Masser af kvindekunst solgt hos Bruun Rasmussen på kampdag

Det går strygende for kunsten i auktionsbranchen – ikke mindst når det gælder værker af kunstnere, som ellers før stod i skyggen af deres mandlige kollegaer. På Kvindernes Internationale Kampdag solgte Bruun Rasmussen en række værker af kvindelige kunstnere fra anden halvdel af 1800-tallet. Interessen var stor, og budene fløj i salen, hvor flere af værkerne blev solgt til over vurderingen.

Mandag aften indledte Bruun Rasmussen forårets auktioner i Bredgade med flere værker af kvinder inden for ældre dansk kunst. Flere af disse fik imponerende hammerslag. Med en yderst begrænset plads i kunsthistorien, synes kvindelige kunstnere nu endelig at få den opmærksomhed, de i sin tid har måttet kæmpe for.

– Vi oplever i øjeblikket en enormt stor interesse for kvindelige, danske kunstnere, hvilket aftenens auktion er et tydeligt bevis på. Her kan blandt andet nævnes Anna Ancher og Bertha Wegmann samt mindre kendte navne som Anna Sophie Petersen, fortæller Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

– Med vores fokus på kvindelige kunstnere fra anden halvdel af 1800-tallet har vi gerne villet kaste lys over disse kunstnere, der ufortjent har stået i skyggen af deres mandlige kollegaer, har haft vanskelige udstillingsforhold eller ligefrem er gået i den kunsthistoriske glemmebog.

Mandagens auktion bød blandt andet på et værk af maleren Bertha Wegman, som var vurderet til 200.000-300.000 kroner, men blev solgt for imponerende 650.000 kroner. Wegmann var én af de første professionelle kvindelige kunstnere i Danmark og blev en af datidens førende portrætmalere på linje med P.S. Krøyer.

Sidenhen er hun blevet skrevet ud af kunsthistorien, men har gennem de seneste år opnået fornyet interesse. I værket, som skildrer en lille pige under et blomstrende træ, leger Wegmann modigt med genrer på tværs af tid – fra impressionisme til japonisme.

På auktionen blev også solgt to værker af kunstneren Anna Ancher, der som en af de eneste kvinder i sin samtid blev anerkendt og efterfølgende opnåede en fast plads i kunsthistorieskrivningen. Begge værker viser kvinder i færd med hverdagssysler – Anna Anchers foretrukne motiv – og de blev solgt for henholdsvis 220.000 kroner og 120.000 kroner.

En anden af auktionens navne var Anna Sophie Petersen, der i dag er stort set ukendt og kun repræsenteret i meget beskedent omfang på de danske museer. Alligevel opnåede hendes værk af en sovende kvinde med rødt hovedtørklæde et hammerslag på 40.000 kroner mod en vurdering på 20.000-25.000 kroner.

Dansk ældre kunst i høj kurs

Mens rejser, kulturbegivenheder og andre sociale sammenkomster det sidste år har været begrænsede, synes kunsten at have fået langt større opmærksomhed blandt danske og internationale kunstsamlere.

Interessen for ældre dansk kunst var således usædvanligt stor på aftenens auktion, hvor mange værker gik til langt over vurderingen. Her kan blandt andet nævnes navne som P.S. Krøyer, Peder Mønsted og L.A. Ring, der alle fik utroligt flotte hammerslag.