Kongelige møbler på auktion hos Bruun Rasmussen

Tag plads i Kong Christian IX’s ekstravagante slotsmøbler eller dæk et majestætisk middagsbord, som Prinsesse Thyra arvede af sin far, Kong Frederik VIII. På et år, der står i det royales tegn, svinger Bruun Rasmussen hammeren over flere møbler med en kongelig fortid den 2. marts i Bredgade.

Kongelig møblement fra Bernstoff Slot. Foto: Bruun Rasmussen.
Kongelig møblement fra Bernstoff Slot. Foto: Bruun Rasmussen.

Et regentjubilæum og en rund fødselsdag i det danske kongehus er store royale begivenheder i 2022. I tråd med dette kongelige år præsenterer Bruun Rasmussen den 2. marts en auktion med en række møbler, som har bevidnet det liv, der har udspillet sig blandt kongelige, adelige og fyrster på Bernstorff Slot og Amalienborg Slot i slutningen af 1800-tallet.

– De møbler, vi sætter på auktion hos Bruun Rasmussen, har ofte fascinerende historier, og denne gang er bestemt ingen undtagelse. På den kommende auktion kan man lægge sit bud på et flot forgyldt møblement, der har tilhørt Christian IX på Bernstorffs Slot, samt et smukt udført mahognibord, som først har stået på Frederik VIII’s palæ på Amalienborg Slot og senere i Prinsesse Thyras ejendom lige ved siden af. Det er let at forstille sig, hvordan disse smukke og pompøse møbler i slutningen af 1800-tallet har tronet på de danske slotte og sat rammerne for fornemme middagsselskaber i kongeligt lag, siger Henrik Schleppegrell, der er vurderingsekspert og leder i afdelingen for ældre møbler hos Bruun Rasmussen.

Royalt udtræksbord. Foto af Peter Elfelt, fra bogen _Frederik VIII's Palæ paa Amalienborg” af Christian Elling, Lindhardt og Ringhof, 2018. Foto: Bruun Rasmussen.
Royalt udtræksbord. Foto af Peter Elfelt, fra bogen _Frederik VIII’s Palæ paa Amalienborg” af Christian Elling, Lindhardt og Ringhof, 2018. Foto: Bruun Rasmussen.

Europas kongelige tog plads i sofaen og stolene på Bernstorff Slot

Auktionens møblement fra Bernstorff Slot giver billeder på nethinden af konger og fyrster fra hele Europa, der sidder og konverserer. Slottet blev nemlig seks år efter Kong Christian VIII’s død i 1848 overdraget til tronfølgen Prins Christian IX, der blev konge i 1863. Han anvendte slottet som sommerresidens, og denne tid blev i høj grad slottets glansperiode, da kongen inviterede til store familiesammenkomster på slottet. Med Christian IX’s tilnavn ”Europas svigerfar” har besøgene været for hans slægtninge i hele Europa, idet hans børn giftede sig ind i flere af de europæiske konge- og fyrstehuse.

Kongeligt udtræksbord. Foto: Bruun Rasmussen.
Kongeligt udtræksbord. Foto: Bruun Rasmussen.

Møblementet er fra selvsamme glansperiode i slutningen af 1800-tallet og består af fire armstole samt en sofa i rokokostil med forgyldt træ og grønt velour. Sofaen er stemplet med inventarnummeret fra Bernstorff Slot ”B 183”, og samlet er det vurderet til 75.000-100.000 kr. Se møblementet HER.

Majestætiske middagsselskaber ved Prinsesse Thyras slotsbord

Det prægtige mahognibord har tronet på Kong Frederik VIII’s palæ på Amalienborg Slot, der i dag er kronprinseparrets bolig. Lige netop dette bord er afbildet i bogen ”Frederik VIII’s Palæ paa Amalienborg” af Christian Elling (se vedhæftede billede). Her står det festligt dækket op til middagsselskab med hvid dug og sølvtøj. Efter kongens død i 1912 arvede datteren Prinsesse Thyra bordet, som blev flyttet til den lyserøde ejendom på Amaliegade 22 ved siden af slottet. I disse smukke omgivelser havde hun sin københavnerresidens, hvor hun formentlig har dækket lige så eksklusivt op til sine royale gæster. Efter prinsessens død i 1945 er bordet blevet stående på adressen helt indtil for nyligt.

Kongeligt udtræksbord af sortstafferet mahogni og mahognibejdset bøgetræ. Foto: Bruun Rasmussen.
Kongeligt udtræksbord af sortstafferet mahogni og mahognibejdset bøgetræ. Foto: Bruun Rasmussen.

Bordet er lavet i slutningen af 1800-tallet af den kongelige hofstolemager C.B. Hansen, der var et af datidens mest velansete danske møbelsnedkerier. Det er et udtræksbord i mahogni og mahognibejdset bøgetræ, som kan blive over fem meter langt. Bordet er stemplet med inventarnummeret fra Amalienborg Slot ”A 665” samt Prinsesse Thyras brandstemplede monogram med en krone. Vurderingen er 50.000-75.000 kr. Se bordet HER.

Kongelige stole fra Bernstoff Slot. Foto: Bruun Rasmussen.
Kongelige stole fra Bernstoff Slot. Foto: Bruun Rasmussen.

Alle de kongelige møbler kommer under hammeren onsdag den 2. marts kl. 14 i Bredgade 33, København. De kan opleves på Bruun Rasmussens eftersyn fra den 24. – 28. februar.

Kongelig sofa fra Bernstoff Slot. Foto: Bruun Rasmussen.
Kongelig sofa fra Bernstoff Slot. Foto: Bruun Rasmussen.

Find kalender for eftersyn og auktioner HER.

Læs mere om auktionen i kataloget HER og på Bruun Rasmussens hjemmeside HER.