Energioptimering af hus – her skal du starte

Ved energioptimering af hus er der en række lavthængende frugter, der kan plukkes. Det er en god idé at gennemgå boligen for mulige energioptimeringer.

Energioptimering af hus - her skal du starte. Foto: Sekretariatsleder i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung. Foto: Glarmesterlauget..
Energioptimering af hus - her skal du starte. Foto: Sekretariatsleder i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung. Foto: Glarmesterlauget..

Vil man spare energi og mindske sit klimaaftryk, er det en god idé at gennemgå boligen for mulige energioptimeringer. En god begyndelse ved energioptimering af hus er døre og vinduer, råder glarmestrene.

Med en seksdobbelt stigning i gasprisen det seneste år ser de danske boligejere ind i en potentiel dyr vinter. Bliver de kommende vintermåneder kolde, betyder det, at de 400.000 danske boligejere, der fyrer med gas, skal have ekstra mange penge op af lommen for at kunne holde varmen.

Derfor er det nu, man skal kigge på at energioptimere sit hjem. Og selvom det umiddelbart er indlysende, at man bør skifte sit gasfyr ud med en varmepumpe, kan man med fordel kigge på et billigere alternativ – nemlig at sikre sig, at den dyre varme ikke forsvinder ud gennem utætte døre og vinduer.

LÆS OGSÅ: Ny generation af energibesparende vinduer

LÆS OGSÅ: Gratis rådgivning om boligforbedringer fra Energistyrelsen

LÆS OGSÅ: Spar på varmeregningen uden at fryse

– Energioptimering kan naturligvis altid betale sig, men navnlig nu, hvor de kolde og dermed dyre måneder banker på, er det en god idé at sikre sig, at man ikke fyrer for gråspurvene. I den forbindelse kan man altid kontakte sin lokale glarmester, der kan hjælpe en med rådgivning, og måske få skiftet de ruder og vinduer, der har set bedre dage, siger sekretariatsleder i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung.

Ved energioptimering af hus: Husk håndværkerfradraget

Det kan altså godt betale sig for boligejerne at sikre sig, at deres døre og vinduer ikke har passeret sidste anvendelsesdato – især inden årsskiftet. Lige nu er det nemlig stadig muligt at få fradrag i skatten gennem Boligjobordningen. Håndværkerfradraget og servicefradraget ligger i 2021 på 25.000 kroner, men man skal huske, at det kun gives for arbejde, der bliver udført i år. Derfor er det nu, boligejerne skal rykke.

LÆS OGSÅ: Oplagt at skifte vinduer med håndværkerfradrag i 2021

LÆS OGSÅ: Sådan vælger man de bedste vinduer

– Det er et betydeligt fradrag, man kan få ved at få en glarmester til at udskifte sine gamle ruder eller vinduer og døre. Derfor kan det ikke understreges nok, at det vil være en god forretning for boligejere at få sikret, at døre og vinduer er tætte netop nu, påpeger Poul Henrik Madelung.

Kom i gang nu

Sekretariatsleder i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung. Foto: Glarmesterlauget.
Sekretariatsleder i Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung. Foto: Glarmesterlauget.

Er man stadig i tvivl om, hvornår det bedst kan betale sig at gå i gang med energioptimeringen, har glarmestrene en klar opfordring. Gør det hurtigst muligt. Både fordi det kan betale sig at energioptimere, inden vinterkulden for alvor sætter ind, men også fordi man ikke ved, hvor højt fradraget kommer til at være til næste år.

– Boligejerne skal tænke på, at selvom investeringen i nye ruder til vinduer og døre er en udgift lige nu, så betaler det sig i længden. Da vi endnu ikke ved, om håndværkerfradraget bliver fjernet fra næste år, er det oplagt, at boligejerne bruger den nuværende mulighed for fradrag til at energioptimere. Men det er vigtigt at påpege, at man skal gå i gang nu, for en vis leveringstid på nye døre og vinduer må man forvente, understreger Poul Henrik Madelung.