Bertha Wegmann på auktion hos Bruun Rasmussen

Bruun Rasmussen stiller skarpt på kunstens glemte kvinder, når Bertha Wegmann og flere andre kvindelige kunstere ryger på auktion.

Billedkunstner Bertha Wegmann var en sand pioner, der banede vejen for kvindelige kunstnere i Danmark i en tid, hvor kunstakademiet ikke optog kvinder. Hende og flere af kunsthistoriens glemte kvinder stiller Bruun Rasmussen skarpt på under auktionen tirsdag den 30. november 2021.

LÆS OGSÅ: Den Hirschsprungske Samling bag køb af hidtil dyreste værk af kvindelig kunstner

LÆS OGSÅ: Masser af kvindekunst solgt hos Bruun Rasmussen på kampdag

Til trods for at Bertha Wegmann var en af de få kvinder, der i sin samtid opnåede anderkendelse for sin kunst, er hun senere hen gået i kunsthistoriens glemmebog sammen med mange andre talentfulde kvindelige kunstnere.

Det seneste år har Bruun Rasmussen sat fokus på kunstens kvinder, og den kommende auktion i Bredgade 33 den 30. november er ingen undtagelse. Her svinges hammeren over værker af Wegmann og hendes kvindelige kollegaer, blandt andre Elisabeth Jerichau Baumann, Anna Ancher, Emilie Mundt, Christine Løvmand og Agnes Slott-Møller.

– Hos Bruun Rasmussen har vi et målrettet fokus på de talentfulde kvindelige kunstnere, der er blevet skrevet ud af kunsthistorien – et fokus, der også lige nu kan ses i store dele af den øvrige kunstverden. Tilsammen ser vi, at det har betydet en markant stigning i efterspørgslen på værker af kvindelige kunstnere fra 1800-tallet, hvilket tydeligt har været at spore i de tilsvarende stigende hammerslag på vores auktioner, siger Julie Arendse Voss, vurderingsekspert og afdelingsleder i ældre kunst.

Maleri af Elisabeth Jerichau Baumann skal på auktion hos Bruun Rasmussen. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleri af Elisabeth Jerichau Baumann skal på auktion hos Bruun Rasmussen. Foto: Bruun Rasmussen.

Bertha Wegmann var sin tids feminist

Auktionen byder på hele fem værker af Bertha Wegmann (1847-1926). Hun modtog i ungdomsårene malertimer af blandt andre F.C. Lund, og hun har senere fortalt, at han har ytret, at hun ville være til mere nytte som skurekone. Eftersom kunstakademiet i København ikke optog kvinder indtil 1908, rejste hun som 19-årig til München for at uddanne sig som kunstner. Trods tidens modgang lykkedes det hende at blive en af de førende portrætmalere i landet.

Foruden sin egen kamp har Wegmann også været en aktiv del af tidens kvindebevægelse. I 1882 blev hun som den første kvinde valgt ind i Kunstakademiets plenarforsamling, og fem år efter var hun den første kvinde i Charlottenborgs udstillings- og censurkomité. Samme år blev hun bestyrelsesmedlem for Tegne- og Industriskolen for Kvinder, der var et af de eneste steder i Danmark, kvinder kunne uddanne sig som kunstnere. I 1895 deltog hun desuden i den banebrydende udstilling ”Kvindernes Udstilling” i Den Frie Udstillingsbygning.

Bruun Rasmussen: Tendensen er kommet for at blive

Næste år er Den Hirschsprungske Samling aktuel med en udstilling om Wegmann, hvor hendes portræt af Marie Triepcke blandt andet er at finde. Netop dette kunstværk købte museet på auktion hos Bruun Rasmussen sidste år til et hammerslag på hele 3.1 mio. kr., der dermed satte rekord som det dyreste værk nogensinde solgt af en kvindelig dansk kunstner på auktion.

Maleriet ”Frierens besøg” af Anna Ancher skal på auktion hos Bruun Rasmussen. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleriet ”Frierens besøg” af Anna Ancher skal på auktion hos Bruun Rasmussen. Foto: Bruun Rasmussen.

– Kunstverdenens viden om de kvindelige kunstnere fra det 19. og 20. århundrede bliver mere og mere nuanceret og når ud til et stadigt større publikum. Hermed stiger interessen, og det bliver en positiv opadgående spiral. Som auktionshus er én af vores fornemmeste opgaver at være på forkant med udviklingen, og derfor har vi selvfølgelig også ønsket at sætte fokus på kvindelige kunstnere. Vi har i løbet af året taget chancer og med succes formået at introducere hidtil næsten ukendte kunstnere for et bredt publikum. Vores fokus stopper naturligvis ikke her, for der er ingen tvivl om, at udviklingen fortsætter, siger Julie Arendse Voss.

Auktionen byder på kunst af banebrydende kvindelige kunstnere

På den kommende auktion kommer Wegmanns værk ”En ung kvinde i drivhus” blandt andet under hammeren. Det er ved første øjekast et helt almindeligt portræt af en ung smuk kvinde, men ved nærmere eftersyn synes denne kvinde særligt selvbevidst i blikket og påklædningen, og både udførelsen af hendes hænder og det rum, hun står i, vækker opsigt hos kunstkyndige. Værket er er vurderet til 500.000-600.000 kroner.

Maleri af Agnes Slott-Møller skal på auktion hos Bruun Rasmussen. Foto: Bruun Rasmussen.
Maleri af Agnes Slott-Møller skal på auktion hos Bruun Rasmussen. Foto: Bruun Rasmussen.

Hammeren svinges ligeledes over mere kunst af 1800-tallets banebrydende kvindelige kunstnere. Det indebærer den tysk-polske Elisabeth Jerichau Baumann, som – ud over at have født ni børn og rejst verden rundt med en international karriere – er en af de første kvindelige guldaldermalere. På auktionen er seks værker af Baumann, blandt andet værket ”L’Aspetta. Hun venter ham”, vurderet til 250.000-350.000 kroner. Derudover udbydes værket ”Frierens besøg”, vurderet til 75.000-100.000 kroner, af den mere kendte skagensmaler Anna Ancher samt værket ”En hvile på vejen”, vurderet til 30.000-40.000 kroner, af Emilie Mundt, der privat dannede en regnbuefamilie med sin livsledsager Marie Luplau og deres adopterede datter.

Alle værkerne kommer på auktion hos Bruun Rasmussen tirsdag den 30. november klokken 16 i Bredgade 33 i København. Kom forbi eftersynet fra den 25. – 29. november.

Se alle datoer for auktioner og eftersyn HER.

Se alle værker af kvindelige kunstnere og designer på aktuelle og kommende auktioner HER.