Ikea: Fleksibel indretning af boligen vinder frem

Efter et år med restriktioner har vi brugt flere timer i hjemmet, end nogensinde før. Det giver behov for en fleksibel indretning af boligen. De mange timer har budt på en helt ny måde at bruge hjemmet på med omrokeringer, pladsoptimering og indretning efter den nye hverdag. Den årlige Life at Home-rapport fra Ikea kaster lys over det fornyede fokus på livet i hjemmet.

2020 blev et helt særligt år, hvor vores hjem blev vigtigere end nogensinde før, da nedlukninger og restriktioner ramte Danmark. Aldrig har vi opholdt os mere i hjemmet, der fra den ene dag til den anden blev både kontor, skole og legeplads. 92 procent af danskerne opholdt sig i hjemmet under Covid-19 restriktionerne og hver fjerde har foretaget ændringer i hjemmet for at skabe plads til de nye behov med en mere fleksibel indretning af boligen, viser Ikeas årlige Life at Home-rapport for 2020.

LÆS OGSÅ: Nyheder fra Ikea: Sommer 2021

LÆS OGSÅ: Billigt køkken og badeværelse fra Ikea

– 2020 tog for os alle en uventet drejning, og de mange aktiviteter, der er rykket ind i hjemmet, har ændret vores forhold til hjemmet og skabt nogle andre behov, end vi tidligere har haft. Fremtidens bolig kræver meget mere fleksibilitet, kreativitet og funktionalitet. I dette års Life at Home-rapport kan vi se nogle klare tendenser; at vi har fået et stærkere forhold til vores hjem, at vi bruger hjemmet til meget mere end tidligere, og måske mere overraskende at vi rent faktisk ønsker at fastholde mange af de nye hjemmevaner i fremtiden. Det er vigtige indsigter, vi skal imødekomme – særligt når det kommer til indretning, siger Henriette Ekholm, der er indretningschef hos Ikea.

Ikea udarbejder hvert år deres Life at Home-rapport, der skal give et indblik i, hvordan livet i hjemmet kan optimeres og tilpasses. Henriette Ekholm dykker ned i de tre mest fremtrædende tendenser, som årets rapport viser.

Behov for fleksibel indretning af boligen

Pladsen i vores hjem har under corona fået en helt ny betydning, der har krævet, at vi gentænker den måde, vi indretter os på. Rapporten viser, at hver fjerde dansker under corona-lockdown har lavet ændringer i deres hjem. For når arbejde og privatliv skal kombineres, betyder det, at vi tænker vores plads anderledes, og at vi søger en fleksibel indretning. Hver femte har nydt at hjemmetræne, godt en fjerdel har fundet glæde ved at lave mere mad, og knap hver tredje har fundet ro i hjemmet til at læse flere bøger. Alt sammen aktiviteter, der er vigtige at gøre plads til, når man indretter sig.

Tiden er blevet en anden

Til trods for at mange har følt sig pressede under hjemsendelser, og kombinationen af arbejde og børn har føltes overvældende, så ønsker en tredjedel af danskerne fremadrettet at have mere tid i hjemmet. Ifølge Life at Home-rapporten nyder vi at have mere tid derhjemme både i forbindelse med arbejde og til privatliv og familie. Den øgede tid vi har brugt derhjemme, tager vi med ind i fremtiden uden corona.

LÆS OGSÅ: Møbler med flere funktioner fra Pepper Sq.

LÆS OGSÅ: Her smelter bolig og arbejdsplads sammen

Tid spiller desuden en rolle, når det kommer til, hvor langt vi vil flytte os i balancen mellem arbejdspladsen og et hjem, der opfylder alle behov. Corona har betydet, at næsten en ud af tre danskere ville flytte længere væk fra deres arbejdsplads for at få et hjem, der kunne rumme de nye krav hjemmet skal opfylde.

Naturen kommer med hjem

Naturen har i den grad givet os et frirum under corona, og den frihed ønsker vi også i hjemmet. Årets rapport viser, at danskerne i et større omfang fremadrettet ønsker at bringe naturen i spil i vores bolig. Både i form af at tage naturen med indenfor med planter og naturmaterialer, men i den grad også i forhold til, hvordan vi ønsker at indrette uderummet, så der er plads til forskellige aktiviteter. Flere gør haven eller altanen til et ekstra rum i hjemmet ved at indrette pladsen – ikke kun med planter, men også ved at skabe forskellige oaser til den nye hverdags behov.