Nye havemøbler fra Ilva inspireret af 1950ernes funktionalisme

Ilva lancerer ny serie med havemøbler, der ifølge designchef skal sikre komfort og rød tråd mellem det nye haverum og resten af boligen.

Nye havemøbler fra Ilva. Detaljer fra møblerne i stuen forbinder møblerne i haven. Foto: PR.
Nye havemøbler fra Ilva. Detaljer fra møblerne i stuen forbinder møblerne i haven. Foto: PR.

Efter en lang vinter med hjemmearbejde, forsamlingsforbud og tæt nærvær i familiens skød bliver forårets første solstråler gennem de vintertunge skyer en kærkommen invitation til at indtage haven på ny.

LÆS OGSÅ: Ny havestol fra Ilva er lavet af genbrugsplast

LÆS OGSÅ: Havemøbler fra Ilva klar til foråret

LÆS OGSÅ: Ilva løfter sløret for nyheder i foråret 2021

Følger de haveglade danskere forårets nye trend, indtager de også haven med manér. Udemøblerne er nemlig sofaer og lænestole, der ved første øjekast ligner møbler, der lige så godt kunne stå i dagligstuen. Årsagen til det er ifølge Jane Høegh, der er designchef hos Ilva, særligt en ting.

– Vi kan godt lide at se vores hjem som én stor helhed. Derfor begynder flere i højere grad at benytte og indrette haven, terrassen og altanen som et ekstra rum i forlængelse af hjemmet. Samtidig ønsker vi en rød tråd mellem indretningen indenfor og udenfor. Det kommer blandt andet til udtryk i valget af havemøbler, der i stil såvel som komfort skal kunne fungere både inde og ude, selvom der er tale om havemøbler, siger Jane Høegh.

Frygt ej sommerregn. De store puder og hynder tørrer lynhurtigt og tager ikke skade af en skylle. Foto: PR.
Frygt ej sommerregn. De store puder og hynder tørrer lynhurtigt og tager ikke skade af en skylle. Foto: PR.

Tendens med at binde inde- og uderum sammen via indretningen kommer til udtryk i Ilvas lancering af flere havemøbelserier, der direkte udspringer af designs, som danskerne ellers kender dem fra den klassiske indendørs boligindretning.

Nye havemøbler fra Ilva med fokus på 1950erne og funktionelt design

Foråret og sommerens havemøbler tager danskerne tilbage til 1950’ernes funktionalisme, der var kendetegnet ved de lette designs, organiske former, håndværksmæssige detaljer og ikke mindst kvalitetsmøbler, der var til at betale.

Men for at gøre de nye havemøbler lige så stiltunge, komfortable og praktiske som møbler, der kunne stå i en stue, er der tilføjet et tvist af luksus og den robusthed, som havemøbler kræver.

– Hvis vi for eksempel ser på stilgruppen New Tradition, er der meget volumen på møblerne og god fylde i hynderne, der følger møblernes organiske kurver. På den måde sikrer vi en komfort, et udtryk og en oplevelse, der minder om den, vi oplever inde i stuen, fortæller Jane Høegh.

– Det betyder også, at en havesofa i den nye serie ikke bare lige trækkes indenfor, hvis der kommer en sommerskylle. De er fra bunden op designet til at være udenfor hele sommeren, og af samme årsag adskiller puderne og hynderne i flere af havemøblerne sig også fra indendørsmøbler ved at kunne tørre lynhurtigt, hvis der kommer en skylle.

Der bliver store ligheder mellem møblerne indendørs og udendørs i foråret 2021. Foto: PR.
Der bliver store ligheder mellem møblerne indendørs og udendørs i foråret 2021. Foto: PR.

Eksperimenter med små rum

Hvis man vil forsøge at skabe en klarere rød tråd mellem haven og hjemmet, kræver det ifølge Jane Høegh ikke nødvendigvis, at man køber et stort loungesæt til haven, der matcher et tilsvarende i stuen.

– Det er altid en god ide at prøve sig lidt frem, når man vil skifte indretningsstil. Man kan for eksempel begynde med at indrette en lille krog, hvor man kan nyde dagens første solstråler og sin morgenkaffe. Det kræver bare et lille bord og en stol, men kan hurtigt udbygges med en plaid og nips, der i stil eller farve også ligner noget af det, du har indenfor. Hvis det virker, kan man stille og roligt udvide eller skabe flere nye rum, der for eksempel er opdelt af planter.