Møbelproducent i Vinderup forud for sin tid

Den nordiske stil trender i de danske stuer i disse år. Tilmed har de mange timer i eget hjem skabt et nyt perspektiv på, hvad hjemmet skal kunne. Ydermere peger produktionsvilkårene i retning af lokal forankret produktion, der sikrer forsyningskæden og minimerer klimabelastende tung transport. Hos møbelproducenten Livin.dk giver denne særlige kombination travle værksteder og glade kunder.

Spisebord med udtræk. Foto: Livin.dk.
Spisebord med udtræk. Foto: Livin.dk.

I den lille vestjyske by Vinderup går en række tømrere og snedkere og forvandler designidéer til færdige møbler. Her realiseres en kombination som i disse år er blevet både populær og tiltagende nødvendig. Dels trender den nordiske æstetik, og derudover presser forsyningsvanskeligheder og klimaforandringerne i retning af lokalt producerede varer.

LÆS OGSÅ: Bæredygtige spiseborde i nordisk design fra Sofacompany

LÆS OGSÅ: Ilva lancerer skrivebord til et lille hjemmekontor

Livin.dk har deres egen indretningskonsulent, der er vant til at indtænke møblerne i en større helhed. Derfor er resultatet møbler med et væld af funktioner. Under den verserende pandemi, har det vist sig at både tankegangen og det solide håndværk har været værdifuldt:

– I den sidste tid har danskerne fået et nyt perspektiv på deres eget hjem. På den ene side kræver det en større fleksibilitet af møblerne, når familierne er mere hjemme. Hvis der både er hjemmekontorer med zoom-møder og hjemmeundervisning, er det lækkert med et langt spisebord. På den anden side har mange også fået lyst til at forny deres daglige omgivelser, udtaler den ene af de to grundlæggere Laila Daasbjerg.

Dublin langbord. Foto: Livin.dk.
Dublin langbord. Foto: Livin.dk.

Liv’In er blandt andet kendt for deres Dublin langbord, der kan give plads til op til 20 personer, med hjælp fra tillægsplader.

Møbelfirmaet er klar til de store samfundsforandringer

På den mere alvorlige front står verden et andet sted i dag end for få år siden. En forsyningskrise, der har et væld af årsager bag sig, gør at lokal produktion er blevet en ny præmis for at kunne tilfredsstille kunderne. Indtil for nyligt har den dominerende tankegang ellers været, at så meget produktion som muligt skulle rykkes ud af landet, for at øge produktiviteten og sænke omkostningerne. Men når grænser lukkes og transporten står stille, er der pludselig en helt ny fordel i at have egen produktionen lokalt.

Spisestuestolen Vega. Foto: Livin.dk.
Spisestuestolen Vega. Foto: Livin.dk.

– Når man ser på hvilke forandringer verden står midt i, er vi glade for at have vores egen fabrik i Vinderup til at supplere med de møbler, som vi får produceret i udlandet. Vi er selvfølgelig glade for at kunne give arbejde til talentfulde danske håndværkere, og det er fedt, at se, hvordan vores ideer bliver bragt til live. Derudover tyder meget jo på, at lokalt produceret håndværk er bedre sikret mod forsyningskriser, og i forhold til at mindske den tunge transport, som skader klimaet, bemærker medstifteren Laila D. Lund.

Imens går håndværkerne stadig rundt på værkstedet i Vinderup og arbejder på møblerne.