3D-printede møbler af kaffeaffald

3D-printede møbler af kaffeaffald. Det lyder skørt, men et samarbejde mellem Löfbergs og Sculptur har resulteret i verdens første 3D-printede kaffebar fremstillet af ting fra skraldespanden.

3D-printede møbler af kaffeaffald. Foto: PR.
3D-printede møbler af kaffeaffald. Foto: PR.

Der drikkes enorme mængder kaffe i Sverige hver dag, hvilket har givet inspiration til de nye 3D-printede møbler af kaffeaffald. Det er et samarbejde mellem Löfbergs og Sculptur , der har udmøntet sig i verdens første 3D-printede kaffebar, som er fremstillet af affald. Kaffebaren er indrettet i en ICA-butik i Sälen, hvor den vækker stor interesse.

– Dette er en del af vores cirkulære tilpasning, hvor målet er at generere nul affald. Det handler om at udnytte alle ressourcer i værdikæden fuldt ud til at reducere påvirkningen af ​​klimaet og miljøet, og for at få succes her er vi afhængige af samarbejder som dette, siger Anders Thorén, der er kommunikationschef hos Löfbergs.

LÆS OGSÅ: Genbrugsmøbler af bildæk – lav selv bæredygtigt design til boligen

Sculptur er et nystartet svensk firma, der har specialiseret sig i 3D-print med genbrugsmaterialer. Udviklingsarbejdet med den nye kaffebar har stået på i godt seks måneder, og sammen med Löfbergs har Sculptur fundet en løsning, hvor rester fra produktionen fra kafferisteriet – eksempelvis kaffebønnernes sølvpapirsindpakning og de store Big-poser, hvori meget af den rå kaffe leveres.

– Produktion af materialer har været den store udfordring, men nu har vi fundet en sammensætning, der giver os mulighed for at printe produkter, der skiller sig ud med hensyn til design, og som ikke behøver at koste mere end nutidens løsninger. Der er to succesfaktorer for denne type bæredygtige produkter, siger Glenn Mattsing, administrerende direktør for Sculptur.

Nye 3D-printede møbler skaber værdi

At finde nye anvendelser til det, der tidligere blev set som affald, er godt for miljøet og klimaet, samtidig med at det skaber nye indtægtsmuligheder.

– I dag betaler mange mennesker for at slippe af med deres affald. Vi kan i stedet bruge affaldet som råmateriale til nye produkter. Det får pludselig en værdi, der er en forudsætning og vigtig drivkraft i den cirkulære økonomi, siger Anders Thorén.

Verdens første 3D-printede kaffebar. Foto: PR.
Verdens første 3D-printede kaffebar. Foto: PR.

Den første 3D-trykte kaffebar fremstillet af genbrugsaffald blev for nylig leveret til Lilla Ica Lindvallen i Sälen. Her passer de 3D-printede møbler af kaffeaffald perfekt ind.

LÆS OGSÅ: Ilva klar med tæppe af genbrugsplast

– Både udseende og duft signalerer kaffe, og det bemærkes, at genbrug og miljø er emner, der engagerer og skaber interessere. Vi har allerede haft mange kunder, der stiller nysgerrige spørgsmål, siger Philip Wester, butikschef hos Lilla Ica Lindvallen i Sälen.

Inviterer til samarbejde

Som en del af den cirkulære overgang har Löfbergs startet Circular Coffee Community, et initiativ hvor Löfbergs opfordrer forbrugere, virksomheder og andre til sammen at finde løsninger, der bidrager til en cirkulær kaffebranche uden spild.

– Dette er ikke noget, vi kan gøre alene. Vejen frem handler om samarbejde og udvikling af bæredygtige løsninger sammen med andre. Projektet med Sculpture er et godt eksempel på dette, siger Anders Thorén.