Børnetegninger af Hammershøi solgt på auktion

Tirsdag eftermiddag solgte Bruun Rasmussen Kunstauktioner fem børnetegninger og malerier lavet af en purung Vilhelm Hammershøi. Gem dine børns tegninger; de kan være mange penge værd, især hvis de udvikler sig til at være Danmarks dyrest sælgende kunstner

Bruun Rasmussen slog tirsdag eftermiddag dørene op til årets sidste Bredgade-auktion og solgte fem børnetegninger og malerier lavet af Vilhelm Hammershøi fra han var ni til 18 år gammel. De gik for en samlet pris af 672.000 kroner.

I en tegning af geometriske modeller viser en blot 15-årig Hammershøi, at han allerede har fundet frem til yndlingsfarven grå. Han arbejder også med de skygger, der senere skulle gøre ham verdensberømt og skaffe ham auktionsrekord med salget af maleriet ”Interiør fra Strandgade 30” til svimlende 31,5 millioner kroner. Det skete for et år siden hos Bruun Rasmussen.

Julie Arendse Voss er leder af Bruun Rasmussens afdeling for ældre malerier. Hun er både stolt og glad for resultatet af auktionen

– Man skal bare sige navnet Hammershøi, og så er folk interesserede. Det blev igen slået fast, da en samling af tidlige værker blev solgt til 672.000 kroner. Selvom han er ung, afspejler tegningerne hans store talent i en tidlig alder, og man kan allerede her se, at han mestrede lys og skygge og de grå farver, som senere skulle gøre ham verdenskendt, udtaler hun.

Børnetegninger af Hammershøi gemt af en støttende mor

Frederikke Hammershøi var Vilhelm Hammershøis mor. Hun så allerede tidligt lyset i sin talentfulde søn og havde en usvigelig tro på hans kunstneriske virke.

Helt tilbage fra hans allertidligste barndom og hele livet igennem samlede hun stort set al materiale af og om sønnen i form af børnetegninger, avisudklip og regnskab over hans tegneundervisning i flere scrapbøger.

Den tidligste tegning, der var på auktion, er tegnet af en blot ni-årig Vilhelm Hammershøi, der redder en papegøje. På bagsiden har Vilhelms mor skrevet øverst med bly: ”Vilhelm paa Fangst efter en Papegøje, Frederiksberg Allé. Sommer 1873. Tegnet af Vilhelm 1873.” Og nedenunder med pen: “Vilhelm befrier en Papegóje. som er bleven hængende idet en kjæde, som den havde om Benet havde slynget sig om en Kvist paa et Træ i Frederiksberg Allé. Mange Tilskuere samles.” Det blev den billigste af de fem børneværker til en pris på 22.000 kroner.

Tegningerne kommer fra en privat samling og har ikke tidligere været til salg.