Maleri af Schønheyder Møller solgt for 480.000 kroner

To lysende malerier af udstillingsaktuelle Valdemar Schønheyder Møller lyste i særdeleshed op, da de kom under hammeren hos Bruun Rasmussen tirsdag aften. Med solen og lyset som centrale elementer i malerierne blev begge solgt til langt over vurderingsprisen på trods af at kunstneren ellers har været glemt i mørket i en årrække.

Maleriet ”To både på stranden” af Valdemar Schønheyder Møller.
Maleriet ”To både på stranden” af Valdemar Schønheyder Møller.

Der var rift om malerierne af den danske kunster Schønheyder Møller, da de tirsdag aften kom under hammeren hos Bruun Rasmussen i Bredgade. Dermed trådte den danske kunster ud af skyggen efter i en årrække at have været gået i glemmebogen. Lige nu er kunstneren dog også aktuel på Den Hirschsprungske Samling, der belyser den nære relation mellem Schønheyder Møller og hans verdensberømte kunstnerven, Vilhelm Hammershøi.

LÆS OGSÅ: Maleri af Bertha Wegmann solgt for 3,1 millioner kroner

LÆS OGSÅ: Bronzefigur af Johannes C. Bjerg solgt for 750.000 kroner

Det ene udbudte værk, ”Diset landskab ved solopgang” endte med et flot hammerslag på 400.000 kroner mod en vurdering på 200.000-300.000 kroner, mens det andet udbudte værk, ”To både på stranden”, løb med et hammerslag på hele 480.000 kroner mod en vurdering på 80.000-120.000 kroner. I begge værker skildres sollyset med henholdsvis solens modlys og efterbilleder samt lysets spejlinger.

Maleriet ”Diset landskab ved solopgang” af Valdemar Schønheyder Møller.
Maleriet ”Diset landskab ved solopgang” af Valdemar Schønheyder Møller.

”Schønheyder Møller studerede indgående solen ved at kigge op i den for netop at kunne gengive efterbilledernes lysende farvemylder i sine malerier, hvilket gør dem utroligt bemærkelsesværdige. Vi er derfor meget glade for, at salget af to udbudte værker gik så godt på aftenens auktion,” fortæller Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for moderne kunst.

Vilhelm Hammershøi og Valdemar Schønheyder Møller – et lysende venskab

Interessen for lyset og dets refleksioner havde Schønheyder Møller til fælles med sin verdensberømte kunstnerven, Vilhelm Hammershøi.

Begge var blandt de første kunstnere i Danmark, der brugte fotografiet som kunstnerisk inspiration og værktøj – fotografiet gav nemlig adgang til det, man ellers ikke havde blik for. Vennernes nære relation og fælles kunstneriske inspiration belyses lige nu på den anmelderroste udstilling ”Fremkaldelser” på Den Hirschsprungske Samling.

Sommermotiv fra Skagen leverede også

Michael Ancher kom også flot fra aftenens auktion med et værk, som lyste op i både motiv og hammerslag.

Maleri af en kvinde i lang lys sommerkjole på stranden af Michael Ancher.
Maleri af en kvinde i lang lys sommerkjole på stranden af Michael Ancher.

Maleriet er fra 1908, og med skildringen af en kvinde i lang lys sommerkjole på stranden gav Michael Ancher sin kollega P.S. Krøyer kamp til stregen om titlen som ”lysets maler” i kunstnerkolonien i Skagen. Efter en spændende budrunde gik værket for 650.000 kroner mod en vurdering på 300.000-400.000 kroner.