Komplet hjemmebiograf kræver god lyd

En komplet hjemmebiograf kræver god lyd. Blandt de nye lydløsninger er trådløse højtalere, som er bliver stadigt mere populære, lyder det fra lyddesigner.

komplet hjemmebiograf lyd
En komplet hjemmebiograf kræver god lyd. Salget af hjemmebiografer er steget med omkring 25 procent i HiFi Klubben siden marts. Foto: PR.

Coronanedlukningens mange timer i hjemmet har givet underholdning som streaming af film og serier en endnu større rolle som adspredelse i hjemmene. Og ikke kun billedet, men også lyd er i centrum for indretningen af en komplet hjemmebiograf. Det oplever HiFi Klubben, hvor salget af udstyr til hjemmebiografer er steget med 25 procent siden marts.

LÆS OGSÅ: Nyheder fra LG: Udruller nye tv-modeller i 2021

LÆS OGSÅ: Sony lancerer nye BRAVIA OLED-tv’er

LÆS OGSÅ: ​Sony lancerer nye 8K og 4K Full Array LED-TV’er

LÆS OGSÅ: Trådløs højtaler med wifi fra Sony

LÆS OGSÅ: Indbyggede højtalere bliver mere populære

LÆS OGSÅ: Bolia og Lemus lancerer deres fælles lydmøbel Luxe Soundsystem

Den nyfundne interesse begejstrer den Robert-nominerede lyddesigner, Peter Albrechtsen.

– Det er fantastisk, hvis flere opdager, hvor vigtig lydkvaliteten er for en filmoplevelse. Der bliver gjort meget ud af at udvikle god lyd – både ved film men også serier. Jeg bruger måneder, nogle gange år, for at lave den helt perfekte lydside, der kan være med til at give den autentiske og sanselige filmoplevelse, siger Peter Albrechtsen.

– Alle tonemestre græder over den dag, fladskærms-TV med indbyggede højtalere blev opfundet. Der kommer hele tiden nye TV med nye og forbedrede billedteknologier på markedet, men som tonemester må jeg bare sige, at lyden fortsat er enormt nedprioriteret. Uden ordentlige højtalere snyder man sig selv for en stor del af oplevelsen.

Opblomstring har været længe undervejs

Produktchef Jens Holst Larsen, HiFi Klubben, glæder sig over den stigende interesse for god lyd til streaming af serier, film og koncerter. Foto: PR.
Produktchef Jens Holst Larsen, HiFi Klubben, glæder sig over den stigende interesse for god lyd til streaming af serier, film og koncerter. Foto: PR.

Selvom der er en vis logik forbundet med, at corona har været den udløsende faktor for den øgede interesse for lyd, så kommer det alligevel lidt bag på produktchef Jens Holst Larsen, at der skulle en pandemi til, før det rigtigt tog fat.

– Det er fantastisk, at der endelig er kommet fokus på lyden i hjemmene. En god soundbar bør være et minimum, når man køber TV, men det er kun et rigtigt surroundsystem, der giver den rigtige oplevelse. Men der skal ikke så meget til for at hæve oplevelsen gevaldigt, siger Jens Holst Larsen, der har været produktchef hos HiFi Klubben gennem 30 år og fortsætter.

– Jeg havde egentlig troet, at lydopblomstringen vil ske før, for videostreaming har de sidste 10 år bragt rigtig mange store film og serie-oplevelser ind i hjemmene. Derfor har vi også de seneste år udviklet nogle forskellige lydløsninger for at øge interessen for lydsiden, men nu ser coronaen altså ud til flere steder at være det sidst søm i kisten for dårlig lyd.

Blandt de mest populære nye lydløsninger, som HiFi Klubben de seneste år har udviklet i samarbejde med deres producenter, er trådløse højtalere – både baghøjtalere, der kan stå bag sofaen og soundbars, der typisk placeres under skærmen, stereoanlæg med HDMI-tilslutning til TV-lyd og indbygningshøjtalerløsninger.

Komplet hjemmebiograf med lyd fra loftet

Tonemester Peter Albrechtsen glæder sig på den gode lyds vegne over, at hjemmebiografer ser ud til at være på vej frem. Foto: PR.
Tonemester Peter Albrechtsen glæder sig på den gode lyds vegne over, at hjemmebiografer ser ud til at være på vej frem. Foto: PR.

Peter Albrechtsen er enig i, at en soundbar kan revolutionere oplevelsen for dem, der indtil nu kun har gjort brug af de indbyggede højtalere i TV’et. Har man allerede en hjemmebiograf, stopper mulighederne for at opgradere lydoplevelsen ikke ved surroundsound. Det er nemlig blevet muligt at få den nye teknologi Dolby Atmos i hjemmet.

– Med Dolby Atmos-teknologien kommer der også lyd fra oven. Det giver en helt anden detaljerig og tredimensionel oplevelse, som man for eksempel kan mærke ved en eksplosion, som ofte er en sammensætning af 20-30-40 lyde. Det giver en detaljegrad og realisme, der giver følelsen af at være der selv, siger Peter Albrechtsen.

Med Dolby Atmos i hjemmebiografen overhaler man flere af landets biografer. Selvom Atmos blev introduceret i biografsale i 2012, er flertallet af de danske biografer nemlig endnu ikke udstyret med teknologien.