Forsikringsselskab: Butikkernes elektronikforsikring er spild af penge

Kan det egentlig betale sig at købe en elektronikforsikring med, når man shopper computere og spilkonsoller? GF Forsikring guider dig igennem junglen.

Det kan være dyrt at købe en elektronikforsikring i butikkerne. Undersøg i stedet om dit forsikringsselskab kan dække flere elektronikprodukter under en og samme forsikring, lyder rådet fra GF Forsikring. Foto: Stock, GF-arkiv.
Det kan være dyrt at købe en elektronikforsikring i butikkerne. Undersøg i stedet om dit forsikringsselskab kan dække flere elektronikprodukter under en og samme forsikring, lyder rådet fra GF Forsikring. Foto: Stock, GF-arkiv.

Der er ingen tvivl om, at danskerne har taget den store amerikanske shoppedag, Black Friday, til sig. Både webshops og fysiske butikker kommer til at gløde af aktivitet, når det ganske danske land i dag tager forskud på julegaveshoppingen og gør sig store besparelser på særligt elektroniske produkter som eksempelvis Apple Airpods, den nye Playstation 5 eller en Bluetooth-højtaler med suveræn lyd. Og der følger gerne en elektronikforsikring med, hvis det står til butikkerne.

Bevæger man sig ud i elektronikforretninger rundt om i landet eller bare finder vej til en af de mange webshops, der sælger elektroniske produkter, kan man således ikke undgå at få spørgsmålet: ”Vil du købe en elektronikforsikring med?” Og vil man det? Det kan være svært at finde hoved og hale i, fortæller skade- og policedirektør hos GF Forsikring, Per Haulund.

– Mange af vores medlemmer har svært ved at vurdere, hvilken forsikring der er bedst. Og det kan da også være en jungle. Særligt fordi elektronikforretningerne ofte har fremragende sælgere ansat, der forstår at italesætte et behov. Især på Black Friday, hvor mange måske er mere forhippede på at få et godt tilbud, kan man komme til at sige ”ja” lidt for hurtigt, fortæller han.

En dyr elektronikforsikring kan sjældent betale sig

Selvom det er en fornuftig tanke at ville forsikre dyrt elektronik, er det undtagelsen snarere end reglen, at det kan betale sig at tilkøbe butikkernes dyre forsikringer. Mange danskere er nemlig allerede dækket i tilfælde af almindelige uheld med deres elektronik gennem deres indboforsikring. Sådan er det for eksempel hos det medlemsejede GF Forsikring, hvor indboforsikringen dækker elektronik ved for eksempel brand og tyveri. Man kan derfor nemt komme til at betale dobbelt, hvis man siger ”ja tak” til elektronikforretningens mobil-, spillekonsol-, eller fjernsynsforsikring.

Selv i de tilfælde, hvor man ikke i forvejen er dækket gennem sin indboforsikring, kan det betale sig at kigge mod sit forsikringsselskab. Hos de fleste forsikringsselskaber – deriblandt GF Forsikring – kan man nemlig få en elektronikforsikring i form af en tilvalgsdækning til indboforsikringen. En forsikring der vel at mærke dækker alt elektronik i husstanden og ikke blot et enkelt produkt.

Til sammenligning kan en forsikring til et enkelt elektronisk produkt købt i en elektronikforretning løbe op i flere hundrede kroner for et år.

Hvordan finder man hoved og hale i elektronikforsikringerne?

Risikoen for dobbelt forsikring og overpris er altså en reel fare, vurderer GF Forsikring. For som menig dansker kan det være svært at regne ud, hvornår det kan betale sig at købe en enkeltstående elektronikforsikring, og hvornår det ikke kan.

En tommelfingerregel kan være, at hvis du har flere produkter, du gerne vil have forsikret, så kan det bedst betale sig at gøre det gennem dit forsikringsselskab.

– Grundlæggende handler det om at undersøge markedet og have godt styr på sine forsikringer. Hvis man kender den totale pris på forsikringerne over en årrække og medregner selvrisikoen, så har man en meget god indikator. Men der er desværre ikke nogen nem måde at regne det ud på. Man skal have en blok og en lommeregner frem, slutter Per Haulund fra GF Forsikring.

Gode råd til at finde vej i forsikringsjunglen

  • Undersøg først og fremmest, hvordan du er dækket hos dit forsikringsselskab, inden du køber en engangsforsikring. Find også ud af, om det i virkeligheden bedre kan betale sig at få en samlet elektronikforsikring som tilvalg til indboforsikringen hos dit forsikringsselskab.
  • Brug tommelfingerreglen om, at hvis du har flere elektronikprodukter, som du gerne vil have forsikret, så kan det bedst betale sig at gøre det gennem dit forsikringsselskab.
  • Vær opmærksom på forskellene på selvrisikoen, afskrivningen og dækningsperioden, når du undersøger de forskellige forsikringstilbud.
  • Overvej, om du virkelig har brug for den dyre forsikring, du kan få fra elektronikforretningen. I nogle tilfælde kan det give mening, for eksempel hvis du ikke har økonomi til at betale en selvrisiko, som du ofte skal hos forsikringsselskaberne.
  • Som regel har du 14 dages fortrydelsesret på de forsikringer, du køber i for eksempel en elektronikforretning. Så du har faktisk mulighed for at komme ud af det, hvis du har truffet en for hurtig beslutning.