Hvad koster et nyt køkken? Pris-eksempler

Hvad koster et nyt køkken? Pris på alle dele, der for forbundet med et nyt køkken gennemgås her. Afsluttes med overslag på den samlede pris på et nyt køkken.

hvad koster et nyt køkken pris
Hvad koster et nyt køkken? Pris og kvalitet hænger sammen. Foto: Ted Sardena / Pixabay.

Den pris, du skal betale for et et nyt køkken, varierer naturligvis meget. En lang række faktorer spiller således ind på prisen. Hvilken forhandler vælger du? Hvilken kvalitet efterspørger du? Hvor stort skal køkkenet være, og hvor meget kan du selv lave?

Det grundlæggende “skelet” til et nyt køkken – i form af skabe, skuffer, hylder, sokkel og bordplade – kan koste alt mellem omkring 10.000 kroner til langt over 100.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Billigt køkken – 22 eksempler fra danske forhandlere

LÆS OGSÅ: Maskulint køkken fra Kvänum med natursten og mørkt træ

LÆS OGSÅ: Kvänum-køkken i sommerhus på den jyske østkyst

Hos Ikea kan du eksempelvis få et lille køkken til 6.000 kroner, som du sikkert selv vil kunne montere. Et gennemsnitligt dansk køkken bliver dog hurtigt væsentligt dyrere.

Eksempelvis har Kvik køkkener til mellem 16.000 og 76.000 kroner, mens et unikt snedkerkøkken hurtigt kan løbe op i 150.000 kroner. Vordingborg Køkkenet skiller sig ud ved at have køkkener til mellem cirka 24.000 og 30.000 kroner, hvor både elementer, emfang, kogezone, køleskab, ovn, opvaskemaskine, vask, armatur, bordplader og fragt er inkluderet i prisen. Det kan du læse mere om her, hvor vi har en liste med 22 eksempler på billige køkkener.

Generelt kommer der dog blandt andet håndværkerudgifter til montering af køkkenet oven i priserne. Det vil typisk koste 10.000-35.000 kroner.

Oven i disse priser kan der komme en række udgifter, som vi gennemgår herunder. Derefter slutter vi af med et estimat på prisen for et nyt køkken.

Skal køkkenet etableres i en tilbygning?

Hvis du skal bygge til for at få et nyt køkken, ryger prisen i vejret. Foto: Pixabay.
Hvis du skal bygge til for at få et nyt køkken, ryger prisen i vejret. Foto: Pixabay.

Der er forskel selvfølgelig stor forskel på, om du skal tilbygge et helt nyt til dit hus, om du skal rive et eksisterende køkken ned for at etablere et nyt, eller om du vil etablere køkkenet i et eksisterende rum, der i dag blot er eksempelvis et værelse.

Skal du tilbygge koster det typisk omkring 20.000 kroner per kvadratmeter allerede inden, du er i gang med etableringen af selv køkkenet. Eller med andre ord: Hvis du skal have et nyt køkken på 10 kvadratmeter kommer du ved en tilbygning hurtigt af med 200.000 kroner, inden selve etableringen af det nye køkken skydes i gang.

Vi hopper hurtigt over idéen med at tilbygge et nyt køkken og beskæftiger os i stedet med udskiftning af et eksisterende køkken.

Udskiftning af eksisterende køkken

Udskiftning af eksisterende køkken. Foto: Pixabay.
Udskiftning af eksisterende køkken. Foto: Pixabay.

Herunder regner vi nu med, at du allerede har et køkken, der skal rives ned for at gøre plads til et nyt køkken. Der er forskel på, om alle dele af det gamle køkken skal udskiftes, eller om du eksempelvis kan beholde nogle af hvidevarerne.

Vi kigger på flere scenarier. Men vi kan lige så godt slå fast, at et nyt køkken aldrig bliver helt billigt. Per kvadratmeter er det boligens næstdyreste rum – kun overgået af badeværelset.

Lad os punkt for punkt gennemgå alle de dele, som dit nye køkken skal indeholde, før vi ser på konkrete eksempler på nye køkkener fra danske forhandlere.

Nedrivning af eksisterende køkken

Hvad koster et nyt køkken pris afhænger blandt andet af, om du selv kan nedrive og fjerne det eksisterende køkken.
Hvad koster et nyt køkken? Prisen afhænger blandt andet af, om du selv kan nedrive og fjerne det eksisterende køkken.

Inden du går i gang med etableringen af det nye køkken, skal det eksisterende køkken fjernes. Det er hårdt arbejde, men de fleste kan klare det selv. Materialer skal fjernes og køres på genbrugsstationen. Det koster ikke noget, så længe du selv klarer arbejdet. I så fald sætter vi prisen til 0 kroner.

Måske skal du dog have hjælp til at skaffe dig af med nogle af de tunge hvidevarer, ligesom du får brug for at leje en trailer. Prisen for at få hjælp fra dine venner er måske en kasse øl og nogle pizzaer til samlet 500 kroner. Hos eksempelvis Circle K kan du leje en trailer i et døgn for 250 kroner. Samlet set lander du altså på omkring 750 kroner.

Har du derimod slet ikke mod på selv at kaste dig ud i nedrivningen af køkkenet skal du have fat i et professionelt nedrivningsfirma. Det vil typisk koste dig 3.000-10.000 kroner alt efter, hvor meget der skal væk, og alt efter om du måske kan gøre noget af arbejdet selv. Sørg for at indhente tilbud hos flere lokale virksomheder, og spørg gerne venner og bekendte om erfaringer med de enkelte virksomheder. Søg desuden efter informationer på nettet, og tjek eventuelt op på virksomhederne på eksempelvis Trustpilot.

Nedrivning: 0-10.000 kroner.

Køleskab

Hvad koster et nyt køkken? Prisen afhænger også af dit valg af køleskab. Foto: Pixabay.
Hvad koster et nyt køkken? Prisen afhænger også af dit valg af køleskab. Foto: Pixabay.

Køleskabet fås i mange forskellige prislejer fra omkring 2.000 kroner for det billigste til op mod 70.000 kroner. Både størrelse, energimærke og design spiller ind på prisen.

Energimærket er bestemt værd at kigge på. Køber du eksempelvis et kølefryseskab med A+++ frem for A+, sparer du ifølge Energistyrelsen 320 kroner om året, hvilket svarer til 3.200 kroner over ti år.

Et 200 liters køleskab med A+ koster typisk omkring 3.000 kroner, mens et tilsvarende med A+++ kan købes for omtrent det dobbelte. Det kan altså godt betale sig at gå efter energimærket.

Designmæssigt skal køleskabet selvfølgelig passe ind. Men hvis du ikke er ude i eksempelvis et amerikaner-køleskab eller noget andet helt særligt, kan man sagtens få et flot og energivenligt køleskab for omkring 8-10.000 kroner.

Langt de fleste køleskabe kan du selv tilslutte, når bare de har en stikprop (altså et helt almindeligt stik, som du kender det fra en kaffemaskine eller en brødrister).

Køleskab: 2.000-15.000 kroner.

Kogeplader

Uden kogeplader intet nyt køkken. Pris, kvalitet og funktion hænger her sammen. Foto: Pixabay.
Uden kogeplader intet nyt køkken. Pris, kvalitet og funktion hænger her sammen. Foto: Pixabay.

Kogeplader uden ovn kan også findes i mange prisklasser, hvor den billigste udgave ligger på omkring 1.300 kroner.

En afgørende forskel kan her være, om du vil med på bølge og have kogeplader med indbygget emfang. Her kan prisen ryge op på 30.000 kroner, men det kan dog gøres billigere. Eksempelvis har Whiteaway lige nu en udgave, som aktuelt koster knap 7.500 kroner. Går du op på 10.000-12.000 kroner kan du få kogeplader med indbygget emfang i et mere rent og stilfuldt design.

Montering af kogeplader eller komfur til en eksisterende el-installation koster typisk omkring 500 kroner. Det kan elektrikeren klare i en ruf. Har kogepladerne en stikprop, har du ikke brug for elektrikeren. Du kan og må i det tilfælde gerne selv tilslutte kogepladerne til stikkontakten.

Kogeplader: 1.300-25.000 kroner.

Ovn

Hvad koster et nyt køkken? Prisen afhænger blandt andet af, om du også skal have en ny ovn.
Hvad koster et nyt køkken? Prisen afhænger blandt andet af, om du også skal have en ny ovn.

Du kan selvfølgelig en ovn med kogeplader og dermed slette ovenstående udgift. Vi vælger dog at behandle ovn og kogeplader særskilt, da det giver mulighed for at få ovnen op i arbejdshøjde, hvilket er en klar anbefaling herfra.

En ny 72-liters indbygningsovn koster typisk mellem 3.000 og 15.000 kroner. For 7.000 kroner kan du godt finde en god 72-liters indbygningsovn i energiklasse A++.

Ovn: 3.000-15.000 kroner.

Køkkenvask

Køkkenvasken er ofte inkluderet i prisen på det nye køkken fra forhandleren. Foto: Brett Hondow / Pixabay.
Køkkenvasken er ofte inkluderet i prisen på det nye køkken fra forhandleren. Foto: Brett Hondow / Pixabay.

Prisen på en ny køkkenvask ligger typisk på mellem 300 og 3.000 kroner. Til køkkenet vælger de fleste en stålvask, men meleret, sort komponit vinder efterhånden også mere frem.

Foruden amatur skal du til køkkenvasken også have en vandlås. Den kan koste alt mellem 80 og 800 kroner, hvilket i høj grad afhænger af design og materiale. Hvis vandlåsen ikke vil være synlig, hvilket den sjældent er i køkkenet, er der ikke nogen grund til at gå efter den dyreste model.

Vandhane/amatur

Vandhaner og amaturer kommer i et væld af forskellige udgaver og prisklasser. Foto: Karolina Grabowska / Pixabay.
Vandhaner og amaturer kommer i et væld af forskellige udgaver og prisklasser. Foto: Karolina Grabowska / Pixabay.

Du kan sagtens selv montere vandhanen – du skal bare huske at lukke for vandet i huset, inden du går i gang. Skal du have en fagmand til at gøre det, skal du regne med håndværkerudgifter på omkring 1.500 kroner.

Selve vandhanen kan købes for alt fra 250 kroner i Ikea til 20.000 kroner, hvis du eksempelvis er på udkig efter en vandhane i guld med mulighed for kogende vand.

Vandhane: 250-20.000 kroner.

Gulv

Et køkkengulv skal kunne holde til lidt af hvert. Foto: Pixabay.
Et køkkengulv skal kunne holde til lidt af hvert. Foto: Pixabay.

Prisen på et nyt gulv varierer selvsagt alt efter, hvilken gulvtype du vælger. Mange vælger klinker, og her er der også stor forskel på priserne. Først og fremmest skal du regne med håndværkerudgifter på omkring 3-400 kroner per kvadratmeter. Dernæst kan du vælge klinker til kvadrameterpriser på alt mellem 100 og 1.000 kroner. Priserne kan variere meget mere, men du kan i hvert fald godt regne med, at materialer og håndværkerudgifter samlet løber op i omkring 600 kroner per kvadratmeter. For et køkken på 10 kvadratmeter giver det en samlet pris på 6.000 kroner.

Epoxygulve, betongulve, vinyl- eller linoliumsgulve og forskellige former for laminat-, eller plankegulve er naturligvis alternative muligheder. Du skal bare huske, at køkkenet er et arbejdsrum, og gulvet skal kunne holde til et vist slid. Et billigt laminatgulv er derfor ikke en god løsning i køkkenet.

Et epoxygulv vil inklusive håndværkerudgifter rundt regnet løbe op i 1.200 kroner, mens et poleret betongulv kan klares for 4-500 kroner inklusive håndværkerudgifter. Et betongulv er stærkt, men det har den ulempe, at eventuelle ridser eller skader i gulvet ikke kan udbedres.

Et linoliums- eller et vinylgulv er både forholdsvist billigt, slidstærkt og nemt at rengøre. Det ser dog ikke særligt eksklusivt ud.

Gulv: 0-5.000 kroner per kvadratmeter

Vægge

Har du styr på væggene i dit nye køkken? Foto: Pixabay.
Har du styr på væggene i dit nye køkken? Foto: Pixabay.

Væggene i køkkenet skal kun holde til at blive tørret af med en våd klud, når de bliver snavsede. Det gælder især omkring komfuret, hvor de fleste vælger af få sat klinker op. Der er dog ikke nødvendigvis brug for at dække et særligt stort areal, og langt fra alle ønsker klinker fra gulv til loft.

Hvis eksempelvis fem kvadratmeter skal dækkes med klinker, kan inklusive håndværkerudgifter gøres for 3.000-15-000 kroner alt efter valg af klinker. Resten af vægarealet kan males eller tapetseres eller dækkes med filt for 500-2.000 kroner, hvis du gør det selv.

Hvis du allerede har vægge, som du er tilfreds med, er prisen her selvfølgelig 0 kroner.

Vægge 0-17.000 kroner.

Loft

Har du alletede loftet på plads, kan du skrive en udgiftspost mindre på din nye køkken-pris.
Har du alletede loftet på plads, kan du skrive en udgiftspost mindre på din nye køkken-pris.

Hvis du ikke er tilfreds med dit eksisterende loft, skal det måske blot have en gang maling. Et loft på ti kvadratmeter vil du typisk kunne male selv for 3-400 kroner.

Skal loftet eventuelt dækkes med to lag gipsplader, hvilket er meget populært, vil det koste dig omkring 400 kroner per kvadratmeter, når alle materialer medregnes. Det kan du nemlig også sagtens selv klare. Vil du alligevel have fagfolk til at gøre det, skal du regne med håndværkerudgifter på 500 kroner inklusive moms per kvadrameter.

Loft: 0-10.000 kroner.

Emhætte/emfang

Det er blevet populært med kogeplader med indbygget omfang. Foto: Cornell Frühauf / Pixabay.
Det er blevet populært med kogeplader med indbygget omfang. Foto: Cornell Frühauf / Pixabay.

Måske har du valgt en kogeplade med indbygget emfang. Er det ikke tilfældet skal du have fat i en emhætte. Den kan koste alt mellem 300 og 10.000 kroner. Til gengæld kan der følge en del håndværkerudgifter med.

Ud over strøm skal emhætten selvsagt også tilsluttes en udluftningskanal. Skal udluftningen flyttes eller etableres, skal du også have fat i en murer, og hvis emhætten skal passe ind i et emhætteskab, skal du også have fat i en tømrer eller snedker. De skal hver især have omkring 600 kroner i timen inklusive moms.

Emhætte: 300-16.000 kroner.

Lys

Det er vigtigt med god belysning i køkkenet. Foto: Ferenc Keresi / Pixabay.
Det er vigtigt med god belysning i køkkenet. Foto: Ferenc Keresi / Pixabay.

Køkkenet er et arbejdsrum, så det er vigtigt med god belysning. Men indkøb behøver absolut ikke at vælte budgettet. Eksempelvis kan spots til hylder fås til omkring 100 kroner stykket, mens spotlamper til montering over køkkenvasken kan fås til omkring 500 kroner.

Er du mere kræsen kan prisen selvfølgelig blive meget højere. Derudover kan der komme udgifter til en elektriker.

Lys: 1.000-10.000 kroner

Opvaskemaskine

Måske kan du genbruge din opvaskemaskine og derved holde prisen på dit nye køkken nede.
Måske kan du genbruge din opvaskemaskine og derved holde prisen på dit nye køkken nede.

En opvaskemaskine koster typisk mellem 3.000 og 10.000 kroner. Hvis opvaskemaskine skal etableres et sted, hvor der allerede er installation til eksisterende stikkontakt med jordforbindelse, vandtilslutning og afløb, kan du få en tilsluttet af en fagperson for omkring 600 kroner.

Hvis der skal etableres ny stikkontakt med jordforbindelse, vandtilslutning og afløb kan håndværkerregningen løbe op i 2.000-5.000 kroner.

Opvaskemaskine: 3.000-15.000 kroner.

Bordplader

Når du køber et nyt køkken, skal du være opmærksom på, om bordplader er inkluderet i prisen. Foto: Pixabay.
Når du køber et nyt køkken, skal du være opmærksom på, om bordplader er inkluderet i prisen. Foto: Pixabay.

Ofte indgår bordpladen som en del af det grundlæggende køkken, som du køber hos en forhandler, men det er ikke altid tilfældet. Det skal du være opmærksom på.

Bordplader er nemlig blandt de elementer i køkkenet, hvor prisniveauet måske kan overraske. Typisk skal man bruge fire-seks meter bordplader med en dybde på 60-80 centimeter. Vælger du eksempelvis fire meter laminat kan det gøres for omkring 1.300 kroner, men vil du eksempelvis have Eg ryger prisen op i 8.000 kroner. Hos eksempelvis Ikea kan du få knap fem meter valnøddetræ/finer for omkring 3.600 kroner.

Granitbordplader kan også fås i mange forskellige prisklasser fra omkring 1.300 kroner per kvadratmeter til 10.000 kroner per kvadratmeter.

Der er også muligheden for at få bordplader i stål, messing eller kobber. Messing og kobber er mere blødt metal end stål og for derfor nemmere ridser og andre skader. Det ser eksklusivt ud, men der er forholdsvis store krav til vedligeholdelsen. Og så er det dyrt.

Der er mange forskellige muligheder for bordplader, og de skal ikke alle nævnes her. Men samlet set kan du godt regne med, at skulle af med 10.000 kroner for bordplader. Dertil kommer opmåling, levering og montering, som ligeledes løber op i 10.000 kroner i håndværkerudgifter.

Bordplade: 0-30.000 kroner

Elinstallationer

Hvad koster et nyt køkken pris
Hold prisen på dit nye køkken nede ved at planlægge efter eksisterende elinstallationer. Foto: Colin Behrens / Pixabay.

Prisen elinstallationerne i et nyt køkken afhænger selvsagt af, hvor meget arbejde der skal gøres. Måske skal der nye stikkontakter og trækkes nye kabler og kabler til spot. Det er selvfølgelig en god idé at få dette arbejde gjort, inden væggene færdiggøres.

Inklusiv materialer og arbejdsløn skal du regne med priser fra 10.000 kroner og opefter, hvor meget der skal laves, og om du skal have spotinstallationer.

Elinstallationer: 10.000-20.000 kroner

VVS-installationer

VVS-installationer kan hurtigt koste en del. Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay.
VVS-installationer kan hurtigt koste en del. Foto: Michal Jarmoluk / Pixabay.

Montering og tilslutning af køkkenvask, køkkenarmatur, og opvaskemaskine med vand og afløb kan samlet gøres for 4.000-5.000 kroner inklusive moms af en vvs-installatør.

Det hele kan dog hurtigt blive straks væsentligt dyrere, hvis vvs-installationer i køkkenet skal flyttes, eller hvis der skal etableres nye.

Derfor kan det også være en rigtig god idé at planlægge dit nye køkken omkring eksisterende vvs-installationer. Det vil kunne mærkes på prisen.

VVS-installationer: 0-15.000 kroner

Nyt køkken – pris: 40.000-150.000 kroner

Så hvad koster et gennemsnitligt, nyt køkken? Prisen afhænger som nævnt af en lang række faktorer, men du skal nok påregne en grundlæggende pris på 20.000-60.000 kroner for selv køkkenet samt omkring 10.000-20.000 kroner for montering.

Dertil kan komme vvs- og elektrikerudgifter på samlet 10.000-20.000 kroner samt indkøb af hvidevarer og amatur for omkring 25.000 kroner samt klinker til væg for 5.000 kroner.

Køkkenrenovering

Du kan faktisk få et nyt køkken uden at få et nyt køkken. Der findes flere virksomheder, der har specialiseret sig i køkkenrenoveringer, ligesom der hos mange køkkenforhandlere er mulighed for at eksempelvis at få nye bordplader og køkkenlåger, som du selv kan montere.

Flere af de professionelle fagfolk vil kunne give dig en grundig køkkenrenovering, hvor alle låger og bordplader udskiftes på mindre end én dag.

Prisen på en køkkenrenovering vil selvfølgelig variere voldsomt alt efter, hvilke materialer der skal erstattes.

Find masser af inspiration til dit nye køkken her.