Genbrugsmøbler af bildæk – lav selv bæredygtigt design til boligen

Genbrugsmøbler af bildæk er både nemt og billigt, og så skriver det sig ind i tidens tendens med bæredygtig boligindretning.

Genbrugsmøbler af bildæk - lav selv bæredygtigt design til boligen. Foto: PR.
Genbrugsmøbler af bildæk - lav selv bæredygtigt design til boligen. Foto: PR.

Tiden kan føles lang, når man arbejder hjemme eller modtager hjemmeundervisning i ugevis. Brug den ekstra tid sammen med din teenager og gå all in på DIY design til ungdomsværelset. Det er billigt, nemt og giver flotte resultater at lave genbrugsmøbler af bildæk.

Trenden med “upcycling” og “recycling” af dagligdags materialer breder sig – det er billigt, det giver nye og unikke løsninger, og du gør noget godt for miljøet, når du “upcycler” materialer, der ellers ville blive kasseret som affald. Vi har længe set møbler lavet ud af paller, og nu er turen kommet til bildækket.

Kast et kritisk blik på dine vinterdæk, nu hvor du snart skal skifte til sommerdæk – kan de klare en sæson mere, eller skal de gå videre til andre formål? Du kan nemt og hurtigt lave noget råt design til familiens teenager med dækkene, fortæller teknisk chef hos Bridgestone, verdens største dækproducent.

– Når man beskæftiger sig med dæk dagen lang året igennem, bliver man nysgerrig på, hvad dæk ellers kan, og det er ikke småting, siger Jesper Sørensen.

Romantiske eller rå genbrugsmøbler af bildæk – lav en puf

Du kan lave den fineste puf til teenageværelset ved at lægge en rund plade ned i dækket og sy en rund skumgummihynde til. Puffens udtryk kan varieres i det uendelige med maling og stofvalg, afhængig af om værelset skal være råt, sødt, minimalistisk eller romantisk.

Er du ekstra fiks på fingrene kan du beklæde dækket med reb, et stykke basttæppe eller noget stof og sætte ben på. Det bliver superlækkert, og ingen vil gætte, at der gemmer sig et bildæk inde under. Du kan også sy et cover til dækket og betrække det med plys. Puffen kan du lave med et aftageligt låg, så har du også opbevaring – så er der opbevaring til sko, makeup, sportstøj.

Alternativt kan du kombinere dækket med underdelen af en kontorstol – det fungerer både med hynde og plade, og ser mega sejt ud.

Hæng dækket op på væggen – dekorationsvæg med planter, nips og spejle
Prøv at lave en dekorationsvæg, hvor du hænger flere bildæk op direkte på væggen og planter grønne planter i dem – det ser top cool ud. Nogle af bildækkene kan du udstyre med smalle hylder – en perfekt ramme om makeup eller nips. Eller du kan sætte et rundt spejl i.

Hvad siger du til en magasinholder, lavet ud af et halvt dæk med ben på? Mal dækket i en flot farve og sæt ben på, så er der opbevaring til alle bladene.

Er der farlige stoffer i dækket?

De allerfleste dæk i Danmark bliver indsamlet og genbrugt. Enten til regummiering eller de laves til gummigranulat og bruges i asfalt, til kunstgræsplæner eller faldunderlag, fortæller Jesper Sørensen fra Bridgestone. Og nu altså også til taburetter, borde, kurve, tasker og meget mere.

Der er ingen sundhedsrisiko ved at genbruge dæk i boligen. Dæk indeholder tilsætningsstoffer som ftalater, aromatiske aminer eller tjærestoffet PAH, men i små mængder, som ikke frigives ved kropskontakt og derfor ikke sundhedsskadeligt, ifølge Miljøstyrelsen. Du skal selvfølgelig ikke bruge dæk til opbevaring af madvarer og heller ikke som decideret legetøj, som børn kan finde på at sutte på. Vask altid dækkene for snavs og rester af udstødningspartikler, før du bruger dem i din indretning.

Der er nok at gå i gang med på de lange hjemmedage – og det er hyggeligt at samle familien om en fælles aktivitet.