Lyd by Dissing udvikler wifi højttaler med åbent design. Foto: PR.
Lyd by Dissing udvikler wifi højttaler med åbent design. Foto: PR.

Danske Lyd by Dissing har valgt at udvikle deres næste højttaler – Strøm – som et åbent (open source) design frit tilgængeligt online. Højttaleren bliver i løbet af foråret udviklet under et af 12 nøje udvalgte demonstrationsprojekter i det EU-støttede innovationsprogram, Opennext, der har til formål at skabe et mere bæredygtigt alternativ til traditionel produktudvikling.

Strøm er en minimalistisk wifi-højttaler, der med support for både Bluetooth og Spotify Connect, gør det nemt at afspille musik og podcasts fra både mobil, tablet og bærbar. Højttaleren er designet til både at hænge på væggen og til at stå på en hylde, i reolen eller i vindueskarmen.

LÆS OGSÅ: Trådløs højtaler med wifi fra Sony

Som noget helt specielt har Lyd by Dissing valgt at udvikle Strøm højttaleren som et open source produkt. Hele designet og den underliggende software platform er fuld tilgængelig for offenligtheden, hvilket gør det muligt for forbrugeren at få fuld indsigt i, hvordan produktet er udviklet og fungerer. Det bliver derfor også muligt selv at lave rettelser og udvidelser til højttaleren, og dermed yde bidrag til produktet, som alle kan få gavn af.

Målet er at udvikle en højttaler, der:

  • Har et visuelt minimalistisk design,
  • Benytter sig af så bæredygtige materialer som muligt, uden at gå på kompromis med lydkvaliteten
  • Supporterer streaming af lyd via Bluetooth og Spotify Connect
    Er open source, og derfor let kan replikeres, modificeres og tilpasses alt efter kundens og lokale behov
  • At et projekt er open source betyder, at alle design- og kildefiler (source koden) er frit tilgængelige. Typisk online.

Dette er også tilfældet for Strøm højttaleren.

Lyd by Dissing udvikler wifi højttaler med åbent design. Foto: PR.
Lyd by Dissing udvikler wifi højttaler med åbent design. Foto: PR.

– Vi har desværre set mange eksempler på proprietære og lukkede wifi højttalere, der hverken kan repareres, eller opgraderes. Noget der ofte tvinger forbrugeren til at købe nyt, inden produktets forventede levetid er oprandt. Andre udfaser fungerende produkter, siger direktør Tue Dissing.

– Fælles for disse eksempler er at producenten låser forbrugeren fast i deres eget økosystem, eller til at købe nyt. Altsammen noget vi gerne vil undgå med vores Strøm wifi højttaler, ved netop at lave en åben højttaler. En højttaler hvor alle kan være med til at udvikle og forme både lyd og funktionalitet.

Lyd by Dissing udvikler wifi højttaler med åbent design. Foto: PR.
Lyd by Dissing udvikler wifi højttaler med åbent design. Foto: PR.

Udviklingen af Strøm wifi-højttaleren sker i forbindelse med projektet , siger direktør Tue Dissing, der har til formål at skabe et økosystem for open-source produktudvikling med makerspaces/fab labs i Europa. , siger direktør Tue Dissing er EU-støttet under Horizon 2020, og består af 19 projektpartnere fordelt over syv europæiske lande, med ekspertise inden for blandt andet forretningsudvikling, open source design, social innovation og produktudvikling.

– Open source produktudvikling er et lovende og bæredygtigt alternativ til den nuværende måde, vi udvikler, producerer og distribuerer produkter på, siger Frederik Lean Hansen, projektleder ved Dansk Design Center (DDC) og projektpartner i , siger direktør Tue Dissing.

LÆS OGSÅ: Udendørs højttaler til det danske vejr

Målet for demonstratorprojektet, Strøm, der kører til og med maj 2022, er i samarbejde med relevante eksperter og lignende HiFi-entusiaster, at udvikle en fuldt fungerende prototype, hvor det endelige visuelle udtryk og funktionelle design ligger fast. Herefter skal Strøm wifi højttaleren yderligere produktionsmodnes og dernæst produceres.

Lyd by Dissing forventer at lancere denne højttalere i løbet af 2022.