte mesterværk fra 1906, “Sankt Hansblus på Skagen Strand, hvor hun, som den eneste person, ser direkte ud mod maleren med et smil.

– Man kan sige, at Henny overtager rollen som Krøyers muse. Hun har formentlig bragt en form for ro og varme ind i hans liv, hvilket står i kontrast til de sidste turbulente år med Marie, fortæller Julie Arendse Voss. Præcis hvor tætte de to var, vidner historien dog ikke noget om.

– Henny var en gift kvinde og havde sin egen familie, så selvom deres varme forhold holdt sig usvækket frem til Krøyers død, blev det aldrig rigtigt officielt. Vi ved heller ikke, i hvor stort et omfang den enorme betagelse har været gengældt, eller om den mest lå hos Krøyer, understreger Julie Arendse Voss.

– Men der er ingen tvivl om, at de to har haft et tæt forhold, og at særligt Krøyer har set Henny som sin store kærlighed. Det er dette maleri et vidnesbyrd om.

Kompositionen er set før hos Krøyer

Sammenligner man værkets komposition med tidligere malerier af Krøyer, er det relevant at fremhæve det velkendte portræt af Holger Drachmann fra 1903-1907. Her sidder Drachmann også foran kaminildens skær og med mange malerier på baggrundsvæggen.

Værket af Drachmann blev solgt til et hammerslag på 5,2 millioner kroner hos Bruun Rasmussen i 2001 til Skagens Kunstmuseer.

Om P.S. Krøyer (1851-1909)

Man kommer ikke uden om P.S. Krøyer i den danske kunsthistorie. Han var en helt central skikkelse i det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet. Lige fra ungdommen søgte han andre kunstneres selskab i Frankrig, Italien og endelig Skagen, hvor han fra 1882 fik varig tilknytning.

Efter sin skilsmisse fra Marie Krøyer i 1905 kastede P.S. Krøyer sin kærlighed på Henny Brodersen, der selv var gift og mor til fem. Hans meget svækkede fysiske og psykiske helbred påvirkede hans sidste tid i Skagen, hvor han flere gange blev indlagt på Middelfart sindssygehospital. Henny Brodersen plejede Krøyer til det sidste og sad sammen med sin mand, Krøyers datter Vibeke, og Michael og Anna Ancher omkring hans dødsleje.

”Ved kaminilden” kan ses på eftersyn i Bredgade fra den 4. marts og udbydes på auktion hos Bruun Rasmussen den 8. marts. Værket er vurderet til 600.000-800.000 kroner

Se alle datoerne for eftersyn og auktion hos Bruun Rasmussen i Bredgade HER.