Kay Fiskers lejlighed i Vestersøhus ved Sankt Jørgens Sø

Kay Fiskers egen lejlighed i Vestersøhus ved Sankt Jørgens Sø i København skiller sig ud fra etageejendommens øvrige. Lejligheden er blevet købt af Realdania.

Langs Sankt Jørgens Sø i skellet mellem København og Frederiksberg ligger etageejendommen Vestersøhus. Bygningen er tegnet af arkitekterne Kay Fisker og C.F. Møller og opført i 1935-36. Vestersøhus er en funktionalistisk boligdrøm svøbt formfuldendt i et dansk modernistisk klæde af sten og mørtel.

LÆS OGSÅ: Charmerende byhus i Montréal inspireret af fortidens paladser

LÆS OGSÅ: Boligindretning i New Yorker-stil – nybyggeri på Manhattan

LÆS OGSÅ: Intim indretning af lejlighed i højhus

Såvel arkitekturen som indretningen med de gode sanitære forhold, de store vinduespartier og de rummelige altaner gjorde i mellemkrigstiden Vestersøhus til et markant eksempel på ’den gode bolig’. Vestersøhus blev toneangivende for etageejendomme i tiden, der fulgte, og fik derfor stor betydning for vores fælles bybillede.

– Det er med stor glæde, at Realdania By & Byg føjer Kay Fiskers egen lejlighed i Vestersøhus til selskabets samling af dansk bygningskultur. Lejligheden og Vestersøhus repræsenterer noget af det ypperste danske, modernistiske arkitektur. Både lejlighed og ejendom er samtidig repræsentanter for arkitekt Kay Fisker, der er en af de mest bemærkelsesværdige personligheder fra dansk arkitekturhistorie, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.

Kay Fiskers egen lejlighed i Vestersøhus bliver nu en del af Realdania By & Bygs samling af mere end 60 historiske ejendomme. I samlingen findes i dag 17 ejendomme, der hver på sin måde repræsenterer store danske arkitekters bud på den gode bolig. Samlingen rummer også et af Kay Fiskers allerførste realiserede projekter; et stateligt landsted i Snekkersten opført i 1918, mens han endnu var under uddannelse.

Et begreb i sten og mørtel

De, som passerer Vestersøhus fra bredden af Sankt Jørgens Sø i København, bemærker nok først og fremmest bygningens hvide altaner. Det er især disse afrundede altaner, som sammen med de tilbagetrukne karnapper med store vinduer og røde mursten skaber den bemærkelsesværdige og stærke kompositorisk rytme, som har været med til at give Vestersøhus så fremtrædende en plads i dansk arkitekturhistorie. Kay Fisker var manden bag begrebet ’Den funktionelle tradition’; et begreb som Vestersøhus giver både nærvær og personlighed.

En funktionalistisk boligdrøm med tårnværelse

Kay Fiskers egen lejlighed i Vestersøhus var et skoleeksempel på funktionalismens boligvision med lys og luft, renlighed og rummelighed. Lejligheden rummer endnu en mængde originale detaljer fra opførelsen, som afspejler denne vision.

Tårnet, der forener de to blokke langs henholdsvis Vester Søgade og Gyldenløvesgade, er en arkitektonisk genistreg fra Fiskers og Møllers side. Tårnet skaber en raffineret overgang mellem de to uens boligblokke. Tårnet leder tankerne hen på et af Fisker og Møllers andre hovedværker, nemlig Aarhus Universitet.

– Da Kay Fisker tegner Vestersøhus, vælger han den bedst placerede lejlighed til sig selv; nemlig lejligheden i nr. 78 på 6. sal. Dermed får han mulighed for at udnytte hjørnetårnets højde til at føje en ekstra etage indrettet som tegnestue til sin bolig. Arkitektkollegaen Arne Jacobsen havde samme tanker, da han tegnede rækkehusbebyggelsen Søholm I ved Bellevue, hvor han valgte det lidt større rækkehus i første række til sig selv, fortæller Peter Cederfeld og tilføjer, at Arne Jacobsens rækkehus ligeledes indgår i Realdania By & Bygs samling.

Realdania By & Byg Klubben viser Kay Fiskers lejlighed i Vestersøhus frem

Kay Fiskers egen lejlighed i Vestersøhus vil fremover blive lejet ud som bolig. Sådan er det for alle Realdania By & Bygs arkitekthjem. Og i regi af Realdania By & Byg Klubben vil lejligheden fremover blive tilgængelig for offentligheden.

I første halvdel af 2022 udgiver Realdania By & Byg en bog om huset i serien ”Arkitekternes egne huse”. Er du utålmodig, kan du finde mere på realdania.dk.