Disse brugte ting er nemmest at sælge

Disse ting ville danskerne af med! En ny rapport, Genbrugsindekset, slår fast, hvilke brugte ting der er blevet sat flest til salg af, og hvilke ting der er solgt flest af i Danmark de seneste 12 måneder. Vi videresælger vores ting mere end nogensinde før. Mød genbrugssupersælgeren Rikke Soede, der deler ud af sine salgstricks.

Rikke er opdraget til at købe og sælge ting videre. Foto: DBA Guide.
Rikke er opdraget til at købe og sælge ting videre. Foto: DBA Guide.

Har du tøj hængende i skabet, som du ikke har brugt det seneste år? Det kan flere af os sikkert svare “ja” til. Det er bare om at få det sat til salg. Noget kunne nemlig tyde på, at du får let ved at få tøjet afsat.

Tøj er nemlig den genbrugsting, flest danskere på tværs af alle genbrugsplatforme har solgt de seneste 12 måneder. Hele 15 procent af danskerne har inden for de seneste 12 måneder. solgt deres brugte tøj.

Det viser DBAs Genbrugsindeks anno 2022. Genbrugsindekset baserer sig på en stor undersøgelse, hvor DBA traditionen tro endevender danskernes genbrugsvaner på tværs af alle online genbrugsfora og fysiske genbrugshandelssteder.

Men kigger vi på, hvad flest har sat til salg på DBA, er det derimod ikke “tøj”-kategorien, der har haft flest annoncer de seneste 12 måneder. Det er tværtimod kategorien “Til boligen”. Dermed kan det konkluderes, at danskerne er mest vilde for at komme af med deres møbler og møbeltilbehør, mens det dog er tøj, det lykkedes bedst med at få solgt. Det skriver DBA Guide.

Disse møbler sælger Rikke flest af

Det overrasker bestemt ikke 26-årige Rikke Soede fra København, at vi har sætter så mange brugte ting fra vores bolig til salg. Det er nemlig også brugte møbler og boligtilbehør, hun har solgt mest.

– Jeg har en svaghed for møbler – især kommoder. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg kan bare godt lide skuffer, og at man kan gemme ting væk i møblet. Nogle gange fortryder jeg mit køb, og så sælger jeg møblet videre, fortæller hun. 

På et tidspunkt købte Rikke en stor teaktræ-skænk. Da hun endelig havde fået den bakset op i lejligheden, blev det tydeligt for hende, at den var alt for stor til rummet. Det var dog ikke en helt dum handel, Rikke havde gjort sig. Hun gav nemlig selv 800 kroner for den og solgte den videre for 2.300 kroner.

Derfor sælger Rikke sine brugte sager

Rikke, der er vokset op i Hillerød, er opdraget til at købe og sælge ting videre. Familien har altid taget på loppemarkeder sammen, og hendes far har i årevis købt brugte cykler, sat dem i stand og solgt dem videre.

– Det er smittet af på mig. Jeg kan godt lide tankegangen om, at man ikke har noget liggende, man ikke bruger, der kan gøre mere gavn et andet sted. Jeg kan også godt li’ gamle ting. Jeg synes ikke, nye ting fra eksempelvis Ikea er så specielle. Jeg synes, det er fedt at have noget, der har en historie, fortæller Rikke.

Rikke sælger derfor oftest ting videre, som også er brugt af andre. Hun bryder sig nemlig ikke om at købe nye ting, og det er yderst sjældent, hun gør det. Hun tænker, det er bedst at lade være for miljøets skyld. Derfor køber hun generelt ikke så mange ting.

Hun vil skyde på, at hun har brugt omkring 2.000 kroner det seneste år på tøj og ting til sin lejlighed. Når hun trænger til nyt tøj, køber hun genbrugstekstiler som lagner og sengetøj og forvandler det til tøj.

– Jeg går meget op i miljøet, så jeg har ikke lyst til at købe nyt. Der er så meget godt ude i verden, der er brugt af andre, og det giver mig ro og en bedre følelse at købe brugt fremfor nyt og sælge ting videre, siger hun.

Så meget tjener Rikke på sine ting

Selvom Rikke stort set kun køber brugte ting til sin bolig, køber hun dem yderst sjældent med henblik på at sælge dem videre. Det har hun kun gjort en enkelt gang. For nogle år siden faldt hun nemlig pladask for et lille, persisk tæppe, som hun kun gav 50 kroner for. Senere blev hun træt af det, og hun søgte efter et af slagsen på diverse genbrugsportaler for at se, hvad andre satte dem til salg for.

– Jeg satte det til salg for 350 kroner, og der var vildt mange, der gerne vil købe det. Noget tid efter var jeg på et loppemarked, hvor jeg kunne købe tre magen til for 75 kroner i alt. Jeg købte dem, fordi jeg vidste, jeg kunne tjene penge på dem. Jeg solgte dem efterfølgende for mellem 250-350 kroner stykket, fortæller Rikke.

Når Rikke er på jagt efter et nyt møbel, leder hun også længe, fordi hun vil have den allerbedste pris.

– Jeg vil ikke bruge så mange penge på det, og hvis jeg køber det billigt, ved jeg, jeg kan tjene på det senere, hvis jeg nu bliver træt af det og vil sælge det, fortæller Rikke.

Det har også givet pote. Det seneste år har Rikke tjent omkring 4.000 kroner på sine brugte sager. Hun har eksempelvis lige solgt et verdenskort videre til 1.700 kroner. I sin tid gav hun selv 800 kroner for det. Her tjekkede hun også, hvad andre satte deres verdenskort til salg for, og så satte hun prisen 300 kroner ned, fordi der var et hul i det.

Her er Rikkes salgstips

Rikke bruger cirka en time om ugen på at scrolle genbrugsportaler som DBA igennem for genbrugsguld, og hun bruger kun en time om måneden i snit på at sælge ting videre.

Hvis du gerne vil sælge dine ting videre og samtidig tjene lidt på det, er Rikkes salgstips med stor sandsynlighed brugbare for dig:

– Jeg tjekker altid, hvad andre sælger deres ting for, og så sætter jeg prisen 100 kroner ned. På den måde får jeg ofte solgt mine ting hurtigt, siger hun.

Et andet tip fra Rikke er, at du skal købe dine brugte møbler så billigt som muligt. På den måde er du næsten sikker på, at du kan tjene en skilling, hvis du senere vil sælge dem igen.

Disse ting sælger kvinderne mere end mændene

Genbrugsindekset viser også, at der er stor forskel på, hvad vi som køn sælger. 24 procent af de adspurgte kvinder har solgt “tøj”, mens der kun er 7 procent af de adspurgte mænd, der har solgt deres brugte tøj.

16 procent af kvinderne har solgt deres brugte møbler, mens kun 10 procent af mændene har gjort det. Der er 15 procent af kvinderne, der har skillet sig af med boligtilbehør. Der er 8 procent af mændene, der har gjort det samme.

Mændene er dog flittigere sælgere, når det handler om at sælge biler. Her har 5 procent af mændene solgt en bil, mens 3 procent af kvinderne har gjort tilsvarende. Der er også flere mænd, der har solgt cykler, computere, spillekonsoller, byggematerialer, værktøj og Lp’er end der er kvinder, der har solgt disse ting.

Disse ting har danskerne solgt flest af de seneste 12 måneder

1. Tøj: 15 procent

2. Møbler og lamper: 13 procent

3. Boligtilbehør: 11 procent

4. Børnetøj og sko: 7 procent

5. Legetøj: 7 procent

6. Mobiltelefoner: 6 procent

7. Sko: 6 procent

8. Anden elektronik: 6 procent

9. Bøger: 4 procent

10. Husholdningsvarer: 4 procent

11. Biler: 4 procent

12. Cykler: 4 procent

13. Smykker: 3 procent

14. Hårde hvidevarer: 3 procent

15. Udstyr til børn: 3 procent

16. Computere: 2 procent

17. Spilkonsoller: 2 procent

18. Byggematerialer: 2 procent

19. Lp’er: 2 procent

20. Kunst og antikviteter: 2 procent

Disse genbrugsvaregrupper blev der sat flest ting til salg i på DBA

1: Ting til boligen

2: Tøj og mode

3: Ting til børn

4: Billede og lyd

5: Have og byg