Gratis billeder på nettet – her kan du finde dem

Du kan godt finde gratis billeder på nettet, som du eksempelvis kan printe ud med en fotoprinter og bruge på væggen. Få et overblik over regler og muligheder her.

Gratis billeder på nettet. Foto: PixelAnarchy fra Pixabay.
Gratis billeder på nettet. Foto: PixelAnarchy fra Pixabay.

Billeder på nettet er som udgangspunkt underlagt ophavsret, men det kan lade sig gøre at finde gratis billeder, som du eksempelvis kan redigere printe ud med for fotoprinter og sætte i lækre passepartout-rammer. På den måde kan du få lækre billeder på væggen uden at betale for andet end rammen.

LÆS OGSÅ: Slip din indre globetrotter løs: Dekorér dine vægge med hele verden

LÆS OGSÅ: Lyse materialer brydes af kunst på væggen i stor villa

Gratis billeder på nettet

Her er en række hjemmesider, hvor du kan finde gratis billeder og illustrationer, som du både må printe ud og eventuelt bruge på din hjemmeside:

Pixabay

Her kan du både finde fotos, illustrationer, vektorer, videoer og musik. Siden er også oversat til dansk, og du kan søge på dansk. Du kan frit bruge langt de fleste fotos. I enkelte tilfælde kan der dog være undtagelser, hvilket i så fald fremgår.

CC Search

Her kan du i søgefunktionen klikke af, om du vil have mulighed for at kunne bruge billederne kommercielt, samt om du kun vil have billeder, som du må redigere i.

Pexels

Alle fotos her må anvendes uden kildeangivelse, om end det værdsættes. Du må også redigere billederne.

Pixelmob

Her kan du søge gratis billeder på tværs af platforme.

Unsplash

Her er der over en million fotos, som må anvendes frit uden henvisning til fotografen, selvom det værdsættes at gøre. Billederne må også bruges kommercielt.

Pikwizard

Her er gratis fotos blandet med betalingsfotos. Det fremgår klart, hvornår der er tale om betalingsfotos, og disse kan ikke downloades, før du har betalt. Så du kommer ikke til gøre noget forkert.

Wikimedia

Her er der omkring 70 millioner mediefiler til fri anvendelse.

Libreshot

Billederne her kan frit anvendes uden kildeangivelse og også til kommercielt brug. Det værdsættes dog, hvis der linkes til hjemmesiden i forbindelse med anvendelse af fotos derfra.

Stocksnap

Fotos herfra må også anvendes kommercielt, og kildeangivelse er ikke påkrævet.

RGB Stock

Du må gerne bruge billeder herfra ikke-kommercielt. Ved kommercielt brug er der i nogle tilfælde enkelte begrænsninger. Derudover er der nogle begrænsninger ved privat brug. Eksempelvis må fotos herfra ikke bruges i pornografiske eller racistiske sammenhænge. Det kan du læse mere om her.

Kig dig for

Der findes andre måder, hvorpå du kan få fat i gratis billeder på nettet. For det første kan du spørge om tilladelse til at bruge et hvilket som helst foto. I mange tilfælde skal du dog regne med, at svaret bliver “nej”. Især hvis der er tale om et foto taget af en professionel fotograf. At spørge om tilladelse til at få sådan et foto gratis svarer lidt til at gå ind i en møbelforretning og spørge om tilladelse til at tage en sofa gratis.

Generelt skal du se dig for, når du bruger billeder på nettet. Det gælder især, hvis du har tænkt dig eksempelvis at bruge dem på en hjemmeside, eller distribuere dem videre.

Ifølge Kulturministeriet kan fotografier være beskyttet af ophavsretsloven på to måder. De kan være beskyttet som et fotografisk værk eller som et fotografisk billede.

De kan du læse meget mere om her.

Billedet øverst i denne artikel er i øvrigt fra Pixabay og kan findes her.