Kom indenfor i 34-årige Elisas genbrugshjem

I 34-årige Elisas hjem er nærmest alt genbrug. Sådan blev det nødt til at være, da hun for fire år siden flyttede tilbage til Danmark efter syv år i New Zealand med to børn og en pengepung uden særlig mange penge i. Hendes møbler er enten doneret af venner og familie eller købt brugt. I dag glæder det Elisa, der har udvalgt de møbler, som minder hende mest om gode, gamle Danmark.

Hvad stiller man op, når man har så meget tøj, at det ikke kan være i kommoden i ens soveværelse?

Man flytter det ind på børnenes værelse.

Det er i hvert fald, hvad 34-årige Elisa har gjort. Hun er lidt af en samler, for hendes hjem i den nordjyske by, Sæby, består i høj grad af ting fra mormorens hjem, og også hendes tøjskab vidner om, at Elisa Legaard er en, der ikke bare køber for at smide væk. Hendes skuffer bugner med tøj fra de seneste ti år, som hun ikke nænner at smide ud.

LÆS OGSÅ: Feminin boligindretning med genbrug på Christianshavn

Nu er du inviteret indenfor i et hjem, hvor der er masser af nips på hylderne, og hvor nærmest alt har en historie. Hvis tingenes historie ikke er formet af Elisas venner og familie, har tingene haft en fortid hos andre – for de fleste møbler i Elisas hjem er skaffet brugt. Det skriver DBA Guide.

Genbrug, der fylder for meget på flyet

Elisas hjem er ikke kun et genbrugshjem. Det er også svaret på, hvordan hun på et snuptag har fået bygget en hyggelig – med Elisas egne ord: ’rede’ – til sine børn uden at have særlig mange penge. Elisa har nemlig boet i syv år i New Zealand, og derefter var det tid for hende, manden og børnene at rykke til Danmark. Forholdet holdt ikke, og i dag lever Elisa som enlig mor til to.

34-årige Elisa Legaard fra Sæby. Foto: DBA Guide.
34-årige Elisa Legaard fra Sæby. Foto: DBA Guide.

Da Elisa satte benene på dansk jord, var det uden et eneste møbel med i bagagen fra New Zealand. Alt, du ser i hendes hjem, er skaffet på de fire år, Elisa har boet i Danmark med sine piger, Anaia på otte år og Emina på seks år.

Selvom Elisa ikke tog nogle ejendele med sig hjem i flyveren til Danmark, er hun ikke bange for at flyve med genbrugsfund. I andre sammenhænge har hun nemlig bakset med at få sine loppefund hjem, skønt hun ikke havde plads i bagagen.

Elisas meget tunge figur, “Ruben”, der forestiller en abe, har prøvet at få luft under vingerne. Figuren spottede Elisa i en genbrugsbutik i København, da hun for et par måneder siden var på vej på optagelse til TV2-serien “Minkavlerne”.

LÆS OGSÅ: Billig indretning med genbrug i Humlebæk

Aben ville hun have med sig hjem, men den vejede ekstremt meget og fyldte mere, end hun måtte have i håndbagage på sin indenrigsflyvning. Alligevel lykkedes det Elisa at få bragt Ruben hjem til Nordjylland med flyet:

– Jeg måtte skjule, hvor tung han var under hele flyveturen, og jeg prøvede overfor flypersonalet at lade som om, min håndbagage ikke vejede et ton, så de ikke opdagede, at jeg havde overvægt med, fortæller Elisa til DBA Guide.

Genbrugsfund, der kan mærkes i maven

Når Elisa er villig til at flyve med de genbrugsfund, hun gør sig, er det fordi, hun er selvsikker i sine indretningsvalg. Den røde tråd i Elisas hjem er nemlig:

– Mine møbler og ting skal kunne mærkes i maven. De er udvalgt på en mavefornemmelse, og de skaber alle glæde for mig, fordi de minder mig om min barndom. De minder mig om noget dansk og noget trygt, fortæller Elisa til DBA Guide.

Som 23-årig drog hun afsted til New Zealand i praktik i tre måneder, men der gik kun én måned, før hun forelskede sig, og de tre måneder på den anden side af jorden blev til syv år, et ægteskab og to børn.

Elisas soveværelse, hvor det meste også er købt brugt. Eksempelvis sengen til 500 kroner. Foto: DBA Guide.
Elisas soveværelse, hvor det meste også er købt brugt. Eksempelvis sengen til 500 kroner. Foto: DBA Guide.

Netop med så meget New Zealand i bagagen, er det vigtigt for Elisa at have et hjem med hendes barndomsminder fra Danmark – minder som hun også kan gøre til sine to pigers minder om deres danske barndom, blandet med deres fars samoanske/new zealandske kultur.

– Rigtig mange af mine ting har jeg arvet fra min mormor. For eksempel spisebordet, spisebordsstolene, billeder og småting som eks. planten på kommoden i stuen og en udstoppet søpapegøje. Jeg elsker at blive mindet om min mormor, smiler Elisa, hvis tante korser sig, hver gang Elisa finder noget nyt genbrugsguld.

“Der bor en gammel dame indeni dig”, plejer tanten at sige med et glimt i øjet.

Mormor med E.T.

Selvom Elisas hjem er præget af broderier, teakmøbler og fransk flet i mormors ånd, hilser hendes hjem også det film-nørdede velkomment.

E.T. kan du nemlig spotte flere steder i Elisas hjem, og den største af E.T-figurerne, som står på hendes teak-reol, er faktisk samtidig hendes bedste brugthandel. Figuren, der forestiller det ranglede, brune rumvæsen, skulle Elisa kun give 475 kroner for inklusive porto, hvilket ifølge Elisa, der kender til genbrugspriserne på E.T.-figurer, er en rigtig god pris.

LÆS OGSÅ: Kender du typen, der vil bruge sin påske på genbrugsshopping?

Også på børnenes værelser og i køkkenet har det ydre rum og magien frit spil. I køkkenet står der “Alien” på et af Elisas billeder, mens Harry Potters hat har placeret sig på Anaias værelse, og “Chewbacca” repræsenterer Star Wars på Eminas’s værelse.

Elisas kombination af “mormor” og det nørdede har dog en fællesnævner:

– Jeg så rigtig meget Star Wars, The Goonies, Harry Potter, Ringenes Herre og E.T. med min bror, så at have ting, der minder mig om de film rundt omkring i mit hjem, gør mig glad og nostalgisk, fortæller Elisa til DBA Guide.