Høje hammerslag til kvindelige kunstnere og designere hos Bruun Rasmussen

De høje hammerslag stod i kø til kunst og design af kvindelige kunstnere under Bruun Rasmussens juleauktion i Bredgade. Hele året har auktionshuset stillet skarpt på kunstens kvinder, og det kulminerede i en auktion med stor efterspørgsel på de glemte kunstnere.

Kvindelige kunstnere og designere indtog scenen, da Bruun Rasmussen afholdt juleauktion i Bredgade. Det ene tårnhøje hammerslag afløste det andet, da kunst og kunsthåndværk af nogle af Danmarks dygtigste kvindelige kunstnere var på auktion. Særligt Elisabeth Jerichau Baumann, Sonja Ferlov Mancoba og Märta Måås Fjetterström overraskede salen.

LÆS OGSÅ: Bruun Rasmussen sælger verdens dyreste Finn Juhl-møblement

Det seneste år har Bruun Rasmussen stillet skarpt på de kvindelige kunstnere og designere, der er blevet skrevet ud af kunst- og designhistorien og derfor ikke opnår samme anderkendelse som deres mandlige kollegaer. I kølvandet på husets seneste auktioner er den stigende interesse tydelig at spore.

– Vi kan se, at vores fokus gør en forskel. Mange værker af kvindelige kunstnere er gået over vurdering, og stort set alt, vi har udbudt, er blevet solgt. Vi har arbejdet målrettet og specifikt med at præsentere et stort og varieret udbud af værker i høj kvalitet, hvilket har resulteret i markant efterspørgsel og stigende priser. Det skal selvfølgelig ses i sammenhæng med resten af kunstverdens fokus på kvindelige kunstnere, siger Julie Arendse Voss, afdelingsleder i ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

Maleriet "Udsigt til en gade gennem et åbent vindue" af Bertha Wegmann blev hos Bruun Rasmussen solgt for 85.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleriet “Udsigt til en gade gennem et åbent vindue” af Bertha Wegmann blev hos Bruun Rasmussen solgt for 85.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

Inden for ældre kunst bliver Bertha Wegmann ved med at overraske positivt. Maleriet ”Landskab med en hestekærre på vejen” fik et hammerslag på 130.000 kroner mod en vurdering på 25-30.000 kroner, mens maleriet ”Udsigt til en gade gennem et åbent vindue” blev solgt for 80.000 kroner mod en vurdering på 25-30.000 kroner. Det sidstnævnte er udsigten fra et åbent vindue fra Kvindelig Læseforening, som spillede en stor rolle for mange kvinder, og forkvinden Sophie Alberti var gode venner med Wegmann. Der ligger på den måde meget kvindehistorie gemt i det lille maleri.

“L'Aspetta. Hun venter ham” af Elisabeth Jerichau Baumann blev solgt for 360.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
“L’Aspetta. Hun venter ham” af Elisabeth Jerichau Baumann blev solgt for 360.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

Derudover fik Elisabeth Jerichau Baumanns værk “L’Aspetta” et hammerslag på hele 360.000 kroner mod en vurdering på 250.000-300.000 kroner, mens værket ”Frierens besøg” af Anna Ancher blev solgt for 170.000 kroner mod en vurdering på 75.000-100.000 kroner.

Kunstverdenen udfylder huller i samlinger

Det er ikke udelukkende kvindelige kunstnere fra 1800-tallet, der opnår flotte hammerslag. Interessen er også stigende for kvindelige kunstnere fra 1900-tallet. En gipsskulptur af Sonja Ferlov Mancoba, vurderet til 50.000-60.000 kroner, overraskede alle med et hammerslag på 300.000 kroner. Hun er et skoleeksempel på en kunstner, der i sin samtid ikke opnåede anerkendelse, men de seneste år har været repræsenteret på flere museer i ind- og udland, herunder Statens Museum for Kunst og Centre Pompidou i Paris.

Andre overraskelser var surrealisten Rita Kernn-Larsens maleri ”Nature Morte II”, der blev solgt for hele 290.000 kroner mod en vurdering på 75.000-100.000 kroner samt Anne Marie Carl-Nielsens skulptur ”Kentaurpige”, der var vurderet til 40.000-50.000 kroner og fik et hammerslag på 115.000 kroner. Derudover fik værker af Franciska Clausen, Ruth Smith, Astrid Holm og Else Alfelt også meget flotte priser.

– Lige som den resterende kunstbranche har mange museer har huller i deres samlinger, idet flere af de mest interessante og banebrydende kvindelige kunstnere har været stærkt underrepræsenterede eller ganske fraværende. Vi kan se, at flere danske kunstmuseer målrettet køber værker af danske kvindelige kunstnere, og på denne auktion gik 10 af vores 18 museumskøb til værker af kvinder. Samtidig oplever vi også en stor interesse fra det private marked, både blandt vores faste købere, men også ganske nye samlere, fortæller Kathrine Eriksen, vurderingsekspert i moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

Design og kunsthåndværk af kvinder står på spring

– Vi ser også en begyndende tendens på en stigende og bredere interesse for kvindelige designere i samfundet generelt, og på auktionsmarkedet er det endnu blot i sin spæde start. Der er dermed et behov for at sætte fokus på kvinders rolle i designhistorien i samme høje grad, som vi ser i kunstverdenen, og det vil vi bidrage til, siger Peter Kjeldgaard Jensen, afdelingsleder i moderne design hos Bruun Rasmussen.

“Bruna heden”. Håndvævet løber af uld i “rölakan” teknik med polykromt geometrisk mønster af Märta Måås-Fjetterström. Solgt for 85.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
“Bruna heden”. Håndvævet løber af uld i “rölakan” teknik med polykromt geometrisk mønster af Märta Måås-Fjetterström. Solgt for 85.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

På auktionen hos Bruun Rasmussen overraskede særligt tæppet ”Bruna heden” af Märta Måås Fjetterström med et hammerslag på 85.000 kroner mod en vurdering på 30.000-35.000 kroner, mens tæppet ”Josefina, gul” af Marianne Richter blev solgt for 80.000 kroner mod en vurdering på 60.000-70.000 kroner. Auktionen viste derudover, at de to interessante møbeldesignere Grete Jalk og Nanna Ditzel også er i høj kurs.

Fritstående skrivebord af riopalisander, sarg med tre integrerede skuffer. Skrivebordet af Nanna og Jørgen Ditzel blev solgt for 45.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
Fritstående skrivebord af riopalisander, sarg med tre integrerede skuffer. Skrivebordet af Nanna og Jørgen Ditzel blev solgt for 45.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

Alt tyder på at den positive udvikling fortsætter, både hvad angår prisstigninger, nye udstillinger og mere forskning inden for området – og ligeledes fortsætter Bruun Rasmussen sit fokus næste år med flere temaauktioner og andre nye tiltag.

Se alle hammerslag på auktionens ældre og moderne kunst samt moderne design af kvindelige kunstnere her.