Maleri af Bertha Wegmann solgt for 3,1 millioner kroner

Bruun Rasmussen sætter fokus på kvindelige kunstnere, og tirsdag aften blev et maleri af Bertha Wegmann solgt for 3,1 millioner kroner, mens maleri af Anna Ancher røg til et hammerslag til 1,1 millioner kroner. Der er dermed tale om hele to verdensrekorder.

Maleri af Bertha Wegmann solgt for 3,1 millioner kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleri af Bertha Wegmann solgt for 3,1 millioner kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

Stærke kvindestemmer er gennem tiden ikke blevet tildelt deres rette plads i kunsthistorien. I lighed med en række museer og forskere har Bruun Rasmussen derfor fokus på kvindelige kunstnere på vores auktioner.

Temaet blev sat fra land med et blik på anden halvdel af 1800-tallet med salg af blandt andre Bertha Wegmann og Anna Ancher, der begge gav millionhammerslag, da Alexa Bruun Rasmussen stod på podiet. Bertha Wegmann var en af de første professionelle kvindelige kunstnere i Danmark. Hun slog igennem internationalt og herhjemme blev hun en af tidens førende portrætmalere, der skildrede den økonomiske og kulturelle elite. Bruun Rasmussen solgte hendes vidunderlige portræt af den unge Marie Triepcke, der blev gift med skagensmaleren P.S. Krøyer. Maleriet var vurderet til 1,5-2 millioner kroner og blev solgt for 3,1 millioner kroner.

Maleri af Anna Ancher solgt for 1,1 millioner kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleri af Anna Ancher solgt for 1,1 millioner kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

Ligesom hovedpersonen fra Wegmanns portræt var maleren bag aftenens anden verdensrekord gift med en skagensmaler. Anna Anchers billede af datteren Helga med titlen ”Ung pige ved sit arbejde” blev solgt for 1,1 millioner kroner.

– Vi har satset stort på kvinderne, og det gav pote med to fantastiske verdensrekorder. Det fokus fortsætter fremadrettet. Alt står i kvindernes tegn i øjeblikket, og vi har en forventning om, at priserne bliv er ved med at stige. Og det har de også fortjent, kvinderne, siger Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Kvindelige kunstnere ud af glemmebogen

Det er netop nu 100 år siden, at ”Den Frie” åbnede dørene for den skelsættende “Kvindelige Kunstneres retrospektive Udstilling”, hvis formål var at demonstrere kvindernes talenter. I den mellemliggende periode er mange af disse kunstnere desværre gået i glemmebogen.

– På årets sidste auktion i Bredgade indleder vi vores nye fokus på kunstens kvinder, og det er vores håb, at vi kommer til at kaste nyt lys over den gængse kunsthistorie, hvor mange talentfulde kvinder er blevet overset. Det er ingen hemmelighed, at kvindekønnet og kunsten gennem tiden er blevet opfattet som et modsætningsforhold, og at datidens kønsrollemønstre stod i vejen for mange kvinders kunstkarrierer, siger Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

På trods af den kønsmæssige skævvridning i kunsthistorieskrivningen, og at kvinder først fik adgang til kunstakademiet på lige fod med deres mandlige kollegaer i 1908, var der allerede i 1800-tallet kvinder, der levede for og af deres kunst og blev anerkendt i samtiden. Blandt dem var Bertha Wegmann og Anna Ancher.

Maleri af Helvig Kinch solgt for 48.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleri af Helvig Kinch solgt for 48.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

Bruun Rasmussen solgte også malerier af andre kvindelige kunstnerefra perioden 1850’erne til begyndelsen af 1900-tallet – heriblandt Emilie Mundt, Anna Ancher, Agnes Slott-Møller og Helvig Kinch. Sidstnævnte opnåede også en verdensrekord med billedet ”Påfugle”, der blev solgt for 48.000 kroner.

Museumskøb

Tre museer købte ind til samlingerne på auktionen tirsdag. Ordrupgaard købte tre værker af L.A. Ring;et maleri med titlerne ”En landevej med en landsby i baggrunden”, ”Gade. St. Jørgensberg. I Forgrunden en Jernstang fastjort som Rækværk paa tilhuggede Granitstene. Paa den anden side af Vejen en Kampestenssætning. Lysegraa luft” og slutteligt ”De Blinde”. De tre malerier af L.A. Ring kan nydes, når Ordupgaard genåbner i maj 2021.

Faaborg Museum investerede i maleriet ”En fremmed” af den fynske maler Fritz Syberg.

Museum Salling købte til Skive Museums kunstsamling to værker af Christen Dalsgaard med titlerne ”Ung pige, der skriver brev” og ”Jo, han har brev”.