Forspiring i marts – sådan gør du

Selvom marts lakker mod enden, og vi er en måned inde i foråret kan du stadig nå at komme i gang med forspiring af tomater, chili og andre frø. Sådan gør du.

Forspiring marts tomater chili
Forspiring i marts. Selvom vi efterhånden er en måned inde i foråret, kan du stadig nå at forspire til haven. Foto: PR.

I takt med at mange har været hjemsendt i forbindelse med corona har flere og flere danskere kastet sig over havelivet. Er man én af dem, er det her i marts, der skal sættes frø til forspiring af tomater, chili og så videre. Så kan d senere plantes ud i haven eller i potter på terrassen, altanen eller i drivhuset.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan kommer du i gang med køkkenhaven

LÆS OGSÅ: Palmer i Danmark – de bedste hørpalmer til haven

LÆS OGSÅ: Plant resterne i dine grøntsager i potter

LÆS OGSÅ: Hvordan anlægger man en køkkenhave?

LÆS OGSÅ: Sådan bliver din have forårsklar

– Vil man godt fra start i haven i foråret, er det en god idé at forspire. På den måde hjælper man de små frø i gang, så de bedre kan klare sig, når de plantes ud i haven, hvor vejret kan være meget omskifteligt, siger Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.

Han giver her sin bedste råd til, hvordan du kommer i gang med at forspire.

Test frøene til forspiring i marts

I en pose med frø skal man ikke forvente, at alle frø bliver til noget. Man kan teste sine frø ved at lægge nogle ud på et stykke vådt køkkenrulle i et par dage og afdække med husholdningsfilm. Er det kun halvdelen, der udvikler sig, skal frøene sås tæt.

Brug den rette jord

Forspiring marts tomater chili
– Vil man godt fra start i haven i foråret, er det en god idé at forspire. På den måde hjælper man de små frø i gang, så de bedre kan klare sig, når de plantes ud i haven, hvor vejret kan være meget omskifteligt, siger Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema. Foto: PR.

Så frøene i potter eller bakker, hvor du bruger så- eller priklemuld, der har den rette næringstæthed i forhold til netop spiring. Læs på pakken med frøene, hvor langt ned i mulden de bør placeres. Det er vigtigt, at jorden holdes fugtig i de små spirepotter. Samtidig skal ventilationen også være i orden, særligt i mindre drivhuse, da for høj luftfugtighed vil få frø og spirer til at rådne.

Giv spirerne plads

Til at starte med bruger man små potter til at forspire. Når planten bliver for stor til potten, skal den forsigtigt pottes om i en større. Vær nænsom med rødderne, der ikke må trykkes for hård, så de knækker, og som heller ikke tåler udtørring. Tag derfor en plante ad gangen og få den efter kort tid i den nye udplantningsjord.

Udplantning

Hvornår der skal udplantes, afhænger af både vejret og den enkelte plante. For størstedelen er tiden inde i maj måned, og tommelfingerreglen er, at jorden skal være mindst 14 grader varm, før der kan udplantes.

Forspiring marts tomater chili
Forspiring i marts. Det er nu, frø skal sættes til forspiring, som senere kan plantes ud i haven eller i potter på terrassen, altanen eller i drivhuset. Foto: PR.

Det kan være en god idé at give planterne tid til at vænne sig til verden uden for drivhuset. Derfor kan man starte med at placere dem udendørs, uden at udplante dem. På den måde vænner de sig til vind og vejr og bliver mere hårdføre. Efter et par uger vil de fleste planter have vænnet sig til udelivet og kan plantes ud.