Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser

Downsizing, et farvel til irrationelt forbrug og hungeren efter natur. Der venter store forandringer i vores måde at bo på. Sådan lyder det fra trend- og fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen, der sammen med gulvvirksomheden Timberman har undersøgt, hvordan det påvirker fremtidens boligindretning – og hvilke tendenser du skal følge, hvis du vil være på forkant med fremtidens gulvtrends.

Trend- og fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen. Foto: PR.
Trend- og fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen. Foto: PR.

Der bliver bygget nyt på livet løs, og vi danskere begiver sig ud i gør det selv-projekter som aldrig før.

I den forbindelse spiller gulvene en stor rolle, men hvilke gulve skal du egentlig vælge, hvis du ikke alene vil have et moderne gulv nu – men også gerne vil være sikker på, at du er på forkant med og investerer i de gulvtrends, som kommer til at dominere i boliguniverset i de kommende år?

– I hjemmet er gulvet et bærende element, som kan forvandle et rums udtryk og hive boligens værdi op. Det er således ikke bare et ”her og nu-valg”, når der skal vælges nyt gulv, men derimod en investering i din bolig på længere sigt. Derfor vil det også være en god idé at kigge ind i, hvordan de såkaldte firstmovers indretter sig, fordi vi på den måde har mulighed for at give et kvalificeret bud på fremtidens trends og foretage en fornuftig investering, siger Martin Mosegaard, som er salgskonsulent hos gulvvirksomheden Timberman.

LÆS OGSÅ: Indretningsarkitekt: De største gulvtrends nu og i fremtiden

LÆS OGSÅ: Valg af gulv – råd fra ekspert fra Boligkøb i Blinde

For at give et kvalificeret bud på netop fremtidens gulvtrends har Timberman allieret sig med fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen, der i mere end 20 år har undersøgt adfærden hos firstmovers, der er først med ny adfærd, nye måder og nye ting og således starter trends. Sammen giver de dig her et indblik i, hvilke tendenser du skal holde øje med, hvis du gerne vil vælge et gulv, som passer ind i fremtidens bolig.

1. Naturen flytter ind

Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser. Foto: Timberman.
Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser. Foto: Timberman.

Selvom tanken om et mere roligt liv på landet trækker i mange, vil de mest fremsynede ikke gå på kompromis med alle de spændende muligheder i byen. Derfor vil firstmovers blive boende i byen, og i stedet trække naturen indenfor ved at kaste sig over de naturlige materialer i boligindretningen, lyder det fra Kirsten Østergaard Poulsen:

– Firstmovers flytter naturen ind i hjemmet for at skabe ro og harmoni til at balancere det travle byliv omgivet af cement og beton. Allerede nu ser vi flere naturmaterialer i indretningen, men vi kommer til at se mange flere på længere sigt. Og her er der særligt fokus på trægulvet, der bliver betragtet som et af de absolut vigtigste naturelementer i boligen.

2. Kvalitet og bæredygtighed

Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser. Foto: Timberman.
Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser. Foto: Timberman.

I en tid med klimaforandringer forudser Kirsten Østergaard Poulsen, at forbrugsfesten stilner af, mens firstmovers går forrest med de simple valg, der vidner om høj kvalitet og lang holdbarhed:

– Når jeg skal give et smugkig ind i fremtidens moderne bolig, bærer den præg af rationelt forbrug og materialer, der skal holde i mange år. Længere end en selv, ideelt. Materialer i boligen, som for eksempel gulve, skal ikke blot være æstetiske og funktionelle, men skal samtidig have en lang levetid, holdbarhed og udstråle godt håndværk. Og det hænger naturligvis sammen med bæredygtighed, som er en livsnødvendig værdi for firstmovers.

3. Downsizing og multifunktionalitet

Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser. Foto: Timberman.
Fremtidsforsker: Her fremtidens tre gulvtendenser. Foto: Timberman.

Downsizing fra store til små boliger er en upcoming trend, og det vil også afspejle sig i brugen af rummene i hjemmet, som fremover i langt højere grad skal omfavne forskellige aktiviteter.

– Det bliver dyrere at bo på mange kvadratmeter i de store byer, og derfor vælger mange også at flytte ind i mindre boliger. Det stiller krav til, at boligens rum skal kunne skabe rammerne om flere aktiviteter. Det kommer blandt andet til at afspejle sig i valget af materialer, som i de multifunktionelle rum skal være hårdføre og ikke mindst kræve minimalt vedligehold og rengøring, når familien samles på færre kvadratmeter, slutter Kirsten Østergaard Poulsen.