Møbeldesigner Maria Bruun vinder Wegnerprisen 2022

I royale rammer på Schackenborg Slot modtog den internationale møbeldesigner Maria Bruun med base i København Wegnerprisen 2022.

Møbeldesigner Maria Bruun vinder Wegnerprisen 2022, som her overrækkes af Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen, der også er formand for Wegnerprisens jury. Foto: PR.
Møbeldesigner Maria Bruun vinder Wegnerprisen 2022, som her overrækkes af Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen, der også er formand for Wegnerprisens jury. Foto: PR.

Wegnerprisen 2022 blev i dag uddelt på Schackenborg Slot til møbeldesigneren, Maria Bruun. Den danske møbeldesigner med base i København har de seneste 10 år manifesteret sig på den danske såvel som den internationale designscene.

Til daglig holder Maria Bruun til i København, men hendes arbejdsliv rækker langt ud over landets grænser, og det har det gjort siden hun færdiggjorde sin Master of Arts i Møbeldesign på Kunstakademiets Designskole i 2012.

På deres hjemmeside skriver Designrådet om Maria Bruun at:

“hun arbejder med møbler og interiør og udstillinger i krydsfeltet mellem det kunstneriske og kommercielle med en insisteren på, at det ene ikke udelukker det andet. Hun slutter sig til en mangeårig dansk designtradition. Med oprigtig respekt for klassiske danske møbler, bygger Maria på dette fundament i innovativ tilgang, og skaber sine designs i tæt dialog med dygtige håndværkere”.

Og det er ikke mindst respekten for de klassiske danske møbler kombineret med evnen til at tænke i nye og innovative designs, der nu gør Maria Bruun vinder af Wegnerprisen 2022.

– I juryen var der enighed om, at årets Wegnerpris skulle gå til Maria Bruun, fordi hun er med til at fastholde de unikke styrkepositioner, som dansk design og dansk kunsthåndværk historisk har indtaget – og fortsat indtager, fortæller Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen, der også er formand for Wegnerprisens jury, der udpeger prisvinderen.

LÆS OGSÅ: Møbel-auktion: Wegner og Boesens klassikere blev de dyreste nogensinde

Juryen tilføjer i sin begrundelse, at Maria Bruun i en forholdsvis ung alder har vist sig som en af Danmarks vægtigste objekt- og møbeldesignere, der oven i købet har en ufravigelig “wegnersk” passion for træet som materiale og tilføjer:

“Inden for rammerne af et klassisk designbegreb besidder hun en ærlig og enkel æstetisk tilgang til sine møbler, hvor træets tidløse, taktile og sensuelle elementer fremhæves, samtidig med at der leges med form og tænkes i funktion.

I dette arbejde fremstår hun som en designer, der på en gang udfordrer, men også har et tydeligt afsæt i den nordiske møbeltradition”.

Maria Bruun modtog i 2021 Finn Juhl Prisen, og årets prisvinder er stolt over igen i år at blive hædret med en pris, der bærer navnet på en af dansk møbeldesigns allerstørste navne.

– Jeg er utroligt beæret over at modtage årets Wegner pris. Jeg er oprigtigt stolt over juryens rammende motivation og beskrivelse af mit virke. Når man som jeg arbejder idealistisk og konsekvent imellem det kunstneriske eksperiment og det kommercielle design, er det ikke givet, at modtageren forstår ambitionen og tankerne bag, men med denne pris føler jeg mig både forstået og anerkendt, fortæller Maria Bruun.

LÆS OGSÅ: Bybilledet mangler danske designklassikere

– For mig er design en livslang opgave – og jeg vil tage denne anerkendelse med mig på min fremtidige færd.

Wegnerprisen blev uddelt første gang i 2015 og består af et pengebeløb på 25.000 kroner og en Wegner Y-stol.