Jotun: Farverigt 2022 i boligen

Jotuns skandinaviske fargechef, Nina Klæboe Mørkve, peger på, at vores boliger i 2022 skal være farverige. "Mangfoldig er årets farve", lyder det.

Jotuns skandinaviske farvechef, Nina Klæboe Mørkve. Foto: Morten Rakke Photography.
Jotuns skandinaviske farvechef, Nina Klæboe Mørkve. Foto: Morten Rakke Photography.

Hvad bliver årets farve i 2022? Jotuns skandinaviske farvechef, Nina Klæboe Mørkve, er klar med tips til, hvilke trends hun ser i det nye år.

– Vi har brug for farver omkring os! De kan påvirke os positivt og skabe nye stemninger i rummet! En mangfoldighed af farver i 2022 – Vi kan starte med at opsummere farvetendenserne i ét ord, – mangfoldighed, siger Nina K. Mørkve.

– Jeg føler, at de fleste farver vil kunne ses i den kommende tid. Og intet er bedre end det. Vi har brug for farver omkring os! De kan påvirke os positivt og skabe nye stemninger i rummet, fortsætter hun.

– Vi vil fortsat se spændende farvekombinationer, på tværs af de farvede toner, såvel som i kombination med neutrale. Selvom vi peger på nogle retninger i dette tilfælde, vil der være mange farver, der er synlige i farvebilledet, siger Nina.

For farvechefen mener han først og fremmest, at farvetendenserne tjener som inspiration.

– Nye ideer, drømme, samt lyst til variation og humørskifte. Der er ingen regler, der siger, at man skal følge trenden, men nogle gange kan det være lækkert at bare drømme om fornyelse. Lidt ny energi og kreativ optankning! Men det vigtigste af det hele er, at du vælger de farver, der gør DIG glad, siger farveeksperten.

– 2022 bliver et indholdsrigt farveår, hvor alle har mulighed for at finde farver, der beriger både hjemmet og livet!

Gul, der oser af positivitet og solskin! Og i lyset af lavendel bliver det ekstra fedt! Her ser du LADY 1775 Fresh Pasta på væg og loft - med loftsmalingen LADY Perfection. Lavendeltonerne LADY 20186 Lavender Touch (cirkel), og lilla væg i baggrunden og på det højre billede: LADY Pure Color 3377 Slate Lavender. Hvid væg: LADY Pure Color 7236 Chi. Foto: Jotun A/S.
Gul, der oser af positivitet og solskin! Og i lyset af lavendel bliver det ekstra fedt! Her ser du LADY 1775 Fresh Pasta på væg og loft – med loftsmalingen LADY Perfection. Lavendeltonerne LADY 20186 Lavender Touch (cirkel), og lilla væg i baggrunden og på det højre billede: LADY Pure Color 3377 Slate Lavender. Hvid væg: LADY Pure Color 7236 Chi. Foto: Jotun A/S.

Gul positivitet

Gul fortsætter hos os, men nu er det de nye farverige toner, der vil sætte sit præg.

– Det er typiske reaktioner på, at vi mennesker søger optimisme i en udfordrende tid med pandemien, siger Nina.

– Et perfekt eksempel på en moderne gul tone er LADY 1775 Fresh Pasta. Den er gået hen og er blevet meget populær, efter den blev udgivet i farvekortet LADY Together. Den er frisk, sommerlig, lækker – og simpelthen utrolig frisk. Folk fortæller, at de er glade for det, og det er vidunderligt!

Rustikt og naturligt! LADY Pure Color 1909 Kalkoker (tv.), foran den let gyldne, hvide Jotun Sens 0486 Silk - og en malet sengegavl i Sens 1233 Mohair. Foto: Jotun A/S.
Rustikt og naturligt! LADY Pure Color 1909 Kalkoker (tv.), foran den let gyldne, hvide Jotun Sens 0486 Silk – og en malet sengegavl i Sens 1233 Mohair. Foto: Jotun A/S.

De gule favoritter

Gul kan have mange udtryk – den kan være varm, syrlig, klassisk eller traditionel – og den findes i mange spændende nuancer.

– Fra tidligere kender vi LADY 10246 Velvet, en dejlig gul tone med et strejf af noget surt over sig, men i perfekt harmoni. Dette er en farve, der kan være både legende og elegant.

Okertoner er et godt eksempel på farver, der har den skønne kombination af noget traditionelt – og moderne og nyt.

– Vi elsker den gamle okkertone, LADY 1908 Kalkoker, malet i et rustikt interiør. Overfor både varm beige, varm gylden, frodig grøn eller de jordnære røde farver er dette en sikker vinder blandt vores mange okkertoner.

Gul og blågrøn i friske kombinationer. Venstre billede: Den lysegule LADY 10245 Ginseng i en perfekt mat finish på døren, med LADY Supreme Finish Matt, og supermatte vægge med LADY Pure Color. Højre billede: Den blågrønne LADY Pure Color 6378 Iconic, og panel i LADY Supreme Finish Matt 12123 Contemporary White, øverste del af væggen: LADY Pure Color 10428 Masala. Foto: Trine Hisdal.
Gul og blågrøn i friske kombinationer. Venstre billede: Den lysegule LADY 10245 Ginseng i en perfekt mat finish på døren, med LADY Supreme Finish Matt, og supermatte vægge med LADY Pure Color. Højre billede: Den blågrønne LADY Pure Color 6378 Iconic, og panel i LADY Supreme Finish Matt 12123 Contemporary White, øverste del af væggen: LADY Pure Color 10428 Masala. Foto: Trine Hisdal.
Positive farver i 2022! - I rum, vi ikke opholder os i i lang tid, kan vi tåle stærkere farver! Hvad med at tilføje en ny gul tone til entréen, som kan møde dig med en positiv energi – hver gang du træder ind af døren derhjemme? Her er to eksempler på entre med farven LADY 10246 Velvet. - LADY Wonderwall er både mat og ekstremt slidstærkt - og en suveræn vægmaling til gangen. Foto: Jotun A/S.
Positive farver i 2022! – I rum, vi ikke opholder os i i lang tid, kan vi tåle stærkere farver! Hvad med at tilføje en ny gul tone til entréen, som kan møde dig med en positiv energi – hver gang du træder ind af døren derhjemme? Her er to eksempler på entre med farven LADY 10246 Velvet. – LADY Wonderwall er både mat og ekstremt slidstærkt – og en suveræn vægmaling til gangen. Foto: Jotun A/S.

Rosa – en ny neutral

– Har vi ikke set rosa i flere år nu, spørger Nina ledende.

– Ja det er rigtigt! Rosa er ved at etablere sig som en såkaldt “neutral” – i denne sammenhæng som en god grundfarve i hjemmet. Nogle mennesker synes sikkert, at rosa er “lidt for meget” som grundfarve, men her ser vi, at flere skifter mening.

Rosa, i afdæmpede varianter, kan være en fantastisk grundfarve med lang levetid, hævder hun.

– Netop fordi de støvede nuancer så fint lader sig kombinere med andre kulørte farver og materialer. Det kan være som en elegant ledsager til de greige muldvarpetoner, eller til mere kulørte farver som gul, grøn eller rød. Rosa kan optræde legende, men bestemt også klæde de klassiske, såvel som de moderne, stilfulde hjem.

De to nye, støvede lyserøde toner er blevet meget populære på kort tid; dette er en hybrid mellem beige og pink. Væg: LADY Pure Color 20184. Hylde i halvblank med LADY Supreme Finish. Væg forrest: LADY Pure Color 20185 Friendly Pink og lister i samme farve, malet med LADY Supreme Finish i mat glans. Foto: Line T. Klein.
De to nye, støvede lyserøde toner er blevet meget populære på kort tid; dette er en hybrid mellem beige og pink. Væg: LADY Pure Color 20184. Hylde i halvblank med LADY Supreme Finish. Væg forrest: LADY Pure Color 20185 Friendly Pink og lister i samme farve, malet med LADY Supreme Finish i mat glans. Foto: Line T. Klein.

Fra støvede lyserøde toner til friskere nuancer

Friendly Pink og Thoughtful er to perfekte eksempler på støvede rosa toner. De beskrives som en blanding af beige og pink, og disse kan fungere som en ny, varm neutral i hjemmet.

– Ydermere vil jeg også fremhæve vores bedst sælgende lyserøde tone, nemlig LADY 2024 Senses, og den lidt mindre kendte, men desværre så smukke, LADY 20055 Dusty Rose.

Disse er desuden støvede og afdæmpede i udtrykket, noget mange godt kan lide, når de skal vælge en behagelig vægfarve, som skal holde længe. For dig, der kan lide lysere lyserøde toner, kan farver som LADY 2782 Deco Pink eller LADY 2992 Delightful Pink være gode alternativer – så tilfører du masser af liv og energi.

Lidt lyserød inspiration! Dusty LADY 2024 Senses møder den behagelige, rødbrune 20142 Daydream ... - Giv mig gerne et soveværelse i disse farver, siger farvechefen. Fotos: Line T. Klein.
Lidt lyserød inspiration! Dusty LADY 2024 Senses møder den behagelige, rødbrune 20142 Daydream … – Giv mig gerne et soveværelse i disse farver, siger farvechefen. Fotos: Line T. Klein.
Rosa og grønt fungerer! Her med den lækre, gammelrosa 20055 Dusty Rose og den bedstsælgende, grønne 7628 Treasure. Fotos: Line T. Klein.
Rosa og grønt fungerer! Her med den lækre, gammelrosa 20055 Dusty Rose og den bedstsælgende, grønne 7628 Treasure. Fotos: Line T. Klein.

Elementer af levende røde toner!

– Vi tror på, at der vil være levende, røde elementer i tiden fremover.

– Bedre toner end de mere jordnære, vi har set i et stykke tid nu. Så hold øje med de nye energiboostere, siger farvechefen.

– De vil overtage jobbet med at genopbygge adrenalin og energi!

Rosa og levende rød - hurtig, energigivende og helt up to date! Pink LADY 2992 Dejlig rosa - og rød-orange LADY 2994 Heat. Foto: Jotun A/S.
Rosa og levende rød – hurtig, energigivende og helt up to date! Pink LADY 2992 Dejlig rosa – og rød-orange LADY 2994 Heat. Foto: Jotun A/S.

Rolige neutrale

– Der vil altid være gode neutrale farver i farvebilledet, fortsætter Nina.

– Det ser vi også er tilfældet, hvis vi går langt tilbage i historien. Nogle vil påstå, at det er kedeligt, mens andre bare elsker fraværet af farverig stimuli. Heldigvis kan neutraler bruges i gode tone-i-tone-paletter, samt som gode medspillere med mere kulørte farver.

– Men Jotun-arkivet er rigt, så vi fremhæver gerne nogle bestsellere, som vi ved, at mange elsker. Vores bedst sælgende greige toner, 10341 Lime og 10242 Lime Grey, har en perfekt balance mellem beige og grå. Ydermere har vi gamle klassikere, såsom LADY 0553 Ascott og LADY 0552 Tudor, begge med en lang historie i Jotuns arkiver. Mange elsker også LADY 12077 Sheer Grey og LADY 12078 Comfort Grey.

Skabet er malet med LADY Supreme Finish 1376 Frostrøg og væg til venstre: LADY 12180 Nuværende og billede til højre: den varme, gråbrune LADY 12181 Soft Comfort, malet supermat med LADY Pure Color. Foto: Jotun A/S.
Skabet er malet med LADY Supreme Finish 1376 Frostrøg og væg til venstre: LADY 12180 Nuværende og billede til højre: den varme, gråbrune LADY 12181 Soft Comfort, malet supermat med LADY Pure Color. Foto: Jotun A/S.

Hvide nuancer til greige

Fælles for disse rødlige, greige toner er, at man skal være lidt forsigtig, når man blander dem med gyldne hvide toner. Så har det gyldne i disse farver en tendens til at se lidt beskidt ud.

– En let, varm hvid tone som 1376 Frost Smoke eller 1622 Reflection, kan her være gode, hvide alternativer.

– Vi tror på, at der kommer flere af de varme, greige farver i det kommende år, altså grå-beige toner med lidt rødme i bunden. Mange vil nok opleve, at disse toner som en blød overgang fra den støvede rosa.

– Og det er der mange, der kan lide, siger hun.

– For de to nye greige farver, LADY 12180 Present og LADY 12182 Gentle Whisper, er på kort tid blevet de bedst sælgende farver fra det seneste farvekort LADY Together.

Mange elsker greige toner. Her ses 10341 Kalk (væggen på køkken), 10342 Kalkgrå i kombination med den mørkere 10249 Sober. Farver som er taget frem netop for at fremhæve hinanden! Læg mærke ti,l de samme farver er benyttet, 10249 Sober, i to forskellige nuancer, – væggen er LADY Pure Color Supermatt, mens stolen er LADY Supreme Finish Superblank. Foto: Jotun A/S.
Mange elsker greige toner. Her ses 10341 Kalk (væggen på køkken), 10342 Kalkgrå i kombination med den mørkere 10249 Sober. Farver som er taget frem netop for at fremhæve hinanden! Læg mærke ti,l de samme farver er benyttet, 10249 Sober, i to forskellige nuancer, – væggen er LADY Pure Color Supermatt, mens stolen er LADY Supreme Finish Superblank. Foto: Jotun A/S.

Kombinationer med farvede nuancer

– Greige toner kan fint kombineres med andre kulørte nuancer, gerne jordrøde toner eller dybere brune toner, hvis du vil tilføje nogle kontraster. Når det er sagt, så tror vi også på, at greige toner vil dukke op i kombinationer med stærkere farveimpulser i det kommende år, slutter farveeksperten.

LADY 12078 Comfort Grey – i rustikt samspil med LADY Minerals Revive 20046 Savanna Sunset. Fotos: Jotun A/S.
LADY 12078 Comfort Grey – i rustikt samspil med LADY Minerals Revive 20046 Savanna Sunset. Fotos: Jotun A/S.
En base af neutraler behøver ikke betyde fravær af kulørte farver. Her ser vi kalkmalingen LADY Minerals 10342 Kalkgrå, i kombination med den frodige, grønne LADY 8469 Green Leaf. Foto: Jotun A/S.
En base af neutraler behøver ikke betyde fravær af kulørte farver. Her ser vi kalkmalingen LADY Minerals 10342 Kalkgrå, i kombination med den frodige, grønne LADY 8469 Green Leaf. Foto: Jotun A/S.