Møbler og malerier fra Valdemars Slot på auktion

Møbler og malerier fra Valdemars Slot på Tåsinge skal under hammeren på auktion hos Bruun Rasmussen den 21. september i Bredgade.

Historieentusiaster kender formentlig historien om Danmarks store søhelt Niels Juel, der i 1677 besejrede den svenske flåde ved Slaget i Køge Bugt og efterfølgende bosatte sig på Valdemars Slot på Tåsinge. Her er hans slægt forblevet igennem 12 generationer og næsten 350 år. Oprindeligt blev slottet opført af Christian den IV til kongens søn, Valdemar Christian. Under svenskekrigene i 1600-tallet blev Valdemars Slot slemt beskadiget, og vendepunktet kom i 1678, hvor Niels Juel fik mulighed for at erhverve slottet og jorden omkring det.

Nu kan man byde med på flere unikke genstande fra det historiske slot, der emmer af begivenhedernes bølgegang, når de kommer under hammeren hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. Det drejer sig om kunstværker, møbler og samlerobjekter, fortæller vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen, Kasper Nielsen.

– Den sjældne samling fra Valdemars Slot er et vidnesbyrd om slottets historie og ikke mindst Niels Juel og hans efterkommeres istandsættelse og indretning op gennem tre århundreder. Vi er beærede over at få muligheden for at præsentere disse genstande, der på hver sin måde repræsenterer en lille bid af danmarkshistorien, siger Kasper Nielsen.

Historiske sjældenheder

Blandt de udbudte genstande finder man både kammerladningspistoler, salutkanoner, et par globusser af Anders Åkerman, forskellige fajancer og en ostindisk bowle af porcelæn med motiv af Christiansborg og Dokken – alt sammen eksempler på jordejernes interesser igennem tiden. Man kan desuden byde med på en række aneportrætter af flere af Niels Juels efterkommere, som har hængt på slottets vægge.

Af historiske sjældenheder finder man et mindre skrin fra omkring 1805, tilskrevet C.W. Eckersberg, vurderet til 600.000-800.000 kroner. I låget ses en overraskende scene, udført med henblik på de mandlige gæster på Valdemars Slots herreværelse, som vidner om periodens interesse for erotiske genrebilleder.

Derudover udbydes et portræt af Valdemars Slots oprindelige ejer, Christian den IV’s søn, Valdemar Christian, fra hvem slottet også er opkaldt efter. Kongen opførte det i årene 1639-1644 til sin søn, som dog endte med at tilbringe det meste af sin tid i udlandet, hvor han døde i 1656 i en alder af kun 34 år. Det udbudte portræt af den unge Valdemar Christian er malet af Reinhold Timm og vurderet til 300.000-500.000 kroner.

Søhelten Niels Juel (1629-1697)

Søhelten Niels Juel blev berømt for sine heltemodige bedrifter for kongeriget, blandt andet erobringen af Gotland i 1676. Hans største bedrift kom ved det store søslag i Køge Bugt i 1677. Her var han med til at sikre Danmark en overlegen sejr over den svenske flåde, der mistede 20 skibe, mens danskerne ikke mistede et eneste. Juel blev berømt i både Danmark og udlandet for sin indsats, og samtidig indkasserede han en klækkelig sum prisepenge – en andel på 10% af de erobrede skibes værdi. I stedet for at modtage denne sum i rede penge fik han af Kong Christian den V overdraget størstedelen af jordene omkring Valdemars Slot til en favorabel pris.

Niels Juel erhvervede slottet i 1678 og indledte efter overtagelsen en omfattende istandsættelse. Arkitekturen gik i de følgende år fra renæssance til barok, som tidens mode foreskrev, og de forskellige stilarter ses repræsenteret i interiøret.

De udbudte genstande fra Valdemars Slot kommer på auktion hos Bruun Rasmussen den 21. september klokken 14 i Bredgade. Se dem HER.