Kan man have trægulv på badeværelse?

Badeværelset er et vådrum, så der gælder en række særlige regler, som man skal være opmærksom på. Så kan man have trægulv i sit badeværelse?

I henhold til Bygningsreglementet skal hele gulvet i et vådrum udføres som et vådrumsgulv. Kan man så have trægulv i sit badeværelse?

Ja, det kan man. Det frarådes af Statens Byggeforskningsinstitut, men det er tilladt ifølge Bygningsreglementet. Det er dog en række forhold, som man skal være opmærksom på.

LÆS OGSÅ: Moderne badeværelse fra Geberit: To nye bud

LÆS OGSÅ: Nyt bæredygtigt og slidstærkt trægulv

Regler om om trægulv i badeværelse

Ifølge Bygningsreglementet er alle rum med gulvafløb er som udgangspunkt vådrum, og gulvene skal ud over at være vandtætte som udgangspunkt udføres med med fald mod gulvafløbet. Det er dog ikke altid nødvendigt at have fald på gulvet i hele vådrummet, fremgår det af reglementet.

Til gengæld skal du huske, at der ikke må laves gulvafløb i trægulve, og der skal være minimum 50 centimeter fra trægulvet til brusenichen, badekaret eller gulvafløbet.

Hvordan skal trægulvet udføres?

Trægulvet skal ifølge Bolius lægges oven på et fuldt færdigt og vandtæt gulv af enten vinyl eller fliser. Gulvet skal fuldklæbes til underlaget, og alle fuger og samlinger skal fuges med en egnet fugemasse, så de er helt tætte.

Hele gulvet i et vådrum skal udføres som et vådrumsgulv, som er et vandtæt gulv. Vandstænk vil på et vådrumsgulv fordampe eller kunne tørres op uden at udgøre en risiko for bygningens konstruktioner, fremgår det af Bygningsreglementet.

Hvilke træsorter egner sig til trægulv på badeværelset?

Teak er blandt de mest velegnede træsorter til trægulv på badeværelset, fordi det er meget olieholdigt.

Derudover kan hårde træsorter som valnød, gran og lærketræ være muligheder. Uanset hvilken sort, du vælger, skal du dog huske, at det skal behandles med med olie, lak eller maling, så det kan modstå fugt.

Visse træsorter bør helt undgås. Det gælder eksempelvis fyrretræ, som nemt angribes af blå mug, samt egetræ, som dårligt tåler rengøring og får pletter.

Kan man selv lægge trægulv i badeværelse?

Du bør ikke selv lave arbejdet med at lægge trægulv i badeværelset, men få hjælp fra fagpersoner. Det gælder i øvrigt det meste arbejde i vådrum.

Hvor meget koster trægulv på badeværelset?

Hvis du eksempelvis vælger teaktræ, som nok er det mest velegnede til badeværelset, skal du regne med en kvadratmeterpris på omkring 2.000 kroner. Dertil kommer prisen på fugemasse, som dog ikke vælter budgettet.

Hvordan skal trægulv på badeværelset vedligeholdes?

  • Vand skal tørres væk med det samme, så det ikke trænger ind i træet.
  • Når du rengør gulvet, bør du undgå skrappe, ætsende rengøringsmidler, som kan skade træet.
  • Hvis du bruger olieret træ, skal du give det olie et par gange om året, hvilket både beskytter mod fugt og snavs.
  • Du skal have ventilation på badeværelset, hvilket både beskytter trægulvet og øvrige konstruktioner med fugt.