Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet

Blandingsstilen Japandi, der kombinerer det skandinaviske med det japanske, vil dominere Ilva kollektionen dette efterår. Designchefen guider til, hvordan du skaber zen i hjemmet gennem de japansk-skandinaviske grundsten.

Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet. Foto: Ilva.
Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet. Foto: Ilva.

Fysisk ligger Japan og Skandinavien relativt langt fra hinanden, men designmæssigt strejfer nationerne hinanden på flere fronter, og kombinationen af de to er efterhånden vokset til en smuk minimalistisk krydsbefrugtning – Japandi – der forventes at være toneangivende for indretningstendensen dette efterår.

Den japanske og den skandinaviske handel blev åbnet i midten af 1800-tallet, og inspirationen kunne flyde frit mellem designere, arkitekter og kunsthåndværkere fra de to verdensdele. Siden er Japandi som stilart og trend blusset op og ned ad flere omgange, forklarer designchef i Ilva, Jane Schmücker Høegh, der spår et Japandi-comeback med et tvist dette efterår.

Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet. Foto: Ilva.
Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet. Foto: Ilva.

– Vi ser cyklusbevægelser i, hvordan trends og tendenser kommer og går, men når noget returnerer, vil det altid være med et eller andet nyt. Materialerne kan være en smule anderledes, og der kan være skruet op eller ned for farverne eller noget helt tredje. Der ser vi også med Japandi dette efterår, hvor inspirationen fra de japanske haver med sand og sten især sætter et meditativt præg på struktur og overflader en ny måde, siger Jane Schmücker Høegh.

Minimalisme og zen

Den gennemgående minimalisme og funktionalitet er de største fællestræk for den japanske og skandinaviske designstil, som måske også er grunden til, at de to kan forenes så ubesværet. Kontrasterne i den japanske indretning er typisk mere tydelige og udgør også et stildefinerende element i Japandi.

Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet. Foto: Ilva.
Japandi: Kaos i verden kræver zen i hjemmet. Foto: Ilva.

– Der er flere sorte og mørkebrune toner i de japanske designs, og det skaber nogle flere kontraster, som giver en yin-yang effekt, der er med til at skabe ro for øjet, siger Jane Schmücker Høegh og tilføjer:

– Som skandinaverne er japanerne også vældig gode til det der med kontrol og orden, men de kan også noget med roen, som er helt særligt. Stemningen af at være i zen vil vi selvfølgelig rigtig gerne tage til os og have ind i hjemmet i en tid, hvor alt omkring os er kaotisk med både corona, krig og inflation.

Fem grundelementer i Japandi

  • Tænk yin-yang og skab kontraster med mørkt træ mod lyse tekstiler eller lyst træ mod enkeltstående mørke elementer i rammen på et spejl eller billede.
  • Beskær din pynt som et lille bonsaitræ: Drop det unødvendige og forstyrrende, men prioritér de få gode ting, der skaber nærvær, såsom enkelte arvestykker.
  • Vælg bløde, organiske og repetitive former på overflader. Det er med til at bløde den stringente minimalisme op på en rolig måde.
  • Hold både lamper, møbler og planter tæt på gulvet. Det skaber bogstaveligt talt en jordnær fornemmelse.
  • Hold farverne afdæmpede og naturlige, men lad gerne et enkelt nøje udvalgt element eller to sprænge rammerne lidt med en farve på eksempelvis en vase eller en puf.