Kender du typen, der vil bruge sin påske på genbrugsshopping?

Danskernes kærlighed til bæredygtighed og genbrug er voksende. Ifølge livsstilsekspert Flemming Møldrup er det både muligheden for at gøre noget godt for kloden og samtidig være individuel, der øger danskernes genbrugsvaner.

Livsstilsekspert Flemming Møldrup. Foto: Stine Heilmann.
Livsstilsekspert Flemming Møldrup. Foto: Stine Heilmann.

Du kan shoppe igennem det stigende antal genbrugsbutikker uden at belaste kloden og samtidig finde din egen personlige stil og udtryk. At købe genbrug er dermed en ren win-win situation, og det har danskerne ifølge livsstilsekspert Flemming Møldrup i langt højere grad fået øjnene op for.

– På tværs af indkomst og uddannelse ser vi, at danskerne i stigende grad tænker bæredygtigt. De ved, at vi ikke har ti jordkloder til rådighed, men at vi må begrænse os til gavn for kommende generationer. Klimaregningen for overforbrug skal ikke havne på børneværelserne. Det sender samtidig et dårligt signal bare at skifte til nyt og dermed overforbruge. I stedet er originalitet og individualisme sat i centrum, og her er bæredygtig bevidsthed blevet en social markør for omtanke og samfundssind, siger Flemming Møldrup.

– Og så er genbrug jo også ret sjovt. Det er her, kreativiteten kan slå sine folder med blanding af forskellige stilarter og designs. Ingen vil længere sættes i bås. Uforudsigelighed og overraskelser er vigtige – ikke mindst i perioden under nedlukningen, hvor danskerne fik tid og mulighed for at indrette deres hjem med friske øjne uanset om de bor i lejlighed eller hus, siger han.

Fællesskab omkring genbrug

Direktør i Kirppu, Morten Bøjland. Foto: PR.
Direktør i Kirppu, Morten Bøjland. Foto: PR.

Hos loppesupermarkedskæden Kirppu, der trods coronanedlukningerne åbnede yderligere seks butikker i 2020, mærker man også danskernes øgede interesse for genbrug. Danskerne er efter coronanedlukningen vendt talstærkt tilbage til kæden, der i 17 af deres 19 butikker har alle stande lejet ud og butikkerne fyldt med genbrugsguld. Butikkerne i Ringsted og Odense er beliggende i centre og må på grund af coronarestriktionerne derfor ikke åbnes.

– For rigtig mange af vores kunder handler det ikke alene om at sælge en vare eller gøre et godt køb. Det handler også om bæredygtige principper og spændingen i jagten på den helt rigtige vare uanset om det er til hjemmet eller til gave. Efter coronarestriktionerne har vi mærket, at genbrugstanken vinder endnu mere frem – og det er på tværs af generationer og geografi, siger Morten Bøjland, direktør i Kirppu.

Masser af genbrugsguld i påsken

Kirppu har efter nedlukningen igen haft åbne butikker siden den 1. marts, hvor en del af detailhandlen fik lov til at åbne. De 17 genåbnede butikker holder åbent i hele påsken, hvor der er fortsat fokus på kunder og medarbejderes sikkerhed.

Kirppu holder åbent hele påsken. Foto: PR.
Kirppu holder åbent hele påsken. Foto: PR.

– Det er dejligt igen at kunne byde kunderne velkomne. Samtidig går vores kunders og medarbejderes sikkerhed frem for alt. Derfor har vi naturligvis lige så stor fokus på alle sikkerhedsforanstaltninger som før nedlukningen, fastslår Morten Bøjland.

Håndspritten står stadig ved indgangen, plexiglasset er på plads foran kasserne, og loungen er stadig afspærret. Derudover vil medarbejderne løbende spritte kurve, kundevogne og håndtag grundigt af samt sørge for at håndhæve det maksimale antal kunder i butikken. Til det formål har kæden sørget for digitale kundetællere ved indgangene, så kunderne også selv kan være opmærksomme på antallet af personer, inden de træder ind i forretningerne. Man kan se åbningstider på Kirppus website og butikkernes Facebook-sider.