Dagslys strømmer ind i Nordfløjen på Rigshospitalet

Dagslys og store åbne rum med høj transparens har været nøgleord for Nordfløjen på Rigshospitalet, som nåede at blive indviet lige før corona-tiden.

Glasvæggene i Nordfløjen på Rigshospitalet er udført af Skandi-Bo. Foto: PR.
Glasvæggene i Nordfløjen på Rigshospitalet er udført af Skandi-Bo. Foto: PR.

Nordfløjen på Rigshospitalet skulle godt nok have være færdig et par år tidligere, men nu stod der et spritnyt hospital klar, da der var allermest brug for det. Så mens alle hospitalets normale specialer var sat på standby, blev Nordfløjen gjort klar som coronahospital.

Heldigvis kom der ikke det frygtede rykind, så nu flytter specialerne alligevel ind. I de høje lokaler strømmer dagslyset ind fra flere vinkler af den zigzag-formede bygning, og da stor set alle vægge er lavet af glas, strømmer lyset også frit gennem bygningen. Nordfløjen indeholder 250 enkeltmandsstuer og 33 operationsstuer på de i alt 54.000 kvadratmeter og løber op i omkring 2 milliarder kroner.

Foto: PR.

Glasvæggene er udført af Skandi-Bo. Opgaven omfattede blandt andet 2.400 kvadratmeter ID31 helglasvægge, 700 kvadratmeter ID85 brandglasvægge i rammer og 230 trædøre med laminatoverflader i syv forskellige farver. Da Skandi-Bo fik ordren tilbage i 2016, var det virksomhedens hidtil største. Ordren på den gode side af 10 millioner kroner er siden blevet overgået en del gange, så det går godt for den højt specialiserede virksomhed på Vestsjælland.

Nordfløjen er ikke det første hospitalsbyggeri, som Skandi-Bo har været med på. Referencelisten omfatter både renoverede ældre hospitaler og helt nybyggede. Fælles for dem er nemlig, at man i Norden faktisk er førende inden for det, man kalder den ”helende arkitektur”, hvor dagslys spiller en stor rolle. Ved hjælp af arkitekturen skaber man æstetiske og harmoniske rum for helbredelsesprocessen ved at give patienterne ro og udsyn til grønne omgivelser, i dette tilfælde direkte til Fælledparken. Det kan nok ikke gøres meget bedre end på Nordfløjen, der er betegnet som en arkitektonisk genistreg og allerede har givet genlyd i hele verden.

Foto: PR.

Skandi-Bo’s opgave er løst i underentreprise for Elindco, der havde storentreprisen med aptering.

– Vi valgte Skandi-Bo, fordi de tidligere har vist, at de kan levere på kvaliteten og løfte et stort projekt. Som én ud af otte storentreprenører og med mange underleverandører selv, var det vigtigt for os at have et godt samarbejde inden for egne rækker, og det må man sige, at vi havde med Skandi-Bo trods talrige udfordringer. Det er ikke let for en produktionsvirksomhed, når planerne bliver rykket med halve år, men Skandi-Bo formåede med stor fleksibilitet både at producere til lager og rykke hurtigt, når der var hul igennem. Det gode samarbejde har medført, at vi også har indgået aftale med Skandi-Bo om vores næste store projekt på Bispebjerg Hospital, udtaler afdelingschef Christian Dietz fra Elindco.

Overalt i Nordfløjen er der lagt vægt på, at det skal være let at orientere sig ved hjælp af udsigten, markante kunstværker og forskellige farvekoder. De store brandsikre glasvægspartier fra Skandi-Bo kunne have været med glasdøre, men har i stedet fået laminerede trædøre i syv forskellige farver. Så er det let både at finde døren og kende forskel på de mange afdelinger.