Make over fra hærværksbolig til farverigt genbrugshjem på tre måneder

Ølflasker, smøger og smadrede ting. Da Carina og familien overtog deres bondegård, havde den stået ubeboet i tre år, og der havde været hærværk på den indvendige del. Men fordi julen stod for døren, fik Carina med genbrugsfif omdannet hjemmet, så det i dag er hjertevarmt. Men hendes forvandling har ikke været nem: Familien drømmer om at bygge et helt nyt hus, så den midlertidige ”make over” af det gamle hus måtte ikke være for dyr.

Hvidt i hvidt. For nogle år siden skulle det hele være hvidt i indretningen. Et grønt køkken fik en klat hvid maling, og så kunne det holde flere år mere. Men hos 40-årige Carina Troelsen fra Jerslev på Sjælland får farverne frit spil, og det hvide køkken blev malet græsgrønt.

Det er langt fra de eneste vovede løsninger, Carina har i sit hjem: Her er gulvet i hjemmets samlende rum malet lyserødt, stolene er grønne og sofabordet i stuen er lavet ud ad en gammel dør. Hjemme hos Carina er stilen selvsikker og møblerne velvalgte. Og så er 90 procent af møblerne i hjemmet købt brugte. Det skriver DBA Guide.

Men Carinas genbrugstendenser strækker sig også udover hjemmets fire vægge, for i haven står en gammel, orange retro-campingvogn, som Carina selv har ombygget til en frodig gin-bar.

Dette var Carinas løsning på gamle, grimme gulve, der ikke var til at vaske pæne

Diverse boligmagasiner har allerede aflagt Carina og familien et besøg for at tage billeder af hendes flotte indretning. Men det fandt alt sammen sted i familiens tidligere hjem. Et hus, de havde boet i i 15 år. I dag lever Carina, hendes mand og de to børn, Holger og Signe på henholdsvis 10 og 13 år i en gammel bondegård, som de kun har haft til huse i i godt 5 måneder

Huset fulgte med en stor landejendom, som Carina og manden, der sammen driver en entreprenørvirksomhed, købte, og da de fik solgt deres elskede hus, måtte de flytte ind i den tidligere, firelængede gård.

– Huset havde stået ubeboet i 3 år, og det kunne vi nemt se. Der havde bl.a. været hærværk på badeværelset, og man kunne godt se, at mange unge havde siddet herinde og holdt fest. Der var langt igen, fortæller Carina til DBA Guide.

Familien flyttede ind kort før jul (2021), og da det betyder meget for Carina at skabe et hjem med hjertevarme op til jul, fik hun travlt.

– Det er lidt svært, for vi kommer til at rive huset ned, men indtil da skal der jo være hyggeligt at bo her. Så jeg har prøvet at gøre lidt ved huset uden at gøre alt for meget, nu hvor det om ikke så længe alligevel skal tages ned. Derfor er det mest af alt maling, jeg har gjort brug af – og så selvfølgelige hyggelige møbler, fortæller Carina, der har velvalgt sidstnævnte, for der er meget mindre plads i deres nuværende hjem end det hus, de kom fra, til DBA Guide.

Gulvene har blandt andet fået sig en klat maling. De gamle træplankegulve kunne ikke vaskes pæne, så Carina gav dem en klat maling. I spisestuen blev de lyserøde, mens de er hvide i husets andre rum med plankegulve.

– Jeg har altid godt kunne lide at male på gulve. I vores tidligere hus malede jeg grå-hvide tern i køkkenet. Folk har ellers så travlt med at fortælle mig, at farven bliver slidt af, men ind til videre har jeg bevist det modsatte. I dag kan man altså få rigtig slidstærkt maling, fortæller Carina til DBA Guide 

Når køkkenet gennemgår den omvendte forvandling

Ofte plejer man at skænke et gammelt køkken en klat hvid maling, så det kan holde nogle år endnu. Men Carina har nærmest gjort det modsatte. Det køkken, der stod i det gamle bondehus, var hvidt og slidt. Men så mødte køkkenet Carina.

– Jeg har malet det grønt og skiftet grebene. Faktisk kunne min veninde godt bruge de gamle greb, så det er jo skønt. Vi har købt en ny ovn, og nu har køkkenet fået et helt nyt look, fortæller hun til DBA Guide.

Det meste af inventaret i køkkenskabene har Carina købt brugt. Samtlige tallerkener, glas og kopper. Alt må gerne have farve, og servicen må gerne være forskellige. Det samme gælder de vaser, hun samler på:

– Jeg kan ikke lade være med at købe hyacint-vaser, Også selvom, jeg ikke så ofte har hyacinter. Jeg køber dem, når jeg lige støder på dem på loppemarkederne, og efterhånden har jeg ret mange, fortæller Carina, der gerne kun vil give 100 kroner for dem, til DBA Guide.

Vaserne plejer dog at koste omkring 125 kroner, hvis det altså ikke lykkedes hende at prutte dem ned.

Fra professionel sælger til pludselig ikke at sælge noget

Carina er selvstændig, og det er tydeligt at mærke, at hun er en kvinde med et stort drive. Det har også ført hende forbi andre brancher. Efter gymnasietiden sprang hun ud i at drive en butik med gamle møbler på Godthåbsvej. Møblerne fandt hun på loppemarkeder til billige penge og solgte med fortjeneste fra butikken på Frederiksberg. I dag er Carina dog knap så flittig til at sælge:

– Vi har en meget stor lade, hvor alle vores møbler, der ikke er plads til i vores nuværende hus, kan stå, så jeg er ikke pladsmæssigt nødt til at sælge mine ting. Jeg har også svært ved at skille mig af med mine ting, for de fleste af møblerne har jo en historie, smiler Carina til DBA Guide.

Hun er derfor klart mest flittig på genbrugsmarkedet, når det gælder at købe:

– Jeg kan være ret impulsiv med mine fund. Jeg tænkte for f.eks. ikke på, om mine grønne stole passede til mit lyserøde gulv. Jeg kom også til at være lidt for hurtig til at købe et genbrugsskab, for jeg opdagede først lidt for sent, at det ikke var særlig højt, siger Carina til DBA Guide og griner.

Skabet står i hendes spisestue, men passer perfekt ind i familiens nye hjem, hvor der ikke er højt til loftet.

Carinas impulsivitet er også ”gået ud over” datteren, der en dag fik sig et lyserødt skab, som Carina havde købt brugt. Det faldt dog ikke i datterens smag, så Carina malede det, og i dag fungerer skabet som den ene del af hendes ”sminkebord” i soveværelset.

– Mine børn er nu så store, at de har deres egen fine stil, så jeg køber ikke længere ting til dem på genbrugsmarkedet uden at have dem med, fortæller Carina til DBA Guide.

Gør det selv-projektet, der endte i druk

Det, Carina allerbedst kan lide ved at købe brugte ting, er, at tingene har haft et liv før. Sådan køber hun ikke kun en ting, men også en historie. Og historien er Carina også med til at skrive, for hun kan bedst lide at gøre sig nogle fund, der trænger til en kærlig hånd. Sådan endte hun en dag med at købe en retro-campingvogn til 5.000 kroner.

Campingvognen satte hun i første omgang i stand, så hende og familien kunne holde ferie i Danmark i den. Men da hun for lidt tid siden fyldte 40, fik hun den idé, at vognen kunne begå sig som Gin-bar.

– Min mand blev liiidt træt af, at campingvognen fyldte i vores værksted. Det var dog kun lige indtil han så, hvor fint jeg havde lavet den, fortæller Carina til DBA Guide.

Den orange campingvogn har fået palme-tapet, der går rigtig fint med teaktræet. Dertil har Carina udsmykket vognen med antik-lamper, søde kopper og glas samt en festlig lyskæde.

Men nu er Carina sulten på flere campingvogne. Dog ikke fordi, hun mangler flere alkoholbarer.

Den største kaffekande, du har set

Hvor meget kaffe drikker du om dagen? Uanset hvor mange kopper, du hælder ned, vil Carinas planlagte kaffekande altid kunne rumme dem alle. Carina har nemlig en drøm om at forvandle en gammel, mini-campingvogn til en stor, blå kaffekande.

– Min svigerfar har tidligere arbejdet med bl.a. glasfiber, så han kan godt lave en hank og en tud, som vi sætter på campingvognen og maler blå. Så skal den hedde ’Kaffekanden’ og agere kaffebar, fortæller Carina, der er begyndt at afholde kurser i blomsterbinding, og til de events er det brugbart med en kaffebiks.

Carinas yndlingsfund: Sparede mindst 5.500 kroner

Carina har to yndlingsgenbrugsfund. Det ene er hendes sofabord. Et bord, der tidligere har tjent som dør. Det gav hun 1.200 kroner for i sin tid.

300 kroner mere pungede hun ud med for bordet, der i dag står i spisestuen. Bordet købte hun på sit tidligere arbejde på et plejehjem. Her blev bordet brugt til at lægge tøj sammen på, og da Carina spurgte, om hun måtte købe det, var svaret ja.

I dag vurderer Carina, at bordet ville koste 7.000-10.000 kroner, og dermed er det nok hendes største besparelse.

– De fleste af mine genbrugsfund er gamle. Jeg har mine møbler med mig hele livet. Min vasketøjskurv købte jeg, da jeg flyttede hjemmefra. Den kostede mig nok omkring 100 kroner på et loppemarked. Spisebordet fra plejehjemmet stammer også helt tilbage fra dengang, jeg havde et deltidsjob på plejehjemmet, fortæller Carina til DBA Guide.

Men hun gør sig dog også nye fund, og det seneste af slagsen pryder bordet ude i køkkenet. Den blomstrede dug på køkkenbordet har hun netop købt for 100 kroner på et loppemarked.

– Carina har haft en meget svær sag; Huset stod ubeboet i tre år, huset havde oplevet hærværk, og nu hvor familien ved, de om nogle år vil rive huset ned, kan Carina ikke engang sætte huset i stand alt for meget, for så taber familien jo pengene, når huset senere rives ned. Jeg er derfor yderst imponeret over, hvor meget hygge Carina har bragt til familiens nye hjem på så kort tid og med så få virkemidler, fortæller Julie Schoen, DBAs talsperson.