Ikea fremmer genbrug med nye tiltag

I løbet af november introducerer Ikea nye initiativer, der skal gøre det lettere og mere attraktivt for danskerne at købe genbruge og videregive møbler og boligtilbehør på en cirkulær måde. Under overskriften "Spar mere end penge" udvider Ikea deres bæredygtige services og opfordrer kunder til at tage del i den grønne bevægelse.

Ikea fremmer genbrug med nye tiltag. Foto: Ikea.
Ikea fremmer genbrug med nye tiltag. Foto: Ikea.

Ikea slår nu et stort slag for genbrug. Det skal være nemmere for danske forbrugere at tænke cirkulært og passe på jordens knappe ressourcer. Det er en central del af strategien hos Ikea Danmark, der løbende tester cirkulære løsninger, som ved hjælp af genbrug kan forlænge produkters levetid til gavn for klimaet.

Denne november udrulles en række nye initiativer, som skal sætte skub i den cirkulære omstilling. Blandt andet inviterer Ikea inden for til et storstilet gensalgsmarked for brugte Ikea møbler, servicen Gensalg udvides, og kunderne vil blive mødt af det helt nye inspirationsunivers Cirkulär med fokus på, hvordan produkter kan få nyt liv for eksempel ved at reparere eller genanvende.

LÆS OGSÅ: Gratis lån af el-ladcykler i Ikea i København

LÆS OGSÅ: Feminin boligindretning med genbrug på Christianshavn

LÆS OGSÅ: Billig indretning med genbrug i Humlebæk

LÆS OGSÅ: Ny havestol fra Ilva er lavet af genbrugsplast

De nye initiativer søsættes under overskriften “Spar mere end penge” i en måned, hvor verdens øjne er rettet mod klimatopmødet COP26, og hvor årets største forbrugsfest, Black Friday, afholdes den 26. november. Igen i år har Ikea valgt en alternativ tilgang til tilbudsdagen ved at slå et slag for et mere bæredygtigt forbrug.

– I Ikea har vi forpligtet os til at omstille vores forretning og finde løsninger på den klimakrise, vi befinder os i. Jeg mener, at vores arbejde med grøn omstilling – ved blandt andet at fremme et cirkulært forbrug – er en forudsætning for, at vi kan drive forretning i fremtiden. Når vi i løbet af november lancerer og tester en række nye initiativer, er det med fokus på at inspirere vores kunder og udbrede cirkularitet til de mange mennesker. Det er samtidig en del af vores egen rejse mod at blive en cirkulær, klimapositiv forretning ved udgangen af 2030, siger administrerende direktør i Ikea Danmark Johan Laurell.

Gensalg rykker tættere på kunderne og belønner bæredygtigt forbrug

Ikea servicen Gensalg, der giver kunder mulighed for at tilbagesælge brugte Ikea produkter og i stedet modtage et tilgodebevis til nye produkter, får en ny dimension. “Ikea Gensalg nær dig” introduceres landet over, så kunder tæt på deres bopæl kan indlevere brugte møbler via de afhentningssteder, hvor de i dag får leveret deres varer. Til en start vil der være tale om en test, som skal undersøge potentiale for den nye service. I perioden vil Ikea belønne kunder for at genbruge og tænke cirkulært ved at give dobbelt op på deres værdibevis for de brugte ting.

– Med opdateringen af Gensalg gør vi det cirkulære valg mere bekvemt for vores kunder. De kan fortsat komme til os med deres brugte møbler, men vi kommer også gerne dem i møde. Det er vores håb, at kunderne tager godt imod servicen. For hvis lidt flere danskere træffer cirkulære forbrugsvalg, som for eksempel at anvende Gensalg, så går vi sammen en grønnere fremtid i møde, siger Monica Keaney, bæredygtighedschef i Ikea Danmark.

Ikea fremmer genbrug med nyt genbrugsunivers

Ifølge Monica Keaney er det også tankegangen om “mange bække små”, der har været med til at skabe det nye genbrugs- og inspirationsunivers Cirkulär. Her kan kunder få hjælp til, hvordan de kan give gamle Ikea møbler nyt liv ved at reparere eller opfriske dem – og måske finde lige det, de mangler til deres projekt i reservedelsbiblioteket. Over tid er det ambitionen, at Cirkulär kan være med til at stimulere samtaler om mulighederne i genbrug og upcycling og bidrage til, at forbrugsmønstre gentænkes gennem workshops, konkurrencer, seminarer og andre inspirerende aktiviteter.

– Vi tror på, at langt de fleste mennesker gerne vil beholde ting, de er glade for, frem for at kassere dem, hvis de har en skade eller er blevet slidt med årene. Ikke mindst for klimaets skyld. Med Cirkulär vil vi gerne vise, at kvalitetsmøbler kan have et langt liv og kan være mindst lige så attraktive, værdifulde og let tilgængelige som et nyt køb. Og vi vil også gerne demonstrere, at det bæredygtige valg kan være prisvenligt og muligt for de mange. I 2030 vil alle vores produkter være designet til at blive genbrugt, repareret eller genanvendt. Derfor er dette endnu et af de initiativer, vi tror på vil bane vejen for, at flere træffer forbrugsvalg, som vil føre til en bæredygtig fremtid, siger Monica Keaney.

Det er i uge 47, at Ikea varehusene slår dørene op for Cirkulär, mens gensalgsmarkedet for brugte Ikea møbler finder sted i ugerne 45, 46 og 47. Striben af nye initiativer bliver også markeret med en alternativ tilgang til Black Friday på selve dagen, fredag den 26. november, når Ikea afholder vintage sale i alle varehuse. Senere på måneden offentliggør Ikea flere detaljer herom.