Den Hirschsprungske Samling bag køb af hidtil dyreste værk af kvindelig kunstner

Den Hirschsprungske Samling står bag købet af Bertha Wegmanns portræt af den unge Marie Triepcke, senere Krøyer. Det er det dyreste solgt på auktion af en kvindelig maler i Danmark.

Den Hirschsprungske Samling har med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet erhvervet to sublime værker af kunstneren Bertha Wegmann (1846-1926). Det ene er et portræt af kunstnerens elev, den unge maler Marie Triepcke, der senere skulle blive kendt under navnet Marie Krøyer. Med et hammerslag på over tre millioner kroner er det også det højeste nogensinde for et værk af kvindelig kunstner solgt i Danmark.

Ud over ungdomsportrættet af Marie Triepcke har museet også erhvervet et stilleben af Wegmann, der lader 1800-tallets populære genre, blomstermaleriet, forenes med en opstilling af kunstnerens arbejdsredskaber. Begge værker er udført i første halvdel af 1880erne, som udgjorde kunstnerens mest frugtbare periode.

Efterspurgt portrætmaler

Portræt af Marie Triepcke, 1885, demonstrerer, hvorfor Wegmann blev så efterspurgt som portrætmaler. Selv holdt hun mest af at male kvinder, og især dem hun kendte på tætteste hold. Marie Triepcke, var elev af Wegmann i årene 1883-1885, og i værket fornemmer man tydeligt, at Wegmann har været i Paris og stiftet bekendtskab med impressionisternes motivkredse og farvede skyggevirkninger.

Det detaljerige stilleben Interiør med markbuket, kunstnerens malerkasse, palet og en halvt røget cigar, cirka 1882, viser at Wegmann mestrede mere end portrætmaleriet, og motivets enkelte dele er malet med usædvanlig stor virtuositet.

På tærsklen til internationalt gennembrud

Den Hirschsprungske Samling har erhvervet værkerne hos Bruun Rasmussen. Museet har i forvejen otte malerier af den talentfulde kunstner.

– Med tilføjelsen af de nye værker i museets samling er vi med til at sikre Bertha Wegmann den faglige og publikumsmæssige interesse, hun fortjener. Værkerne er ikke blot af uvurderlig betydning for Den Hirschsprungske Samling, men vil have betydning for alle besøgende og hele det danske museumsliv tillige med den genskrivning af danske kunsthistorie, der i disse år finder sted med et fornyet fokus på kvindernes værker. Det er vores overbevisning, at Wegmann meget vel kan stå på tærsklen til et internationalt gennembrud, siger museets direktør Gertrud Oelsner.

Den Hirschsprungske Samling bag køb af hidtil dyreste værk af kvindelig kunstner. Foto: PR.
Foto: PR.

Efter en lang årrække hvor der, som det er tilfældet for mange andre kvindelige kunstnere, ikke har været den store interesse for Wegmanns kunst, er det nu ved at ændre sig. Bertha Wegmanns værker er i stærk stigende kurs. Både herhjemme og i udlandet har såvel museer som private samlere fået øjnene op for kvaliteterne i Wegmanns kunst.

Den Hirschsprungske Samling har igennem de senere år arbejdet strategisk med at udbygge de kvindelige 1800-tals kunstneres repræsentation i museets samlinger. Derfor er det også med stor glæde, at museet nu kan vise de to værker for offentligheden.

Den Hirschsprungske Samling arbejder frem mod en udstilling om kunstneren, som vil kunne ses i foråret 2022.