Ikea-tæpper og pudebetræk: Moderne, lokalt design møder traditionelt håndværk

Med den nye kollektion Lokalt indgår Ikea et samfundsøkonomisk samarbejde med lokale designere fra Jordan, Thailand og Indien. Hvert pudebetræk, tæppe, kurv og skål er håndlavet af dygtige håndværkere. Kollektionen udtrykker traditionelt håndværk inspireret af lokale traditioner og skaber arbejde i regioner, hvor det er mest nødvendigt.

Hvad sker der, når fire unge, moderne designere fra Amman, Delhi og Bangkok møder lokale håndværkere og traditioner? Lokalt, en kollektion af tekstiler og keramik med et moderne tag på lokale traditioner og håndværk, opstår. Samarbejdet bygger på gensidig læring af hinandens styrker, som skaber det unikke produkt, hvor klassiske Ikea-designs, moderne fortolkning og lokale teknikker og traditioner flettes sammen.

LÆS OGSÅ: Ikea-kunst: Ny særkollektion i butikkerne

LÆS OGSÅ: Nyheder fra Ikea: Sommer 2021

– Formålet med Lokalt er at vise, at håndværk ikke nødvendigvis behøver at være gammeldags og traditionelt. Det kan være moderne og ekstravagant, når vi kombinerer de unge, designeres udtryk med lokale, traditionsbundne teknikker. Og det er præcis sådan Lokalt er opstået – i direkte samarbejde med de lokale håndværkere, siger Marie O’Brian, der er Creative Leader hos Ikea og tovholder bag kollektionen.

Hvert enkelt pudebetræk, tæppe, kurv og skål er med til at skabe ligestilling, inklusion og levebrød gennem sociale hjælpeprojekter i Jordan, Thailand og Indien. I de tre lande har Ikea indgået samarbejde med fire kunstnere, der har skabt fundamentet bag den nye kollektion. De fire kunstnere har i samarbejde med lokale, sociale hjælpeprojekter etableret afgørende arbejdspladser i lokalområderne.

Kultur og lande sætter sit aftryk på Ikea-tæpper

Både Amman, Dehli og Bangkok er storbyer i lande med tradition for både design og kultur. Og netop det var målet med Lokalt, der skal få det traditionelle design og de enkelte landes kulturer med i kollektionen. I samarbejde med de fire kunstnere har håndværkerne sat deres eget præg på produkterne, hvilket afspejler sig i kollektionen. Det er personligt håndværk, man kan spotte i de enkelte produkter.

LÆS OGSÅ: Indretning af sommerhus med Ikea-møbler

LÆS OGSÅ: Ikea med masser af nyt tilbehør til hjemmet

I Amman er der for eksempel tradition for at designe sin egen drømme-pickup. Derfor indgår pickup-trucken i designer Tania Haddads smukt broderede motiver på pudebetræk og tæppe. Ligesom man kan mærke byernes kultur og hjerte i de øvrige designs fra Dehli og Bangkok og samtidig få et indblik i håndværksteknikker, der har eksisteret i mange generationer i de enkelte lande.

Lokalt kan købes fra juni 2021.

Om Jordan River Foundation, Industree og Doi Tung DP

Joran River Foundation, JRF, er en nødhjælpsorganisation i Jordan, der hjælper regionens flygtninge. I samarbejdet mellem JRF og IKEA skabes der arbejde til jordanske kvinder og kvindelige flygtninge. I slutningen af 2020 havde samarbejdet skabt 250 arbejdspladser.

Industree hjælper indiske kvinder fra landdistrikterne i arbejde, så de har mulighed for at tjene penge gennem deres håndværksmæssige færdigheder. Samarbejdet med Ikea har indtil videre ført til syv kollektioner. Bare til produktionen af Lokalt har 700 håndværkere været i gang.

Med projektet Doi Tung DP har næsten 11.0000 mennesker fået en bedre og mere sikker økonomisk situation. Deriblandt også på grund af samarbejdet med Ikea, der har skabt håndlavede produkter solgt i Ikeas varehuse overalt i verden.