Kompostkværn gør bedene i haven vinterklare

Om efteråret er hækkeklippere og motorsave i kontinuerlig drift. Mange er i fuld gang med beskæring af træer, buske og hække – i god tid før frosten. Resultaterne af denne indsats kan dog ikke ignoreres: Store bunker af grønt affald, man som haveejer er nødt til at transportere til den nærmeste genbrugsplads. Dette kan imidlertid også genanvendes direkte i haven, for når det finsnittes, kan det for eksempel benyttes til at gøre bedene vinterklare.

Kompostkværn gør bedene i haven vinterklare. Foto: PR.
Kompostkværn gør bedene i haven vinterklare. Foto: PR.

Med en god, motordrevet kompostkværn, får du hurtigt og effektivt kværnet dit grønne affald. Dette findelte plantemateriale er bogstaveligt talt guld for din have, forklarer Keld Kristensen, der er anlægsgartner og faglærer ved Roskilde Tekniske Skole.

– Man kan for eksempel ofte helt undlade at købe barkflis, hvis det er grene og stammer der flises. Det findelte materiale er yderst velegnet som efterårsdækning af bedene, hvis det er frit for ukrudt, og fungerer også som næringsstof for jorden, på længere sigt, siger han.

Det finsnittede plantemateriale er imidlertid ikke kun velegnet som dækningslag. Hvis du laver din egen kompost, kan du også benytte det kværnede materiale til at løsne komposten, da det hjælper mikroorganismerne med at gøre deres arbejde. Når man komposterer, er det vigtigt at sikre en god blanding af blødt planteaffald og hårdere træmaterialer, forklarer Keld Kristensen.

– Det bløde, grønne affald giver komposten den nødvendige fugt, og de hårdere dele løsner strukturen og giver luft til komposten. Det er vigtigt, at det er en kompostering, der foregår, ikke en forrådnelsesproces. Særlige kombinationskværne, der kan findele både blødt planteaffald og kraftigt grenmateriale, er derfor praktiske til haven.

Hvilken kompostkværn skal du vælge?

Det første skridt på vejen i beslutningen om, hvilken kompostkværn, der passer til dig, er valget mellem en el- eller benzindrevet model. En anden vigtig faktor er vurderingen af dine behov – eksempelvis arbejdsvolumen, snittematerialets beskaffenhed (blødt eller hårdt) eller den maksimale grentykkelse, som skal findeles.

Kompostkværn gør bedene i haven vinterklare. Foto: PR.
Kompostkværn gør bedene i haven vinterklare. Foto: PR.

Valget falder på benzindrevne kompostkværne, når der skal forarbejdes store mængder snittemateriale, uden at skulle bruge en stikkontakt. Uafhængig af placering, har du med de kraftige benzinmotorer rigeligt med overskud til rådighed – også til at findele tykkere grene.

Eldrevne kompostkværne med høj gennemstrømning egner sig til mange opgaver. Fra den lejlighedsvise snitning af små mængder grønt, til den regelmæssige opskæring af tykkere grene.

Løsn jorden uden at anstrenge dig

At løsne jorden er obligatorisk for dem, der dyrker grøntsager, uanset om det er i en parcelhushave eller kolonihave. Om efteråret, når høsten er overstået, er tiden inde til at grave have.

Jordfræser fra Stihl. Foto: PR.
Jordfræser fra Stihl. Foto: PR.

Dette løsner og forbereder jorden til næste dyrkningssæson. Hvis du vil spare på kræfterne og skåne dine led, kan du bruge en jordfræser til at lette arbejdet. Den knuser selv hård og tung lerjord med lethed. Derefter spreder du blot det findelte plantemateriale fra kompostkværnen jævnt over grøntsagsbedet, og så er det parat til den kommende vinter.

Du kan altid finde en kompostkværn eller en jordfræser fra Stihl, der passer til dit behov, uanset om du har en lille villahave eller en større landejendom. Og er du i tvivl, så står en autoriseret Stihl forhandler nær dig klar til at hjælpe.