Her smelter bolig og arbejdsplads sammen

En lejlighed er blevet ombygget og tjener nu to hovedfunktioner som beboelse og arbejdsplads, ligesom den også fungerer som udstillingsrum.

I dagens verden, hvor effektiv og kreativ brug af rum af pladshensyn er blevet en nødvendighed, ombygges stadig flere eksisterende strukturer. Derudover efterspørges i stigende grad ombygning med et design, der formår at rumme og blande flere funktioner.

“Studio Loft” er et eksempel på omdannelsen af ​​en dobbelt lejlighed i en eksisterende bygning i fem etager i et tætbefolket kvarter i den tyrkiske storby Izmir til et multifunktionelt rum med to hovedfunktioner. Frem for alt er det et arbejdsområde, et “fotografisk studie”, og samtidig fungerer det som en lejlighed til beboelse. Klienten, der er en berømt fotograf og en kunstner med base i Izmir, arbejdede tæt sammen med arkitekterne fra Yerce Architecture & Zaas om design og indretning af de nye “hjem”, som han ønskede at skabe for sig selv. Tanken var, at det skulle være mere end bare et sted at bo og arbejde.

Derfor blev et udstillingsområde indarbejdet i studierummet, hvilket gjorde det muligt for ejeren såvel som lokale talenter at udstille deres fotografiske værker. Studiet tjener som et alternativt udstillingssted for kunst i centrum af byen, hvor der ellers ikke er meget plads til kunstgallerier.

Entréen i Studio Loft er et åbent og rummeligt område med dobbelthøjde. Når man kommer ind i Studio Loft, går man lige ind i selve fotostudiet og udstillingsrummet. På samme etage på bagsiden er der et gæstebadeværelse med et hvælvet loft, der løser højdebegrænsningsproblemet.

Valget af materialer reflekterende overflader på badeværelset materialevalg giver en fornemmelse af at være i et futuristisk rum, der også fungerer som et usædvanligt fotorum.

En skulpturel trappe designet uden rækværk forbinder stueetagen med lejlighedens øvre etage. Mens stueetagen er designet til at imødekomme behovene i et fotostudio med udstillingsrum, er den øverste etage indrettet med kontor, køkken, soveværelser og dagligstue i den ene ende af den åbne planløsning. Køkkenet er indrettet som et socialt rum til både madlavning, spisning og afslapning.

Ved siden af ​​køkkenet er der et rum med en hyggelig pejs, hvor gæster kan slappe af. Gulv-til-loft-vinduer sikrer dagslys og giver samtidig en panoramaudsigt over de grønne udearealer.

Den øverste etage er også designet til at fungere som et ekstra rum til fotosessioner. Et af målene med projektet var at maksimere pladsen til fotografisk arbejde. Resultatet har været skabelsen af ​​et “loftsrum”, der tjener flere funktioner.

– Vi søgte svar på spørgsmålet om, hvordan et rum, der oprindeligt blev konstrueret som en typisk standardlejlighed, kunne omdannes til et multifunktionelt område, , der betjener forskellige funktioner og livsformer, mens der opretholdes permeabilitet inden for disse funktioner, fortæller Nail Egemen Yerce, grundlægger af Yerce Architecture.

Ifølge Ayça Taylan, medstifter af Zaas, rækker projektet også ud mod omverdenen gennem det udstillingsrum, der er indarbejdet i fotografistudiet. Arkitekterne betragtede omverdenen og det indre rum i sammenhæng og forvandlede det åbne rum foran lejligheden, der tidligere blev brugt som en parkeringsplads, til en gårdhave.

Stenbelægningen i stueetagen blev udvidet til at dække gårdhaven og fortovene, hvilket førte til integrationen af ​​hele rummet. Desuden bidrager foldedøre af glas til facaden til at fusionere ​​det indre rum med byrummet i forbindelse med en udstilling.

– Gaden flyder ind i det indre rum, og gør det muligt for forbipasserende at kigge på udstillingen uden et filter, siger Ayça Taylan.

I løbet af byggeprocessen var der flere udfordringer, skulle løses – især med hensyn til tid og budget. Alligevel materialiserede Studio Loft sig som et nyt rum til både beboelse og arbejdsplads med den ekstra funktion at fungere som et udstillingssted.